A legtöbb szülő, vagy pedagógus nem mindig felel egyértelműen a gyerekek által feltett kérdésekre, főleg ha azok kényelmetlenek, vagy olykor arcpirítóak. Ilyenkor a felnőttek nem a valóságot mondják el, hanem igyekeznek más témára terelni a beszélgetést, vagy lezárni azzal, hogy “Ehhez még te túl kicsi vagy, hogy megértsd” mondattal.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Pedig nem minden esetben kell félteni a kicsiket, olykor nyíltan és őszintén kell beszélni velük, hiszen ha álomvilágban ringatjuk, később sokkal rosszabbul fogják kezelni az információk feldolgozását, ha tegyük fel, egy náluknál pár évvel nagyon gyerek közöl velük ezt-azt.

A túlzott féltés nem tesz jót a gyerekek lelki fejlődésének, és amellett, hogy rendszeresen felhívjuk a figyelmüket arra, hogy mit NEM szabad csinálni, érdemes olyan dolgokat is közölni velük, amit éppen szabad megtenniük.

Íme, 5 életigazság, amelyet meg kell tanítanunk gyermekeinknek:

1. A problémák nem mindig “rossz dolgok”

A problémák rendszerint olyan élethelyzetek, amikor döntenünk kell, hogy mit cselekszünk, milyen irányba indulunk el. Ilyenekkel tele vannak a hétköznapok, amikről a gyerkőcöknek is tudniuk kell, így felkészültebbek lesznek az életben.

2. Mindenkinek szüksége van szeretetre

És mindenki megérdemli, hogy szeressék. Ahhoz, hogy szeretetet kapj, neked is adnod kell, ez egy kölcsönös és csodás érzés.

3. Értékeljünk mindent a környezetünkben

A gyerekeknek meg kell tanítanunk, hogy hogy legyenek hálásak, boldogok, azért, hogy van ahol lakniuk, van amit megenniük, és szeretet veszi körül őket.

4. Amíg élünk, tanulunk

A tanulás folyamata sosem ér véget az iskolával, egyetemmel. Amíg élünk, addig mindig tanulunk, mindig megtapasztalunk új dolgokat, ami a siker kulcsa is, hogy helyt tudjunk állni a mindig változó világban.

5. Az élet nem csak a szórakozásról, jó dolgokról szól

Felelősséggel is tartozunk a gyerekeinknek, így tudniuk kell azt is, hogy a világban nem minden szép és jó, nem minden a bulikról, a szórakozásról szól. Ahhoz, hogy biztonságban, békében, szeretetben élhessünk, olykor keményen meg kell dolgoznunk azért.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.