Holotropikum5 kérdés, amit mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt elkezdenéd az antibiotikum-kúrát!

5 kérdés, amit mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt elkezdenéd az antibiotikum-kúrát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Már szinte itt a tél, ezért javában tombolnak a megfázásos betegségek, köhögés, orrfolyás, torokfájás, és még sorolhatnám. Néha hiába minden megelőzés, az immunrendszerünk megtörik és elkapjuk a betegséget akár egy egyszerű tüsszentéssel is.

5 kérdés, amit mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt elkezdenéd az antibiotikum-kúrát!

Annak ellenére, hogy egy kis szezonális nátháról van szó néha komoly gondokat is okozhat, oly annyira, hogy már gyógyszeres kezelésre szorulhatunk. Ha ez bekövetkezik, és antibiotikum szedésre kényszerülünk, íme néhány kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel önmagunknak:

1. Szükségszerű az antibiotikum szedése?

Az antibiotikum tulajdonképpen a bakteriális fertőzések által előidézett betegségek kezelésére való, nem a vírusos eredetűekre. A vírusos betegségek antibiotikumok nélkül is rendbe hozhatók, és ha ilyen esetekben szedünk antibiotikumot akár fölösleges mellékhatások is jelentkezhetnek.

2. Tisztában vagyok azzal, milyen mellékhatásokra számíthatok?

Ha már egyszer az antibiotikum szedése mellett döntöttél te saját magad, vagy akár a kezelőorvosod, nem árt tisztában lenni, hogy milyen mellékhatásokat válthat ki a szedése. Annak ellenére, hogy az antibiotikumok igencsak hatásos gyógyszerek, mégis számos hátulütőjük lehet. Az egyik ilyen leggyakrabban előforduló mellékhatás a hasmenés, ami jelentős mennyiségű vizet képes eltávolítani a szervezetből. Az antibiotikum szedésével járó hasmenésre nem érdemes külön gyógyszert szedni, mivel pár napra rá elmúlik, ahogyan az antibiotikumos kezelést abbahagyjuk. Mégis jelentősen felforgatja az emésztőrendszert, mert felborítja a belekben található baktériumkultúrák egyensúlyát, ami fertőzést is előidézhet és ez esetenként lázzal, hasi fájdalmakkal, vagy vastagbélgyulladással is járhat.

3. Jó lenne probiotikumot szedni mellé?

Nem minden baktérium kártékony és rossz, sőt vannak olyan fajta baktériumok is, amelyek kifejezetten jót tesznek a szervezetnek és nélkülözhetetlenek. Éppen ezért, az antibiotikumok néha a hasznos baktériumokat is megölik a szervezetben, nemcsak a betegségért felelőseket. Azért, hogy a jótékony baktériumokat pótolni tudjuk az antibiotikum kúrát ajánlatos kiegészíteni probiotikumok szedésével is. Nem csupán probiotikum kapszulák, vagy tabletták szedésével tehetjük ezt meg, hanem a joghurtban, sajtban és fermentált ételekben is jelentős mennyiségű probiotikum rejlik.

4. Ütközik azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket jelenleg szedek?

Mielőtt nekifognánk az antibiotikum szedésének ajánlatos számba venni, hogy a jelenleg szedett gyógyszereinkkel milyen kölcsönhatást válthat ki. Akár betegtájékoztatót tanulmányozva, vagy orvosunkkal konzultálva legyünk tisztába azzal, hogy kockázat nélkül szedhetjük-e az antibiotikumot.

5. Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy jobban érezzem magam?

Talán ez az egyik legfontosabb kérdés akkor, amikor az ember beteg. A legtöbben azt hiszik, hogy 24-48 órával az antibiotikum bevétele után máris jobban lesznek, de ez sem „csodagyógyszer”. Egyéntől függően változhat a betegség megfordulásának hossza. Általában olyan 2 nap után érezhető javulás, de ekkor még nem ajánlatos abbahagyni a gyógyszer szedését, mert könnyen visszaeshetünk. Ha már elkezdtük az antibiotikum-kúrát, akkor szedjük be az előírt adagot, hogy végleg megállíthassuk a kínzó betegséget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek