OtthonA 4 parcellás epertermesztés. Vederszámra fogod szüretelni a hatalmas epreket!

A 4 parcellás epertermesztés. Vederszámra fogod szüretelni a hatalmas epreket!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Ha több éven keresztül, ugyanazon helyen termesztünk epret, idővel a talaj tápanyag tartalma kiürül, így eprekből is kevesebb és apróbb fog teremni. Azt is meg kell említeni, hogy nem csak a tápanyaghiány okozhat problémát, hanem a kórokozók elterjedése is, így ezt megelőzendő, az eper ültetvényt 3 évente más helyre kell telepíteni.

Azonban a telepítés nem egy egyszerű feladat, hiszen az ültetvény nagyságának függvényében nem könnyű csak úgy átköltöztetni a töveket, és az sem mindegy, hogy milyen tájolású helyre kerülnek az eprek, és mikor.

Most viszont ismerkedjünk meg az úgynevezett 4 parcellás módszerrel. Az első dolgunk az lesz, hogy kiválasszunk egy napos helyen lévő földparcellát, amelyet osszunk fel 4 egyenlő részre.

Az első évben

Augusztus végén, szeptember elején az első parcellába ültessük el az eper töveket, a többi parcellát hagyjuk szabadon.

A második évben

Tavasszal a beültetett parcella földjét lazítsuk fel, gondozzuk, a másik parcellákban pedig termelhetünk zöldségeket, leginkább petrezselymet, sárgarépát vagy céklát érdemes az eper mellé ültetni. Nyáron már teremni is fog az eper, őszre pedig szépen megerősödnek a tövek, amelyekből szedjük ki párat, és ültessük el a második parcellába.

A harmadik évben

Nyáron az első parcella bő termést fog hozni, a második természetesen még nem annyira. Ősszel a második parcellából kivett töveket ültessük át a harmadik parcellába.

A negyedik évben

Az első és a második parcella már bő epertermést fog produkálni, a harmadik parcella pedig szerényebbet. Mikor az első parcellát leszüreteltük, a töveket távolítsuk el teljesen onnan, mivel ezután már kevésbé fog teremni. Ezt a területet érdemes zöldborsóval beültetni. A negyedik parcellát ültessük be a harmadik parcella töveivel. Mikor az első parcellában lejárt a borsó szezon, ássuk fel a földet és az utolsó parcellából kiásott epertövekkel ültessük be.

Ezen körforgásos, parcellás módszerrel mindig sok és egészséges eprekhez juthatunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek