Kuriózum5 oka annak, amiért a mai gyerekek nem képesek tanulni, nincs türelmük...

5 oka annak, amiért a mai gyerekek nem képesek tanulni, nincs türelmük és nem tudják elviselni az unalmat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Terapeuta lévén, jó ideje dolgozom gyerekekkel, szülőkkel és pedagógusokkal. Kijelenthetem, hogy a jelen generáció nagyon sok mindenben különbözik elődjétől, és nem feltétlenül pozitív értelemben.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az agyunk képes az alkalmazkodásra. Környezetünk hatására „erősebbé”, illetve „gyengébbé” is tehetjük. De sajnos, minden jóakaratunk ellenére, úgy tűnik, hogy a jelen generáció agyműködését nem a helyes irányba fejlesztjük.

Nézzük csak, miért is!

1. Gyerekeink azt kapnak meg, amit csak akarnak, és akkor, amikor szeretnék!

Ha éhes, ha szomjas, ha unatkozik, elég csak kiejtenie a száján, és a szülő máris teljesíti óhaját. Az a képesség viszont, amikor a gyerek képes lemondani bizonyos szükségletei azonnali kielégítéséről, nagyon fontosak lennének a jövőbeli sikerei eléréséhez.

Boldoggá szeretnénk tenni gyerekeinket, de sajnos ezt a boldogságot csak rövid időre sikerül biztosítani számukra. A szükségletek azonnali kielégítéséről való lemondás, hozzájárul a gyerekek stressztűrő képességének kialakulásához. Ezt azonban nem segítjük azzal, ha gyerekünk minden kérését azonnal teljesítjük.

Ezt már olvastad? Svéd pszichiáter: “A megengedő szülők valódi szörnygenerációkat hoznak létre”

2. Korlátozott társadalmi interakciók

Szülőkként, sok esetben annyira elfoglaltak vagyunk, hogy a gyerek részére bocsájtjuk a modern technika összes kelléktárát, csak éppen elfoglalja vele magát, és hagyjon bennünket dolgozni. Sajnos ezen eszközök használata teljesen átvette a helyét a jó levegőn töltött, közös családi sétáknak. A telefon nem tudja megtanítani gyerekünk számára a külvilággal való kommunikáció fajtáit. Gyerekünk szocializációját csak mi magunk alakíthatjuk és taníthatjuk a személyes, pozitív példáinkon keresztül.

3. Határtalan szórakozás

Egy mű világot teremtettünk gyerekeink számára, amelyben az unatkozás fogalma ismeretlen számukra. Miért nem segít a gyerek a konyhai teendőkben? Miért nem pakolja el a játékait? Mert ezek mind-mind monoton feladatok, melyek elsajátítása azonban pontosan olyan fontos lenne az agy számára, mint a tanulás folyamata.

4. A technológia eszközei

Ezek az eszközök kimerítik az ingyenes babysitter fogalmát. Mindezért azonban borsos árat fizetünk, mert általuk tönkretesszük a gyerekeink idegrendszerét. Több órát eltöltve ezen eszközök előtt, már nem képesek a néha monotonnak tűnő tanórai ismeretek elsajátítására. Mindezek mellet hozzájárul ahhoz is, hogy a gyerek nagymértékben eltávolodjon érzelmileg a család többi tagjától.

Ezt már olvastad? 5 erőteljes ok, amiért a gyerekeknek nem lenne szabad nagyszülők nélkül felnőni

5. A világot a gyerekek uralják

Hogyan segíthetjük gyerekeinket, ha azt adjuk számukra, amit szeretnének, és nem amire valóban szükségük van a fejlődéshez?Egy kiegyensúlyozott étrend és pihentető, rendszeres alvás nélkül, az iskolában ingerlékenyek, szorongóak, és figyelmetlenek lesznek.

Meg kell tanulniuk, hogy az életben sem mindig azt tesszük, amit szeretnénk, hanem amit éppen szükségszerűen meg kell tennünk. Ha gyerekünk egyetemista szeretne lenni, akkor tanulnia kell, ha pedig sportoló, akkor rendszeresen edzenie. Nagyon jól tudják, hogy mit is szeretnének, de nehézséget okoz számukra megtenni mindent a cél elérése érdekében. Ez aztán a maga során csalódásokat, és beteljesítetlen célkitűzéseket eredményez számukra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek