Holotropikum5 bizonyított módszer, amivel könnyen fejleszthető az intelligencia!

5 bizonyított módszer, amivel könnyen fejleszthető az intelligencia!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi intelligencia megállapítására állították össze az IQ-teszteket, amelyek rávilágítanak bizonyos emberek intelligencia hányadosára, de még mindig folyik a vita, hogy ennek kapcsán valóban megállapítható-e, hogy a teszten nagyobb pontszámot elérők intelligensebbek, mint akik gyengébben teljesítenek.

5 bizonyított módszer, amivel könnyen fejleszthető az intelligencia!

Két évtizede a tudósok még úgy gondolták, hogy minden ember egy bizonyos intelligencia-szinttel születik, ami nem változik az évek során, vannak okosabbak, és kevésbé okosabbak. Azonban a neuroplaszticitással foglalkozó szakemberek szerint az idegsejtek képességei egész életen keresztül fejleszthetők, így az intelligencia szintje is emelhető.

És most lássuk 5 módszert, ami ebben segít!

1. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Próbáld ki ezt a magas intenzitású edzésformát, amely egyidőben hat a szellemi és testi képességeidre, olyan, akárcsak egy agyi kardio edzés.

Jótékony hatásai:

  • javítja a memóriát, a problémamegoldó-képességet, a döntéshozói képességet;
  • csökkenti a stresszt, főként a kortizol hormont;
  • csökkenti a demencia kialakulását;
  • endorfin, azaz boldogsághormonokat szabadít fel;

A HIIT edzés 5 perctől akár 45 percig is tarthat, próbáld ki, mert csak pozitív hatása lesz az életedre, úgy a mentális, mint a testi képességeidre.

2. Olvas minél többet

Ha életed végéig olvasol, azzal folyamatosan arra serkented a idegsejtjeidet, hogy munkálkodjanak, aktívak maradjanak. Olvass különböző szakkönyveket, amelyek a művészetekről, tudományról, történelemről, építészetről szólnak, de természetesen az irodalom is jó hatással van az intelligencia fejlesztésére. Vásárolj könyveket, vagy kölcsönözz ki a könyvtárból, és tarts 90 napos olvasó maratonokat.

3. Tanulj meg valamilyen hangszeren játszani

Több kutatás szerint azon emberek körében, akik tudnak valamilyen hangszeren játszani, fejlettebb az agyuk azon része, amely a mozgásért, a hallásért, és a memóriáért felelős.

A Zürichi Egyetem pszichológusa, Lutz Jancke szerint főként az idősebb, hangszeren játszó emberek intelligenciája magasabb az átlagnál. Ha valaki pedig 5 hónapon keresztül, heti egy órát tanul valamilyen hangszeren játszani, akkor azzal már nagyot lendít az IQ-szintjén.

4. Játssz dual n-back játékot

Írd be az internet keresőbe a dual n-back szókapcsolatot, és máris több játékot indíthatsz el, amelyek fejlesztik a memóriádat, az agy kognitív funkcióit. Kezd az alapszinten, majd haladj felfele, mert jót fog tenni, játszani pedig élvezet.

5. Agyserkentő élelmiszerek

Lássuk, mit érdemes enned, hogy nagyobb legyen az intelligencia szinted!

  • halolaj: a halakban lévő Omega-3 rendkívül jó hatással van az agyműködésre
  • B-vitaminok: ezek serkentik a memóriát, és megakadályozzák a hangulatingadozásokat
  • antioxidánsok: ezek védik az agyat a különböző káros hatásoktól, anyagoktól, így a központi idegrendszer még öreg korban is remekül fog működni
  • matcha tea: felfrissíti az agyat, javítva minden funkciót
  • áfonya: sok benne az agyat is védő antioxidáns, ezért érdemes fogyasztani
  • avokádó: tele van egészséges növényi zsírokkal, amelyek jót tesznek az agy vérellátásának

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek