5 hiedelem a tojásról

Habár nemrégiben kifütyölték, mert egészségtelen a szívnek, a tojás lassan visszanyerte a hitelességét, mint egészséges élelem. A legutóbbi kutatások ugyanis bebizonyították, a tojás igenis jó a szív izmainak, továbbá segít a pluszkilók leadásában.

tojashej

Igen ám, csakhogy a napokban közzétették egy újabb kísérlet eredményét, amelynek következtében a tojás hírneve újabb csorbításokat szenved. De mi ebből az igazság?

A kanadai felmérésben közel 1200 önkéntes kapcsolódott be, akiknek az átlag életkora 61 év volt. A kutatás alapján a szakemberek megállapították, a tojás hozzájárul az atheroma képződéséhez, amely meggátolja a vérerekben az áramlást, ezáltal szívbetegségeket okozva. Erre a leghajlamosabbak azok a személyek voltak, akik hetente legalább 2 tojást fogyasztottak. A tudósok szerint, ezen kásaszerű felület képződéséért a tojássárga vonható felelősségre – számol be a DailyMail.

És ez nem minden. Az alábbiakban további 5 olyan „legendát” részletezünk, amely alapján a tojás fogyasztása újabb kérdőjeleket állíthat fel, vagy akár dönthet le a hétköznapi ember elméjében. Ugyanis mi, a „kisemberek”, nem értünk ezekhez a tudományos hókuszpókuszokhoz. Egyet tudunk: a tojást enni kell, mert jó. De az igaz, hogy csak mértékkel!

1. állítás – a tojás rosszat tesz a koleszterinszintnek

Egy kanadiai kutatás ellentmond annak a felmérésnek, mely szerint a tojás rossza hatással lenne a koleszterinre. Bruce Griffin, a Surrey-i Egyetem táplálkozási szakértője 30 tanulmányt vizsgált át, valamennyi témájául a tojás szolgált. Ezeket 30 év kiadványai közül válogatta össze. Végül arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszer nem gyakorol különösebb hatást a szervezetben lévő koleszterinre.

2. állítás – a tojás óvja a szívet

Az Amerikai Táplálkozási Folyóiratban közzétett kutatás szerint, a tojás jó a vérnyomás értékének a normalizálására. Tavaly az Alberta-i Egyetem tudósai megállapították, hogy a tojássárgában két aminósav is található – a triptofán és a tirozin, továbbá nyersen fogyasztva ebben kétszer annyi antioxidáns van, mint egy almában. Azonban főzve vagy megsütve jelentősen visszaesik a tojás tápértéke.

Fotó: Flickr.com

Fotó: Flickr.com

3. állítás – a tojás valóságos vitaminbomba

A szárnyasok táplálékának minőségét az utóbbi években jelentősen módosították, így azt mondhatni, a mai tojás sokkal egészségesebb, mint az ezelőtt 30 évi. Manapság egy tojásban akár 70%-kal több D-vitamin is fellelhető, valamint kétszer annyi szelén, mint 30 évvel ezelőtt. Ez a két összetevő nagyon fontos a szervezet számára, a hiánya ugyanis rákos megbetegedéseket, szívbetegségeket és terméketlenséget eredményez. A szakértők szerint, a tojásban 13 alapvető vitamin és ásványi anyag található, közöttük az A, D, E, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink.

4. állítás – a tojás hizlal

A mai tojás 20%-kal kevesebb zsírt tartalmaz. A benne lévő kalória 13%-kal kevesebb, és koleszterintartalmából is 10%-kal lefaragtak, a 30 évvel ezelőtti termékhez képest. Mi több, egy tavalyi kutatás értelmében, a tojás képes megszabadítani a súlyfeleslegtől. Ezt több önkéntes vállalkozó bizonyította. A túlsúllyal küzdő jelentkezők választhattak: reggelire vagy egy kiflit, vagy tojást ehettek. Azok, akik a tojás mellett döntöttek, kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe a nap végére, mint a kiflin élők. Miért? Mert a fehérjetartalmának köszönhetően, a tojástól hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

5. állítás – az ajánlott maximális tojásmennyiség, amelyet elfogyaszthatsz, az ….

Brit tudósok szerint, annyi tojást ehetünk, amennyi jólesik, ha kiegyensúlyozott és egészséges étrendet vezetünk. Csakis azon személyek számára érvényes a maximális határ, akiknek a családjában gyakran volt példa magas koleszterinszintre.

Visszatérve a cikk elején részletezett kanadai kutatásra, az atheroma felület 40 év felett amúgy is fejlődésnek indul. Ezt tehát kevésbé befolyásolja az elfogyasztott tojásmennyiség. Továbbá, a kutatók nem tértek ki arra sem, hogy milyen életstílus (sport vagy diéta) mellett lépett fel ez a jelenség a kísérleti alanyoknál.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top