Kuriózum5 okos trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel az iskolát és a tanulást!

5 okos trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel az iskolát és a tanulást!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahhoz, hogy a gyerek szeresen iskolába járni, nem csak az iskolai környezet fontos, hanem a családi háttér, a szülők, a környezete, illetve a szűk közösség hozzáállása is sokat nyom a latba.

Fotó: Pixabay.com

Most 5 olyan trükk, jótanács következik, amelyek megszerettethetik a gyerekkel az iskolát és a tanulást, az ismeretek bővítését.

1. A házi feladatot játék formájában kell tálalni

A játszva tanulás gyerekkorban a legfontosabb dolog kellene legyen, hiszen melyik gyereknek van kedve kötelességből tanulni?

Az Egyesült Államokban az ábécét egy kedves kis dallal tanítják meg, mert így jobban bemászik a gyerekek fejébe. Sokat segítenek azok a tanfelszerelések is, amelyek játékokra hasonlítanak, így a gyerekek sokkal lelkesebben fogják a szórakoztató ceruzák, tollak segítségével elvégezni a feladatukat.

2. A szülők meséljenek a szenvedélyükről, szakmájukról, hobbijukról

Meséljünk kedves iskolai történeteket, legyen szó egy fizika óráról, vagy egy feledhetetlen testnevelési óráról. A lényeg, hogy pozitív képet kapjon a gyerek az iskoláról, ahol megtalálhatja számításait, önmaga lehet, és azt tanulhat, amit igazán szeret, ami érdekli. Mert később így válhat olyan felnőtté, aki szereti a munkáját.

3. A sok könyv növeli az ismeretszerzés esélyét

A Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint, azokban a családokban, ahol sok könyv van, a gyerekek olvasási motivációja nagyobb, azokhoz az családokhoz képest, ahol kevés könyv található a könyvespolcokon. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk minél többet olvasson, ahhoz könyvek kellenek. A legszebb, mikor a gyerek maga választ egy könyvet, és nagy élvezettel olvassa ki.

Fotó: Pixabay.com

4. Fontos, hogy fejlődjön a gyerek kreativitása, képzelőereje

Ha az iskolában nem tudja kiélni kreativitását, képzelőerejét, akkor foglalkozzunk vele odahaza, és bátorítsuk arra, hogy szabadidejében olyan dolgokkal foglalkozzon, ami számára örömet jelent. Azt is mondjuk el neki, hogy nem minden tantárgyból kell jól teljesítenie, hanem azokkal foglalkozzon igazán, amelyek felkeltették az érdeklődését, legyen szó biológiáról, zenéről, vagy rajzról.

A Chicago Egyetemen végzett kutatásból az derült ki, hogy az élsportolók, vagy a kiemelkedő tudományos karriert befutó emberek életében, nagyon sokszor a szülők adtak erőt, bátorságot, hogy ezek az emberek azt tehessék, amit gyerekkorukban igazán szerettek.

5. Nem szabad nyomás alá helyezni a gyereket

Több tanulmányban is rámutattak a szakemberek arra, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik nem nyaggattak állandóan a házi feladatokkal, sikeresebbek, önállóbbak lettek az életben. Fontos az, hogy jó példát mutassunk a gyerekeknek, ami mentén kialakíthatja az értékeit, elveit az életben. Ez sokszor fontosabb, mint az, hogy jó jegyet hozzon haza, ami sok esetben nem az ő, hanem egy szigorú, “diktátor” szülő érdeme.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek