Koktél42 éve történt a világ első mesterséges megtermékenyítése - Így néz ki...

42 éve történt a világ első mesterséges megtermékenyítése – Így néz ki most Louise Joy Brown!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

1978. július 25-én, 43 évvel ezelőtt megszületett az első gyermek, akit mesterséges megtermékenyítési módszerrel, IVF néven hoztak létre.

Hogyan néz ki, és hogyan él most Louise Joy Brown, a nő, aki egy kémcsőben fogant meg?

Louise Joy Brown megtermékenyítését két IVF tanár, Roger Edwards és Patrick Steptoe végezte. A nő szülei kilenc éven át próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, és az orvosok sem ismerték a pontos okát, hogy miért nem tudott Louise édesanyja teherbe esni.

A nő anyja, Lesley Brown rábeszélte férjét, John-t, hogy próbálják ki a Cambridge Egyetem szakembereinek javaslatát, mely szerint a mesterséges megtermékenyítés módszerével, az emberi testen kívül hoznának létre egy gyermeket. A férfi kezdetben szkeptikus volt, de végül beadta a derekát, hiszen nagyon szeretett volna egy gyereket.

Az “in vitro megtermékenyítési technika” gyakorlatba ültetése előtt tíz évet töltöttek a legjobb szakemberek a módszer tanulmányozásával. Speciális vizsgálatok és kezelések után, petesejteket és a spermiumokat vontak ki, és egy embriót hoztak létre, amelyet beültettek az anya méhébe.

Ezután minden a természet rendje szerint történt, és egy egészséges kisbaba fejlődött, valamint növekedett az anya méhében. Louise császármetszéssel született az északnyugat-angliai Oldham kórházban, és születésekor 2,61 kilogramm volt.

Louise fogantatása és születése egy valódi sikertörténet lett, és az eljárás gyorsan elterjedt az egész világon. Louise testvére, Natalie szintén ezzel a módszerrel fogant és született meg, 1982-ben.

A most 42 éves Louise Joy Brown teljesen normális életet él Anglia délnyugati részén, egy árufuvarozó cégnél dolgozik Bristolban, két fia van. A Cambridge-i Egyetem két orvosa, Robert Edwards fiziológus és Patrick Steptoe nőgyógyász tíz éven át dolgozott a forradalmi technikán: megpróbálták egyesíteni a petesejteket és a spermiumokat egy kémcsőben, hogy az így létrejött embriót majd be tudják ültetni a nő méhébe.

2010-ben Robert Edwards orvosi Nobel-díjat kapott az in vitro megtermékenyítési technika kifejlesztéséért, melynek köszönhetően több mint 5 millió gyermek született.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek