Holotropikum5 jel, ami arra utal, hogy kevés vörös vérsejttel rendelkezel!

5 jel, ami arra utal, hogy kevés vörös vérsejttel rendelkezel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vérszegénység egyik jele, ha kevés vörös vérsejtet termel a szervezeted, aminek számos negatív következménye lehet. Azért fontosak a vörös vérsejtek, mert ezek a kis képződmények szállítják az egész testben az oxigént, valamint viszik ki a szén-dioxidot, így nélkülük semmilyen szerv nem lenne képes működni. A vörös vérsejtek átlagosan 120 napig élnek, majd utána kiürülnek a szervezetből.

5 jel, ami arra utal, hogy kevés vörös vérsejttel rendelkezel!

Most következzen 5 jel, ami alacsony hemoglobinszintre utal!

1. Kimerültség, fáradtság

A vérszegénység első jelei közé tartozik az állandó kimerültség, fáradtság érzése, aminek az az oka, hogy viszonylag kevés oxigént tudnak leszállítani a sejtekhez a vörös vérsejtek (hemoglobin), így az egész szervezet nem képes optimálisan “üzemelni”.

2. Gyengeség

Mivel nincs elegendő hemoglobin, ezért nem tud kellő mennyiségű tápanyag eljutni a sejtekhez, aminek egyik következménye, hogy a vérszegény ember nem képes megterhelő fizikai munkára, sőt, az egyszerű mozgás, gyaloglás is nehezére esik.

3. Szabálytalan szívverés

Mivel kevés az oxigént és a tápanyagot szállító hemoglobin, ezért a szív arra kényszerül, hogy hevesebben verjen, így próbálva szinten tartani a sejtek, szervek ellátását.

4. Kapkodó levegővétel

Ez is azért alakul ki, hogy az oxigénhiányban szenvedő egyén azon kevés hemoglobin-állománya minél gyakrabban jusson oxigénhez. Ezért jelent megterhelést egy vérszegénynek felmenni pár lépcsőn, és ha fel is ér, alig kap majd levegőt.

5. Egyéb tünetek

Sok beteg számol be mellkasi fájdalmakról, látászavarokról, szédülésről, amelyek mögött pont a vérszegénység állhat.

A betegséget okozhatja:

  • baleset következtében fellépő súlyos vérveszteség
  • vashiány
  • bizonyos okból kifolyólag kevés vörös vérsejt termelése
  • szegényes életmód

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek