Kuriózum5 dolog, amit nem tudtál a borsról

5 dolog, amit nem tudtál a borsról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szinte napi rendszerességgel használjuk, leginkább őrölt formájában a feketeborst, mégis van, amit még nem biztos, hogy tudunk róla. Megéri rendszeresen és tudatosan fogyasztani!

bors

A bors már 4000 éve ismert és fogyasztott, voltak olyan időszakok is, amikor értéke az arany árával vetekedett. A borsnemzetség közel 1400 fajtából áll.

4 színű bors létezik, bár leginkább a fekete változatát használjuk, ezenkívül van fehér, piros és zöld színű is. A különböző színek az érési időtől és módtól függően jönnek létre. Hagyományosnak a fekete és a fehér bors mondható. A fehér borsnak a zöldhöz képest például sokkal intenzívebb illata van. Azonban a fekete és a zöld bors aromásabb, mint a fehér. A piros bors, amellett, hogy csípős, egy kevés édes aromával is rendelkezik.

1. Nagy értéke volt a ma közönséges fűszerünknek

Ma már minden konyhában gond nélkül megtalálható, árban elérhető, sőt mondhatni, hogy olcsó is. Azonban 4000 évvel ezelőtt Dél-Ázsiában igen nagy jelentőséget és hatalmat tulajdonítottak a borsnak.

Évszázadokkal ezelőtt Indiában annyira értékes volt a bors, hogy értéke vetekedett az aranyéval. A történelem során a borsot használták cserekereskedelemben fizetőeszközként, és egyben a magasabb társadalmi állapot szimbóluma is volt. A középkorban például arra használták, hogy leleplezzék a megrégiesedett hús ízét, aromáját. A nemzetközi konyhában a borsot királyi fűszerként emlegetik, a receptek harmadik leggyakrabban használt összetevője.

Évekig tárolható anélkül, hogy megváltozna az íze, azonban sokkal jobban megőrzi jellegzetességeit, ha borsszem és nem őrölt formában tároljuk. India, Indonézia, Malajzia, Vietnam és Brazília tartozik a legfőbb borstermelő hatalmak sorába.

2. A két különböző színű bors egy helyről származik

Régen úgy gondolták, hogy a fehér és fekete bors két különböző tőről származik. Azonban idővel rájöttek, hogy valójában ugyanarról a növényről van szó, csak az érési és feldolgozási módja miatt különböző színű.

3. A fekete és fehér bors régebbi, mint a piros és a zöld

A fekete és fehér bors már-már igazi régiségnek számít az emberiség körében, hiszen már az ókorban ismerték. Indiából származik, és a szanszkrit nyelv szerint nevének jelentése hosszú bors. Később lett ismert a görög peperi, majd a latin piper neve. A zöld és piros színű bors nem olyan rég vált ismertté.

4. Serkenti az étvágyat

Erős aromája miatt a bors igencsak hatékony étvágygerjesztőként funkcionál. Egyes elméletek szerint, akárcsak a só, nem feltétlenül szükséges a szervezetünk számára, mégis számos konyha kiemelt helyen emlegeti. Indiai, francia és magyar konyhát például el sem tudnánk képzelni bors nélkül.

5. A húsok nélkülözhetetlen tartozéka

Húsételt szinte elképzelni sem tudunk bors nélkül, de számos szósz és köret fontos fűszere is. Nagyon jól talál a zsírosabb halakhoz, mártásokhoz, húsokhoz, hiszen jobban kiemeli az ízüket. Emellett pedig arról sem feledkezzünk meg, hogy beindítja szervezetünkben a zsírlebontási folyamatokat is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek