Az ágyi poloskák nem hordoznak fertőző betegségeket, mégis csípésük igen kellemetlen és különböző egészségügyi problémákat okozhatnak. Akár kellemetlen viszketést, akár allergiás reakciót, de egy bizonyos idő után stresszt, álmatlanságot is okozhat a poloska.

Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy poloska van az ágyadban!

1. Viszkető vörös foltok

A viszkető vörös foltok, kiütésszerű csípések, bőrirritáció jelentkezése az arcon, karon, lábon, mellkason vagy háton, ezeket a tüneteket agy eséllyel okozhatja ágyi poloska is. Természetesen ki kell zárni pl. a bolha jelenlétét, vagy az allergiás reakciót is, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a csípéseket, mert idővel begyulladhatnak, és ha ráadásul vakarod is őket, akár be is fertőződhetnek. Ellenőrizd a csípéseket, a poloska esetében általában több van egy helyen, akár egyenes vonalban, akár cikk-cakkban. Vannak, akik érzékenyebbek a csípésre, ezért sokkal hevesebbek a reakciók, erőteljesebb a viszketés.

2. Vérnyomok vagy rozsdás foltok

Ellenőrizd, hogy nincsenek-e piros foltok a ruhádon, ágyneműdön. Ha csípés közben ráfekszel a poloskára, akkor vérnyom marad utána. A rozsdás színű folt az ágyi poloska ürüléke. Vizsgáld át jól az ágyneműt, és a nehezebben hozzáférhető részeket, mint pl. matracvarrat, rugók, ágykeret. Ellenőrizd a falakat, tapétákat, kárpitokat, az ágyi poloska ott is hagyhat ürüléket.

3. Dohos szag

Az ágyi poloskáknak olyan erőteljes illatmirigyeik vannak, hogy ha sokan vannak egy helyen, akkor érezhetően kellemetlen szagot árasztanak. Ha úgy tűnik, hogy a lakásban penészszag van, pedig nincs sehol penészedés, vagy fura dohos szag árad, akkor minden bizonnyal az ágyi poloskák okozzák.

4. Poloska “páncél”

Az ágyi poloskák, mikor felnőnek, levedlik a külső réteget magukról. Éppen ezért, ha kemény borításszerű héjakkal találkozol az ágyadban, az ágy körül, és még csípésekkel is küzdesz, akkor minden bizonnyal beköltöztek az ágyi poloskák hozzád. Érdemes ilyenkor a fiókokat és a ruhásszekrényt is átvizsgálni.

5. Fehér törmelékek a bútorokon, kanapén

Ha fehér törmeléket találsz a bútorokon, akkor ez lehet a poloskák tojása, vagy a tojáshéjak. Rizsszem alakúak, áttetsző, fehéres, vagy fényes színűek. Szabad szemmel nem láthatóak túl jól, de egy nagyítóval vagy zseblámpával vizsgáld át a matracodat, az ágykeretet, a kanapét, a sarkakat, hogy meg tudd előzni a poloskák elszaporodását.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.