Holotropikum5 ok, hogy ne fogyassz kenyeret

5 ok, hogy ne fogyassz kenyeret

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kenyér tévesen van a táplálkozási piramis alapján. Annak ellenére, hogy számos táplálkozási szakértő szükségtelennek, sőt meglehetősen károsnak minősíti a kenyeret és az egyéb gabonatermékeket, ezek mégis széles körben elterjedtek.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Íme néhány aggasztó tény a kenyérről:

  • A teljes kiőrlésű kenyér jobban emeli a vércukorszintet, mint egy Snickers szelet

A teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyérben nem minden esetben lelhetők fel a gabonában található jótékony rostok, olajok, fehérjék és vitaminok, azoknak a finomítási eljárásoknak köszönhetően, amelyek eredményeképpen a finom porszerű lisztet nyerik. Ezért a kenyeret könnyedén megemészti a szervezet, és nagyon hamar jut el a keringésbe, glükóz formájában. Ez pedig növeli a zsíranyagcserében szerepet játszó hormon, az inzulin termelődését. A teljes kiőrlésű kenyérnek ilyenképp még magasabb glikémiás indexe lehet (élelmiszer vércukor emelő képessége, százalékban), mint egyes csokoládészeleteknek.

A hirtelen történő vércukorszint emelkedést ugyanilyen gyors csökkenés követi, minek következtében iszonyú éhségérzet tör ránk. Ezzel pedig kezdetét veszi a véget nem érő kör, mikor eszünk, megint éhesek leszünk és megint eszünk. Ez a szénhidrátban gazdag diéta rossz oldala, amit sok félreinformált illetékes sulykol belénk.
Ezt az ördögi kört kerülendő, sok szakértő a szénhidrát-mentes diétát javasolja a cukorbeteg és túlsúlyos betegeknek.

Következtetés: mivel a barna kenyérhez használt teljes gabonaszemek porrá vannak finomítva, gyorsabban felszívódnak és vércukorszint kiugrást okoznak a vérben. Ezért van a kenyérnek még néhány csokoládészeleten is túltéve, magas glikémiás indexe.

  • A kenyér sok glutént tartalmaz

Noha kenyér nem csak búzalisztből készülhet, általában a fő alapanyaguk a búza. A búza egy glutén nevű fehérjét tartalmaz (hallhattunk róla a cöliákia vagy gluténérzékenység kapcsán). Nyilvánvaló az állítás, hogy a népesség szignifikáns százalékban érzékeny a gluténra.

A glutén ragasztó szerű tulajdonsága adja a tészta nyújthatóságát. Ez a sütéshez valóban jól jön, de a kimutatások szerint olyan emésztőrendszeri panaszokhoz vezet, mint a puffadás, széklet inkonzisztencia, a bélfalak sérülése vagy éppen a fáradtság.

Ennél nyugtalanítóbb tény, hogy a glutént összefüggésbe hozták a skizofréniával, és az ópiátokhoz hasonló addiktív hatással bír.

Következtetés: a legtöbb kenyér tartalmaz glutént, amely káros is lehet az egészségre nézve. Hogy kiderítsd milyen hatása van a szervezetedre, iktasd ki az étrendedből, majd egy hónap múlva újra térj vissza rá. Jelentős változásokat tapasztalhatsz, a legtöbb embernél általában a renyheség csökkenése észlelhető.

hazi-kenyer9

  • Más káros anyagok

Ha olvastad már a kenyér csomagolásán feltüntetett összetevőket, rájöhettél arra, hogy kémia egyetemen szerzett diplomával a zsebedben könnyebben megértenéd ezeket. A legtöbb kenyér pedig cukrot és magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot is tartalmaz. A cukor, a gabona és a többi anyag túlműködésre készteti a hasnyálmirigyet.

Ezeknek az anyagoknak többsége tartósítószer, amelyek évekig maradhatnak lerakódva a gyomorban.

Következtetés: a legtöbb kenyér cukrot tartalmaz, ami még tovább emeli a vércukorszintet. Ebben az esetben pedig a szervezet zsír formájában raktározza majd a fölösleges energiát.

  • Kevés esszenciális tápanyag

Még ha el is szeretnénk kendőzni az eddigieket és a tápanyagokra összpontosítani, nos, itt is ki kell, hogy ábránduljunk. A kenyér ugyanis nem annyira jó tápanyagforrás, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, a tojás, hal vagy a hús. Még a teljes kiőrlésű kenyér sem áll jól ilyen téren, hiszen nem csak alacsony tápanyagtartalmú, de le is lassítja a más ételekből származó tápanyagok felszívódását. Ezek azok a tápanyagok, amelyek nem annyira. A gabonafélékben található fitinsav a cinkkel, vasal és kalciummal oldhatatlan komplexet képez, akadályozva ezeknek a felszívódását. Másodsorban pedig a glutén bélnyálkahártyára gyakorolt előnytelen hatása is akadályozza az ásványi anyagok felszívódását.

A gabonafélék nem tartalmazzák azt a szükséges mennyiségű aminosavat, ami az izmok felépítéséhez és fenntartásához szükséges (nem így a banán esetében, amely kitűnő aminosav forrás).

Következtetés: a kenyér nem tartalmaz annyi tápanyagot, mint amennyit gondolunk. Sőt, a benne levő gabona akadályozza a többi tápanyag felszívódását. Ahelyett, hogy legfőbb táplálékunkként tekintenénk rá, inkább helyettesítsük valami mással.

  • A teljes kiőrlésű gabona növeli a rossz koleszterint

Számos tanulmányban mutatták ki, hogy a teljes kiőrlésű kenyér 60%-al emeli az LDL koleszterin szintjét egy 12 hetes periódus alatt.

A koleszterin körül sok mítosz kering, annak testzsírokra gyakorolt hatása miatt. Eddig azt hihettük, maga a zsír a rossz koleszterin okozója, holott nagy valószínűséggel a búza a ludas.

Következtetés: a búzaliszt növeli az LDL koleszterin szintjét, a legtöbb kenyér pedig tartalmaz búzalisztet.

Tehát:

A kenyér a legszélesebb körben fogyasztott élelmiszer a nyugati társadalomban. Mindenhol ott van. Hamburger, szendvics, péktermékek. Gyakran mondják, hogy a barna kenyér a legfontosabb élelem, de ez távolabb nem is állhatna az igazságtól. A kenyér ugyanis nagyon szegény tápanyagforrás, a zöldségek, gyümölcsök, hal és hús mellett.

A legfőbb probléma a kenyérrel az, hogy a búza nagymértékű változáson ment át az utóbbi 50 évben, amihez a szervezetünk még nem volt képes alkalmazkodni. Hiába vannak tele minden bolt polcai kenyérrel, jó okunk van rá, hogy ne tegyük a kosárba.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek