Holotropikum5 vitaminhiány és azok tünetei, amelyet komolyan kell venni!

5 vitaminhiány és azok tünetei, amelyet komolyan kell venni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha változatosan étkezel és friss, lehetőleg házi termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztasz, és háztáji húsok kerülnek az asztalodra, akkor elviekben nem kell súlyos vitaminhiány kialakulására számítanod. Ha viszont ez mégis létrejön, akkor a szervezet úgy van felépítve, hogy jelez.

5 vitaminhiány és azok tünetei, amelyet komolyan kell venni!

Most lássuk, hogy melyik a leggyakoribb 5 vitaminhiány típus és melyek a tünetei!

1. E-vitaminhiány

Tünetek: a termékenység csökkenése, nőhet a vérszegénység veszélye, instabil idegrendszer, izomrángások. Ritkán, de ez a vitaminhiány okozhat koraszülést, Crohn-betegséget, genetikai és emésztési rendellenességek is jelentkezhetnek.

2. A-vitaminhiány

A bőr szárazzá, pattanásossá válik, a látás, de a csontozat szerkezete is gyengülhet. A száj- és orrüreg nyálkahártyájára is negatívan hathat, kiszáradást idézve elő, így az immunrendszer védekezőképessége gyengébb lesz, a szervezet sebezhetőbbé válik.

3. B8-vitaminhiány (biotin)

Ez a vitamin felelős a haj és a bőr egészségéért, ezért ha kevés van belőle a szervezetben, akkor a hajvégek megtöredeznek, megjelenik a korpa, a bőr kiszárad, kicserepesedik, viszketni kezd. Ez a problémát okozhatja a túlzott antibiotikum-használat.

4. B3- B2, B12-vitaminhiány

Ilyen esetben az ajkak sarkai kiszáradhatnak, berepedezhetnek, de a probléma mögött állhat vas, fehérje illetve cink hiány is, ami következhet abból, hogy vegetáriánus vagy. Ezért érdemes lazacot, tonhalat, tojást, napon száríott paradicsomot, céklát, mogyorót, lencsét enni, így ettől az immunrendszered is megerősödik.

5. Egészséges zsírsavak hiánya

Ez egészséges zsírsavak, illetve A- és D-vitaminhiányra utalhat. Fogyassz telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, amilyen a halhús, de ott van a mandula, a dió, a tök- és lenmag. A-vitaminban gazdag zöldség a sárgarépa, és a D-vitaminhoz napfényre van szükséged.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek