Utazás30 ezer eurót fizetnek annak, aki ebbe a festői szépségű olasz városkába...

30 ezer eurót fizetnek annak, aki ebbe a festői szépségű olasz városkába költözik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elmúlt években egyre gyakoribb kezdeményezés, hogy bizonyos olasz kisvárosok jelentős összegeket ajánlanak fel idegeneknek, csak hogy oda költözzenek, és benépesítsék a ma már elhagyatott utcákat és ingatlanokat.

Bár mindenki az ellenkezőjét gondolná, nem egy lepratelep az, ahová ilyen bőkezűen csalogatják a lakosokat. Gyönyörű, festői szépségű, történelmi helységekről van szó, melyek ráadásul építészeti és természeti kincsekben egyaránt gazdagok.

Egyes településeken a látványosan romos házakat mindössze 1 euróért bocsátották áruba, míg más helységekben teljesen ingyen. Az utóbbi években egyre többször bukkantak fel kecsegtetőbbnél kecsegtetőbb ajánlatok, melyek nemcsak anyagi szempontból voltak meggondolandók: Olaszország mégiscsak Olaszország, így sokan, még a tengerentúlról is hajlandóak voltak azonnal áttelepülni.

Pressice a legújabb, aki rendkívül csábító ajánlattal állt elő. A napsütötte Puglia festői szépségű városáról van szó, melynek önkormányzata akár 30 ezer eurót is hajlandó fizetni azoknak, akik elhagyatott házat vásárolnak, és készek itt letelepedni.

Az eladó házak átlagban 25 ezer euróba kerülnek, és mindegyikük felújításra szorul. De megéri beléjük fektetni: a gyönyörű táj és a közelben lévő híres Santa Maria di Leuca finom homokos strandja kárpótolni fog minden erőfeszítésért.

A helyi hatóságok azt remélik, a kezdeményezésük révén végre megtelhet élettel az elnéptelenedett kisváros, ahol évről évre egyre kevesebb az újszülött.

30 ezer eurót fizetnek annak, aki ebbe a festői szépségű olasz városkába költözik

„Sok üres ház van a történelmi központban, amelyeket szeretnénk, ha újra lakottá tehetnénk” – nyilatkozott Alfredo Palese helyi tanácsos a CNN-nek.

„Szégyen látni, hogy a régi, történelemmel és csodálatos építészettel teli városnegyedek fokozatosan kiürülnek” – tette hozzá. Az ajánlatuk részleteinek a kidolgozása még folyamatban van, de még idén minden szükséges információ felkerül majd a város honlapjára.

„Akár 30 000 eurót is felajánlunk azoknak, akik be akarnak költözni és meg akarják vásárolni az egyik ilyen elhagyott otthont. A finanszírozás két részre oszlik: a vásárlásra és szükség esetén a javításokra” – tájékoztatott a tanácsos.

Pressice hajlandó további támogatásokban is részesíteni azokat, akik odaköltöznének: ilyen például az adókedvezmény egy új vállalkozás alapításához, vagy más juttatások a gyermekes családok számára.

A képviselő leszögezte, ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a 30 ezer eurós támogatásra, a városban kell letelepednie, és egy 1991 előtt épült ingatlant kell megvásárolnia.

Palese azt is elmondta, a házak árai 500 eurónál kezdődnek négyzetméterenként, így 25 000 euró elég egy 50 négyzetméteres otthonhoz.

Pressice nem egy akármilyen város: csodaszép vidék, hosszú történelemmel. Híres olajfaligetei miatt a „zöld arany városának” is nevezik, ahol prémium minőségű extraszűz olivaolajat állítanak elő.

Akkor összegezzünk: ötszámjegyű juttatás, saját otthon, örök nyár, mediterrán hangulat, azúrkék tenger és olívaillatú levegő… szóval, mikor indulunk?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek