Sokan gyengeségként bélyegzik meg a szorongást, pedig a szorongással küzdő személyek lélekben igazán erősek. Persze, számtalan esetben okozhat kellemetlenséget, frusztrációt az elviselőjének, de néha akár jó dolgok is kisülhetnek abból, hogy valaki szorongó.

Minden csak perspektíva kérdése. Sokszor hajlamosak vagyunk negatív szemmel tekinteni a szorongásra, hiszen felületesen csupán annyit érzékelünk, hogy az emberek életét megnehezíti és semmilyen boldogságot okozó vetülettel nem rendelkezik.

Szinte minden ember küzd valamilyen mértékig a szorongással, ezért a következő gondolatok mindenki számára hasznosak lehetnek, ugyanis, most kissé eltérünk a normálistól, és a negatívumok helyett inkább arra fogunk koncentrálni, hogy milyen életleckére tanít bennünket a szorongás, hogyan profitálhatunk belőle, és hogyan fejleszthet bennünket ez az állapot.

Így ne szégyelld, ne rejtegesd és ne próbáld elnyomni a szorongást, mert valamilyen szinten természetes dolog, hogy például szorongsz egy nagyobb hallgatóság előtt, vagy aggódsz különböző dolgok miatt. A súlyosabb mértékű szorongással küzdők persze tartsák magukat a szakember által előírtakhoz és életvitelhez, de nekik is hasznos lehet a következő néhány gondolat, ugyanis segít egy könnyedebb attitűdből szemlélni az állapotukat.

5 dolog, amit a szorongás tanít az életről

1. Olyan, hogy „mindenre fel légy készülve” nem létezik

Fel lehetsz készülve az összes potenciális forgatókönyvre, de még akkor is alakulhatnak olyan váratlan módon a dolgok, amire sosem gondoltál volna. Szorongó emberként az élet összes történéseire ilyen módon tekintesz, de hát végül is ez az élet, nem de? Kiszámíthatatlan, elkerülhetetlen, meglepő.

2. Teljesen rendben van az, hogy nem vagy rendben

Míg sokan inkább eltusolnák, addig el kell fogadnunk, hogy a „nem vagyok rendben, nem érzem jól magam” teljesen természetes. Mindannyiunknak vannak nehezebb periódusai, de ilyenkor inkább próbáljunk meg a jó dolgokra koncentrálni és elfogadni ezt az átmeneti állapotot.

3. Nincs előre megírt módja annak, hogyan kezeljük az érzelmeinket

Mindannyian másként reagálunk le bizonyos dolgokat, így ha egy adott dolgon te nem akadsz ki, lehet, hogy más emberek kiakadnának és fordítva. Semmi sem egyforma és semmire sem lehet skatulyát húzni.

4. A lélegzés sokkal fontosabb dolog, mint hinnéd

Szorongásos rohamoknál a levegővétel kulcsfontosságú. A megfelelő lélegzés segít ellazulni és oldani a felgyülemlett feszültséget, így ez a módszer nem csak szorongásos rohamoknál, hanem szinte bármilyen nehezebb élethelyzetben jól jön.

5. Mindannyian többre vagyunk képesek, mint azt elsőre hinnénk

Vegyük csak azt, hogy a szorongással küzdő emberek nap mint nap saját magukat győzik le. Legyőzik a félelmeiket, a görcseiket, a kételyeiket és teszik azt, amit az életben tenniük kell. Sokkal többre vagy képes, mint hinnéd, ezért légy büszke magadra, minden körülmény között!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.