Kuriózum5 zsidó mondás, ami megtanít arra, hogy jobban vigyázzunk a szüleinkre

5 zsidó mondás, ami megtanít arra, hogy jobban vigyázzunk a szüleinkre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A zsidó családok egyik legfontosabb nevelési alapelve az egymás segítése és a kölcsönös tisztelet. A gyerekek minden esetben, gondolkodás nélkül segítik idős szüleiket, ezzel fejezve ki hálájukat.

Van 5 fontos szabály, amelyet a gyerekeknek már egészen kiskoruk óta megtanítanak.

“Előbb a szíveddel, majd csak azután az eszeddel”

Együttérzés, figyelmesség, jólneveltség, igazságosság – ezek azok a tulajdonságok, amelyek minden zsidó családban “kötelezőek” egy gyerek számára. A gyerekek nagyon jó viszonyt ápolnak a szüleikkel, fontosnak tartják, hogy a döntések meghozatala előtt a szívükre hallgassanak. A gyerekek becsülik és tisztelik a szüleiket, nem haragszanak rájuk akkor sem, ha ellentétes véleményen vannak. A család áll mindig az első helyen, és mindig a szív irányít.

“Öregkorában az ember rosszabbul lát, de többet”

A gyerekek kiskoruktól fogva azt látják, hogy a körülöttük lévő felnőttek mindig a “jó”-t tartják a mérvadónak. A zsidó családokban az öregek jelentik a mércét, az “útirányt”. Az idős emberek tanításai megfizethetetlenek.

“Két fülünk és egy szánk van, azért, hogy többet hallgassunk, mint beszéljünk”

A zsidók szerint az élet lényege az alkotás, a tudatosság, és a helyünk megtalálása a világban. A gyerekeket úgy nevelik, hogy meg kell fogadni az idősek tanácsát, hogy tanuljanak a hibáikból, és vegyenek példát róluk. Minden értelembe a felmenők a mentorok is egyben, akik megmutatják a helyes utat.

“A ló elvisz a csatamezőre, de nem tudja megnyerni helyetted a harcot”

Meg kell hallgatni, hogy mit mondanak az idősebbek, de a döntést egyedül hozod meg minden esetben. Ez a hozzáállás a nevelésnek köszönhető. Az anyák irányítják a gyerekeik életét, de nem kényszerítik rá semmire őket. Mindenekelőtt arra tanítják őket, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért.

“A legjobb almák mindig a fa tetején vannak”

A zsidók szerint mindig érdemes a legmagasabb célt kitűzni, ahelyett, hogy beérnénk a középszerűséggel. Azok a gyerekek, akik sikeres felnőttek lesznek, nagyon hálásak szüleiknek ezért a fajta nevelésért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek