Holotropikum5 fájdalomcsillapító módszer, ha gyakran fájnak az ízületeid a hidegben

5 fájdalomcsillapító módszer, ha gyakran fájnak az ízületeid a hidegben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ízületi fájdalom bármikor megnehezítheti a mindennapi életet, de télen ez még azoknál is fokozottabban előjön, akik egyébként nem annyira hajlamosak erre. De mégis mi az oka annak, hogy a hidegben jobban fájnak az ízületeink, és mit tehetünk ez ellen?

Mi az oka annak, hogy hidegben gyakoribbak az ízületi fájdalmak?

A hideg miatt sokkal merevebbek az izmaink, inaink és az ízületeink is, ami már önmagában fájdalmas lehet. Ezenkívül a hidegben az érfalak is beszűkülnek, ami miatt rosszabb lesz a keringés a végtagjainkban, így még könnyebben kihűlhetnek.

Azonban nemcsak a hőmérséklet csökkenés van negatív hatással az ízületeinkre, de az évszakok változása miatt bekövetkező légnyomásváltozás is fájdalmas tünetekkel járhat. A teljesen egészséges ízületekre nem hat a nyomásváltozás, ahogyan a térdprotézis műtéten átesetteket sem viseli meg. Ugyanakkor a kopott, gyulladt ízületekben a nyomáskülönbség feszülést, duzzanatot eredményezhet, ami fájdalommal jár. Hidegben az izmok is sérülékenyebbek, és a fájdalomérzetünk is fokozódik, érzékenyebbé válnak a fájdalomreceptoraink.

Mit tehetünk azért hogy csillapítsuk az ízületi fájdalmakat?

Az alábbi tippeket bárkinek érdemes bevetnie, aki a hidegebb hónapokban rendszeresen küszködik a fájó végtagokkal. Változó, hogy kinek mi válik be, így érdemes több megoldást is kipróbálni.

1. Meleg öltözet

A szüleink sokszor elmondták, hogy télen bizony öltözzünk fel rendesen, vegyünk sálat, sapkát, kesztyűt. Fiatalon mégis könnyű ezekről megfeledkezni és azt gondolni magunkról, hogy elpusztíthatatlanok vagyunk. A kor előrehaladtával viszont egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, hogy milyen igazuk volt.

A szervezetünk alapvetően úgy működik, hogy elsősorban a létfontosságú szerveket melegíti fel. Tehát az agyunk, szívünk, belső szerveink melegen tartása kiemelt fontosságú, ezután pedig haladunk kifelé, a törzsünk felmelegítésével, és utoljára maradnak a végtagok. Ezért fontos, hogy az öltözékünkkel gondoskodjunk arról, hogy ne hűljön ki a kezünk, lábunk, ízületeink.

2. Meleg fürdő, termálvíz

Télen nemcsak jólesik meleg vízben ejtőzni, de valóban jót is tesz a szervezetünknek. A meleg önmagában pozitív hatással van a keringésünkre, ellazítja az izmokat és az ízületeket. A termálvízben oldott ásványi anyagok és különböző vegyületek pedig szintén enyhülést hozhatnak a fájó ízületeknek.

3. Testmozgás

A sport nemcsak azért hasznos, mert izmainkat karbantarthatjuk vele, hanem azért is, mert az aktív mozgás az ízületeinket is egészségesen tartja. A mobilizáló torna, jóga, streching segít abban, hogy a végtagjaink a normális, egészséges mozgástartományokban mozogjanak. Az úszás pedig annak is kiváló megoldást jelenthet, akinek ízületi problémái vannak, ráadásul akár kombinálható is a meleg víz előnyös hatásaival.

4. Masszázs

A masszázs elsősorban az izomzatunkat teszi rendbe, viszont az izmaink állapota hatással van az egész testünkre. Az izomcsomók, a megrövidült izomzat miatt a tartásunk is megváltozhat, eltérően terhelhetjük az egyik oldalunkat, görnyedhetünk. Ezek pedig mind nem megfelelően terhelik az ízületeinket.

5. Vitaminok, táplálákkiegőszítők

A D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok és az ízületek egészségében. Télen, amikor kevesebb a napsütés, akkor a D-vitamin-bevitelt érdemes valamilyen vitaminkészítményből pótolni. Ezenkívül ajánlott még kifejezetten specifikus porc- és ízületerősítő táplálékkiegészítők fogyasztása is.

Abban az esetben, ha mindent megtettünk az ízületeink védelmének érdekében, ennek ellenére a fájdalom nem múlik el, esetleg még fokozódik is, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Így időben sikerülhet feltárni a probléma okát, és célzott kezeléssel megelőzhető a nagyobb baj.

Végső esetben ugyanis elhanyagolt, és rossz állapotban lévő ízületeink helyrehozása csak csípő-, vagy térdprotézis beültetésével lehetséges. Amíg van lehetőségünk elkerülni a műtéti beavatkozást, addig érdemes tenni az ízületeink egészségéért!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek