Kuriózum40 éve semmit sem tud a világról egy orosz család

40 éve semmit sem tud a világról egy orosz család

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

1978 nyarán egy helikopter pásztázta az orosz tajgát ritka vadállatok nyomát kutatva, de valami egészen másra bukkantak. Emberi ösvényeket fedeztek fel a sűrű vadonban, majd egy rögtönzött csapat az emberek nyomába eredt.

Fotó: Andrey Pivovarov
Fotó: Andrey Pivovarov

Az emberi ösvényre emlékeztető nyomok valóban egy, az erdő mélyén élő család lakhelyére vezettek. Az erdőben találtak is egy romos viskót, ahol hatodmagával lakott a családfő, nagyjából 40 éve teljesen elszigetelve a világtól. Gyakorlatilag a II. Világháborúról sem tudtak mindaddig, amíg a sebtében verbuvált kis csapat fel nem világosította őket. A család ijedtében rögtön fegyvert fogott a váratlan látogatókra, de hamar megbarátkoztak. Elmondásuk szerint nem azért tartanak fegyvert, mert félnek az idegenektől, hanem azért, mert a tajgán a vadállatok az embereknél is több veszélyt rejtenek.

Karp Lykov, a családfő, elmondta, hogy még a ’30-as években szöktek ki a vadonba, amikor a nagy orosz tisztogatások folytak. Lykov testvérét is ekkor lőtte le egy kommunista őrjárat, miközben a gyerekeket mentette. A vadonban később további két gyerekük született, akik a családon kívül soha nem találkoztak más emberrel.

Táplálékszerzés, életben maradás, ruházat. A család menekülés közben szinte semmire sem gondolt, és kezdetben rengeteg problémával küzdöttek az életben maradásért. Kis veteményesük évről évre kifagyott, zöldséghez és gyümölcshöz alig jutottak. Megesett, hogy fakérget és ágakat fogyasztottak. 1981 őszén a családfő felesége és további két gyereke vált a kíméletlen tajga áldozatává, és sírhelyüket ma már csupán egy keresztfa őrzi.

A szakemberek számára ugyanakkor rejtély, hogy a család többi tagja hogyan vészelte át ilyen hosszú időn keresztül a kegyetlen feltételeket. Arra kérték Akulinát, a legidősebb lányt, hogy mutassa meg számukra, hogy az elmúlt években milyen táplálékot fogyasztottak a húson kívül, de nemcsak ő, hanem más családtag sem volt erre hajlandó. Csak a megszokott életüket szeretnék élni, ahogyan eddig is, nem kérnek segítséget, se ajándékot. Akulina annak ellenére, hogy elmúlt 70 éves, mai napig a tajgán él, és lassan már csak egyedül.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek