Kuriózum33.000 éve háziasította az ember a kutyát

33.000 éve háziasította az ember a kutyát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Új fényben világítja meg a Szibériában talált, 33 ezer éves kutyafog az ember és kutyája kapcsolatát. Lehet, ha újra kell írni a történelmet?

Fotó: Katie Brady - Flickr.com
Fotó: Katie Brady – Flickr.com

A vezető régészeti álláspont szerint a kutyát mintegy 10.000 éve háziasította az ember, valószínűleg a farkasból, amikor a vándor-gyűjtögető-vadászó életmódot a helyhez kötött, mezőgazdálkodó életmód kezdte felváltani. Kevésbé elismert álláspont azonban az, hogy a kutyát és a farkast 100.000 éve lehet külön fajként emlegetni, mint háziasított és vadon élő fajták. A vaskalapos történészek ezzel az állásponttal nem tudnak mit kezdeni.

DNS vizsgálatnak vetették alá azt a kutyafogat, amit nemrég találtak a régészek Szibériában, és az eredmények alapján az ember-kutya kapcsolat jóval korábban kezdődött, mint ahogy azt eddig képzeltük. A kutyák több tízezer évvel korábban szegődtek az ember mellé.

„Az eredmények arra világítottak rá, hogy a kutyák történelme sokkal ősibb időkre nyúlik vissza, mint gondoltuk volna. Főképp a Közép-keleten és Kelet Ázsiában találtunk olyan leleteket, amik megdöbbentően régi kapcsolatról árulkodnak, és amennyiben folytatni tudjuk a kutatásokat, talán a kutyák ősét, és a háziasítás hozzávetőleges helyét, idejét is meg tudjuk határozni, ami fontos információval járulhat az emberi civilizálódásról alkotott képünkhöz”, mondták a vizsgálatokat vezető tudósok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek