Holotropikum515 kémiai anyagot viszünk fel bőrünkre naponta a kozmetikumokkal

515 kémiai anyagot viszünk fel bőrünkre naponta a kozmetikumokkal

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nők és a kozmetikumok szerelmi kapcsolata már nagyon régre nyúlik vissza, de újabban a férfiak is egyre több szépítkezési termékeket használnak így ők is ki vannak téve a kémiai egyveleget tartalmazó szereknek, amelyek az egészségre is kockázatot jelenthetnek. És ráadásul egyes krémek nemhogy csökkentenék a bőr öregedését, hanem inkább elősegítik.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Egy nemrég végzett kutatás szerint egy átlag nő, aki odafigyel külsejére, és szertartásszerűen sminkel, krémez, illatosít, átlagosan 515 különböző típusú kémiai vegyszert visz fel magára. A gond az, hogy ezek a vegyi összetevők gyakran megtalálhatóak mosószerekben, háztartási tisztítószerekben. Ezek azért veszélyesek, mert bőrirritációt okozhatnak, de a hormonháztartást is megzavarhatják, nő a meddőség kockázata, sőt még daganatos megbetegedést is előidézhetnek.

A samponokban például megközelítőleg 15 féle vegyi anyag található meg, a legveszélyesebbek a lauril-szulfát, a propilén-glikol. Ezek főként szemirritációt okoznak.

A szemfestékekben 26 vegyi összetevő van, ezek közül a legveszélyesebb a polietilén-tereftalát, amely rákot okozhat, meddőség is kialakulhat, a hormonháztartás felbomolhat.

Az arcfesték 16 vegyszert tartalmaz, amelyek közül a legaggasztóbban az etil- és metiparabének, ezek pattanásokat okozhatnak, de bőrirritáció és hormonzavar is felléphet.

Az alapozók is tele vannak szintetikus szerekkel, 24 anyag is lehet bennünk. Elsősorban allergiás rohamokat, rákot okozhatnak és az immunrendszert is legyengíthetik.

Némiképp ugyanez a helyzet a rúzsokkal is, hiszen ezekben 33 vegyi összetevőt is felhasználhatnak, szintén nőhet a rákos sejtek elszaporodásának esélye.

Az izzadásgátló dezodorokban is 15 féle anyag van, az isopropyl myristate bőr-, szem- és tüdőirritációt idézhet elő. A parfümökben van a legtöbb vegyi alkotórész, 250 is lehet bennünk, a legveszélyesebb a benzaldehid, ami bőrirritációt okozhat.

A testápoló krémekben is 32 kémiai összetevő van, itt a többfajta parabén anyag okozhat bajt, főként a hormonrendszerben.

A gyártok sokszor azzal védekeznek, hogy ezek a vegyszerek nem szívódnak fel a bőrön keresztül. De ezt cáfolta meg dr. Barbara Olioso kémikus, aki szerint például a parabének esetében 20 és 60 százalék között van annak az esélye, hogy a kémiai részek felszívódjanak a bőrön át.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek