Holotropikum5 mellrákra utaló jel, amelyet sok nő figyelmen kívül hagy!

5 mellrákra utaló jel, amelyet sok nő figyelmen kívül hagy!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nőket érintő egyik legveszélyesebb betegség a mellrák, amelyet ha korán felismernek, nagy az esélye a teljes felépülésnek, ha viszont későn veszik észre, akkor könnyen végzetes lehet.

mellrak2

Az Egyesült Államokban minden nyolcadik nő veszélyeztetett, csak év végére a szakemberek számítása szerint, több mint 246 ezer új esetet diagnoztizálhatnak, és ezek közül több mint 40 ezer nő halálát is okozhatja a rettegett kór. Ezért fontos a korai felismerős, és sürgős orvosi beavatkozás.

Az alábbiakban 5, mellrákra utaló tünetet írunk le, amelyeket a nők rendszerint figyelmen kívül hagynak.

1. Egy új anyajegy, vagy egy, már meglévő átalakulása

Általában az anyajegyek a bőrrák kialakulásának veszélyét hordozzák magukban, de egyes esetekben a mellrákkal is összefüggésben lehetnek. Ezt majd 90 ezer nő orvosi adataiból mutatták ki, akiknek életét 18 éven keresztül vizsgálták. A szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy 5,956 nő esetében, akiknek anyajegy alakult ki a mellén, később a daganat is kifejlődött. A tanulmány rámutatott, hogy 13 százalékkal nagyobb a mellrák kialakulásának esélye, ha egy nő mellén több anyajegy is található.

2. Köhögés, állandó rekedtség

Ha a mellrák már előrehaladott állapotban van, átterjedhet a tüdőkre, így gyakori köhögési rohamok, rekedtség jelentkezhet, ami nem akar elmúlni. A statisztikai adatok szerint a mellrák a halálos betegek esetében 60–70 százalékban a tüdőkre is átterjed.

3. Változások a húgyhólyagban, belekben

A mellrák hormonális változásokat okoz, ami a húgycső kiszáradásához vezethet, emiatt pedig inkontinencia problémákat eredményezhet. A vizelési periódus is több ideig tarthat. Ha felmerül ezen tünetek közül bármelyik is, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

4. Kimerültség, fáradtság

A gyakori kimerültség, levertség, fáradtság többféle daganatos megbetegedés tünete is lehet, a mellráké is. Ugyanakkor fájdalmak, alvászavarok, depresszió is előfordulhat, amit a szervezetben a rák miatt kialakuló kémiai egyensúly felbomlása idézhet elő.

5. Megmagyarázhatatlan hátfájás

A fájdalomtípus elég gyakori, de ha egy rutinvizsgálaton nem derül ki az ok, érdemes tovább keresni, és a nőknek ajánlott mammográfiás vizsgálatnak alávetniük magukat, ugyanis előfordulhat, hogy a melldaganat már a csontokat is érinti, amely természetesen fájdalommal jár.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek