Holotropikum5-4-3-2-1! - A módszer, amely segít leküzdeni a szorongást!

5-4-3-2-1! – A módszer, amely segít leküzdeni a szorongást!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szorongó lelkiállapot megbénít, szinte semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz emberek közé menni, mert azt hiszed, hogy az egész világ rossz, és mindenki ártani akar neked. Ha a helyzet súlyos, akkor muszáj cselekedned és pszichológushoz fordulnod, mert különben nagyon nehéz és boldogtalan időszak várhat rád.

5-4-3-2-1! - A módszer, amely segít leküzdeni a szorongást!
Fotó: Pixabay.com

Most egy olyan módszert fogunk ismertetni, amely révén visszanyerheted az életed fölött az irányítást, magabiztosabbá és bátrabbá válhatsz. A módszer neve 5-4-3-2-1, ami visszaszámlálásra utal, és segít abban, hogy visszatérj a jelenbe, mégpedig az 5 alapérzékelés, a látás, a hallás, az érintés, a szaglás és az ízlelés segítségével.

A módszer ismertetése

Amikor érzed, hogy rád tör a szorongás, néz körül, és azonosíts 5 tárgyat, amit a szemeddel látsz, majd utána azonosíts 4 dolgot, amit hallhatsz, 3 dolgot, amit megérinthetsz, bármi lehet, a lábaidtól kezdve az ujjadon lévő gyűrűig, egészen a cipőd orráig, majd utána folytatva a sort, azonosíts 2 dolgot, amit a szaglás alapján ismerhetsz fel, végül 1 dolgot kell ízlés alapján meghatároznod, ez lehet a szájüreged, feltéve, ha ott találsz valamilyen ízt.

A lépéseket érdemes minél gyorsabban elvégezni.

Ellen Hendriksen, a Bostoni Egyetem pszichológusa szerint a szorongástól szenvedő emberek figyelmének érzékelésekre történő ráirányítása, valamint a számolás feloldja az agyban kialakuló szorongást, és arra ösztönzi őket, hogy figyeljenek a környezetükre, ezáltal meggátolva a szorongó, negatív gondolatok kialakulását.

A módszer segíthet a depresszióban, magas vérnyomásban, a stresszben szenvedőkön is – adta hírül a The Independent brit lap.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek