Kuriózum4 gyógyító lecke, amit csak egy egészséges kapcsolatban tanulhatsz meg

4 gyógyító lecke, amit csak egy egészséges kapcsolatban tanulhatsz meg

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan úgy tartják, hogy még azelőtt meg kell gyógyulnunk a múltbeli traumákból, mielőtt belépnénk egy új kapcsolatba.

Logan Cohen terapeuta szerint azonban a párkapcsolatban való gyógyulás nemcsak normális, hanem rendkívül fontos is. Bár sok sebet egyedül is képesek vagyunk begyógyítani, de ha a múltban egészségtelen kapcsolatban éltünk, vannak bizonyos dolgok, amikre csak egy egészséges kapcsolat taníthat meg – írja a YourTango.com.

4 gyógyító lecke, amit csak egy egészséges kapcsolatban tanulhatsz meg

1. Annak megértése, hogy a határaid és az igényeid nem fognak mindenkit eltaszítani

Cohen szerint fontos megérteni, hogy a határaink és személyes igényeink nem fognak mindenkit eltaszítani, csak azokat az embereket, akik nem tisztelnek minket, és bár, nehéz lehet ezt elfogadni, sokkal jobban járunk, ha ezek az emberek kilépnek az életünkből.

Dr. Stephanie A. Sarkis gyermek- és serdülőkori tanácsadó szerint a pszichológiai bántalmazás hozzájárulhat, hogy megkérdőjelezzük a saját nézeteinket és épelméjűségünket, ugyanakkor növelheti a szorongást és csökkentheti az önbecsülést, ezért fontos, hogy megszakítsuk a kapcsolatot a mérgező emberekkel.

Tehát, ha valaki nem tudja tiszteletben tartani a határaidat, és elhagy, azzal végsős soron nagy szívességet tesz neked, és nélküle szabadon elindulhatsz a gyógyulás útján.

2. A tudat, hogy a vonzalom a megfelelő személlyel együtt növekedhet

Sokan tévesen azt gondolják, hogy szerelmesnek lenni azt jelenti, hogy azonnali, megmagyarázhatatlan vonzalmat kell éreznünk egy személy iránt, pedig ez nem feltétlenül így van. Bár Cohen szerint valóban fontos az alapvető kezdeti vonzalom, az érzelmi intimitás idővel mélyül el, és ezt fontos figyelembe venni.

Madeleine A. Fugère szociálpszichológus professzor hozzáteszi, hogy minél hosszabb ideje ismerik egymást a párok, a fizikai vonzalom annál kevésbé lesz fontos.

3. Annak megértése, hogy nem kell megtalálnod a tökéletes partnert – és neked sem kell tökéletesnek lenned valaki más számára

Mindenkinek vannak hibái, és ez egy párkapcsolatban sem lehet másképp. Elengedhetetlen, hogy néha nézeteltérésbe keveredjünk, hiszen mindannyian másképp gondolkodunk, és alapvetően mások vagyunk. De éppen ezek a különbségek tehetik még erősebbé a kapcsolatot. Arról se feledkezz meg, hogy valószínűleg éppen ezek miatt a különbözőségek miatt szerettél bele a partneredbe.

Cohen szerint csak az alapvető értékeinknek és céljainknak kell kompatibilisnek lenniük ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, ezenkívül pedig hajlandónak kell lennünk arra, hogy együtt fejlődjünk.

4. Annak megértése, hogy ha azt gondolod, a szerelem korábban fájdalmat okozott neked, akkor az valójában nem szerelem volt

Ha úgy érzed, a szerelem már megégetett a múltban, talán el kellene gondolkodnod azon, hogy az, amit átéltél, nem igazi szerelem volt. Cohen szerint ezek a sebek egészségtelen kötelékekből származnak, és az igazi szerelem tudatos választás, nem egyszerűen csak érzelmi döntés. Ez az a választás, amely kölcsönös tisztelethez és szabadsághoz vezethet a kapcsolatotokban.

A gyógyulás hosszú és összetett folyamat, de ha türelmes vagy, és megteszed a szükséges lépéseket, elindulhatsz a jó irányba, és idővel végigmehetsz az úton.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek