Lélektár5 kérdés, amely segít megtalálni az életcélod!

5 kérdés, amely segít megtalálni az életcélod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tételezzük fel, hogy mindenünk megvan. Jó házasság, fényes karrier, gyerek, pénz és sok barát. Egyszóval minden, ami egy úgynevezett „boldog” élet alapeleme. Ilyenkor bizony nem igazán foglalkoztat az élet igazi értelmének kérdésköre, hisz úgy érezzük, pillanatnyilag nincs semmi gondunk, nincs ok aggódásra. Az élet viszont nem kirándulás, hanem kemény iskola, ahol hosszú fejezetek szólnak sikerről és kudarcról egyaránt, ahol nincs igazolható hiányzás, és ahol lehet ugyan épp átmenő osztályzattal élni – de ez csak pillanatnyi biztonságot nyújt.

vandor

A bukások és csalódások képesek felnyitni szemünket, kérdéseket fogalmaztatnak meg velünk. Tényleg ennyi az élet? Iskolába járni, diplomát szerezni, családot alapítani és karriert építeni, majd megöregedni és meghalni? Tényleg csak erről szól? Mi az értelme az egésznek, ha a végén úgyis elvesztek mindent? Akarok-e egyáltalán kitűnő osztályzatot kapni, s ha igen, miért? Ki vagyok én és miben hiszek?

Ahhoz, hogy egyáltalán lehetőségünk legyen ezekre választ találni, mélyen önmagunkba kell néznünk. Az alábbi 5 kérdés pedig ebben segít.

1. Mit tennél, ha biztos lennél benne, hogy soha nem tévedsz?

A kudarc kockázata sokunkat megbénít. Hányszor szerettél volna munkahelyet váltani? Más városba költözni? Hányszor támogattál volna egy számodra mély értelemmel bíró dolgot? Hányszor szerettél volna profivá válni olyan dologban, ami sokat jelent neked? Gondolkodj rajta. Ha egyszerűen nem létezne a bukás lehetősége, mit válaszolnál? Mit tennél, ha 100%-ig biztos lennél abban, hogy akármit teszel, sikerülni fog?

2. Mit tudsz elmondani magadról?

Képzeld el, hogy állásinterjún vagy, és a kérdező arra kérne, hogy mondj magadról valamit másfél perc alatt. Mit mondanál? És ha egy jó barátod vagy a kedvesed kérne ugyanerre, mit mondanál? Hogy írnád le magad mindkét esetben, hogy a lehető legjobb képet tudják alkotni rólad?

3. Mik a személyes értékeid?

Személyes értékeid nagyon fontosak számodra, meghatározzák életstílusodat. Meghatározzák mindazt, ami számodra jó, fontos, hasznos és építő jellegű. Amikor képes leszel felfedezni igazi értékeidet, onnantól fogva megérted, hogy számodra mi a fontos. Ezek a felfedezések igazából minden nap szükségesek ahhoz, hogy vágyaiddal és képességeiddel összhangban tudj élni. Csak úgy tudsz kiegyensúlyozottan élni, ha tisztában vagy értékeiddel.

4. Mi tesz igazán boldoggá?

Ez szorosan összefügg az előző kérdéssel. Például, ha a családod számodra egy fontos személyes érték, akkor elvállalnál-e egy olyan munkát, ami rengeteg külföldi utazást feltételez? Gondolod, hogy ez boldoggá tenne téged?

Boldogságunk szoros kapcsolatban van képességeinkkel. Attól függ, hogy képesek vagyunk-e az értékeinkkel összhangban élni az életünket.

5. Hogy élnél, ha nem létezne pénz?

Sokan egyenlőséget tesznek a pénz és a belső boldogság közé. Ez a kérdés azonban nem annyira a pénzről, mint a pénzügyi helyzet fényében hozott döntésekről és reakciókról szól. Mennyiben lennének más döntéseid, ha nem abban az anyagi helyzetben lennél, amiben pillanatnyilag vagy? Milyen lehetőségeid és szokásaid lennének, ha nem létezne pénz?

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek