Otthon5 hiba, amit a fapadló tisztásakkor szoktunk elkövetni

5 hiba, amit a fapadló tisztásakkor szoktunk elkövetni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy szoba padlózata, legyen az szép hajópadló, fából készült parketta, vagy pedig a gyors és olcsó, de praktikus laminált padló, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mennyire érezzük otthonosan magunkat, hiszen mindennap ezen jövünk-megyünk. Hogy szép, hosszú életet érjen meg a padló, nem árt pár óvintézkedést betartani, és néhány hibát kiküszöbölni.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

1. Óvjuk a naptól

Főként a laminált parketta érzékeny a napra, a tömör fából készült padló jobban ellenáll a nap sugarainak. Ezért legyünk tekintettel, főként a déli órákban, hiszen az erős napsugárzás kifakíthatja parkettünket, kopottá teheti, ami nem túl kellemes látvány, mikor azelőtt szépen fényesen csillogott. Használjuk a sötétítőket, így megakadályozhatjuk, hogy a nap kivegye padlónk színét.

2. Nem szabad túlzásba vinni a tisztítást

Főként azok tartsák be a következő szabályt, akik kissé hajlamosak a tisztaságmániára. A padlót nem szabad gyakran feltörölni, hiszen ez hosszabb távon árt a fának. Inkább azokon a helyeken takarítsunk gyakrabban, ahol mindennap közlekedünk, de ekkor is nagyon jól csavarjuk ki a felmosórongyot, hiszen a víztől tönkremehet, csúnya foltok keletkezhetnek a padlón. Elég egy hónapban egyszer felmosni.

3. Óvatosan a bútortologatásokkal

Vannak emberek, akik szeretik átrendezni a szobájukat, ide-oda tologatják a bútorokat. De vigyázni kell ezzel, hiszen például egy nehéz szekrényláb csúnya karcolásokat képes okozni a padló felszínén, amely ott fog éktelenkedni mindig, ha csak ki nem cseréljük a parkettát, vagy szőnyeggel el nem takarjuk a sérülést.

4. Tilós érdes kefével sikálni

Semmilyen érdes felületű felmosót, durva sörtéjű kefét nem szabad használni, hiszen ezáltal könnyedén lesúroljuk azt a lakkréteget, amely egyrészt védi a fapadlót, másrészt pedig szép, csillogó fényt kölcsönöz.

5. Ne használjunk gőzfelmosót

Egyre divatosabbak a magas gőznyomással dolgozó felmosó, porszívók. De ezek nem ajánlottak padló tisztítására. Itt is a párában rejlő vízzel van a gond, hiszen egy idő után a fa akár el is kezdhet korhadni, főként, ha a lakkréteg már vékonyan van jelen a padlón.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek