Holotropikum5 intő jel, hogy érdemes lenne leszoknod a kenyérfogyasztásról!

5 intő jel, hogy érdemes lenne leszoknod a kenyérfogyasztásról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kenyér alapélelmiszer lévén szerves alkotóelemét képezi a mindennapi táplálkozásnak, éppen ezért is olyan nehéz kiiktatni a megszokott étrendből. A kenyerek legtöbb fajtája mára már köztudottan egészségtelen, hiszen az óriási számban termelő pékségek már alig használnak természetes eredetű összetevőket a kenyérsütés során. A legjobb alternatíva a kiváló és minőségi alapanyagokból házilag sütött kenyerek volnának.

5 intő jel, hogy érdemes lenne leszoknod a kenyérfogyasztásról!
Fotó: Pexels.com

Viszont ha a következő jeleket felfedezni véled magadon, akkor ideje lenne kipróbálni a kenyérmentes étrended, nehogy az egészséged kockára tedd.

1. Magas koleszterinszint

Meglepő módon a teljes kiőrlésű kenyérről is kimutatták, hogy 12 hét alatt 60%-al növelni tudja az LDL koleszterin szintet. Az LDL a „rossz” koleszterinekhez tartozik és számos szívbetegség okozója lehet, és sajnálatos módon még a „legegészségesebb” lisztfajtákban is megtalálható. A kenyérfélék igencsak becsapósak, hiszen észrevétlenül növelni tudják a koleszterinszintet, annak ellenére, hogy nagyon minimális zsiradékot tartalmaznak.

2. Gluténérzékenység

A glutén a liszt azon összetevője, ami a tészták rugalmasságát és elasztikusságát biztosítja. Azon embereknél, akik érzékenyek erre a típusú fehérjére komoly problémák jelentkezhetnek: károsítja a bélbolyhokat, ezáltal csökkentve a tápanyagok felszívódási folyamatát. Ez az autoimmun betegség napjainkban igen elterjedt, hiszen 140-ből 1 személyt már érint. Leggyakrabban előforduló tünete a gluténérzékenységnek a hányinger, hányás, kóros fáradtság, hasmenés, emésztése problémák.

3. Elhízás

Ma már szinte az összes fogyókúrás és testsúlycsökkentő módszer mellőzi a kenyér fogyasztását. Nem is csoda, hiszen a boltban található kenyérfélék óriási mennyiségben tartalmaznak tartósíró és ízfokozó szereket, glutént, és fölösleges lisztet, amik mind-mind elősegítik az elhízást. Habár már egyre gyakrabban vásárolhatunk zsír- és kalóriacsökkentett termékeket a kenyér glikémiás indexe így is igencsak magas marad.

4. Feledékenység, agyi elködösödés

Az imént említett negatív tulajdonságai mellett azt is ki kell emelnünk, hogy a kenyér nem tartozik a legtáplálóbb élelmiszerek közé, főleg ha olyan ételekkel hasonlítjuk össze, mint a tojás, hús, gyümölcsök, zöldségek, hal. Mindehhez még az is hozzáadódik, hogy gátolja a többi élelmiszer tápanyagainak felszívódását, így a szervezet kevesebb értékes anyagot tud hasznosítani, és ez az agyi működést is befolyásolja.

5. Magas vércukorszint

A kenyér emésztése során hirtelen nagy mennyiségű glükóz jut a vérrendszerbe, hiszen állagánál fogfa gyorsabban emésztető. Ez pedig édesség utáni sóvárgást idéz elő. Bármilyen hihetetlennek is hangzik, de a kenyér glikémiás indexe magasabb, mint a legtöbb édességé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek