Holotropikum3 mítosz és 3 igazság a sokak életét megkeserítő refluxról!

3 mítosz és 3 igazság a sokak életét megkeserítő refluxról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mi is az a reflux? Tudományosan megfogalmazva a felső tápcsatorna működési zavarát jelenti, amikor a gyomorban és a nyombélben található gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel összekeveredett tartalom, nem a normális haladási iránynak megfelelően kering, hanem visszajut a nyelőcsőbe, ami nem kevés kellemetlenséggel jár, és akár nyálkahártya-gyulladást is előidézhet.

Magyarán a reflux nem más, mint a gyomortartalom visszaáramlása, amely előfordulhat egészséges embereknél is, főként ha valaki túl sokat evett, hirtelen előrehajolt, de a terhesség során is kialakulhat.

A reflux tünetei:

  • a leggyakoribb a gyomorégés;
  • haspuffadás;
  • émelygés;
  • torokfájás;
  • véres széklet;
  • véres hányás;

Mítosz: a gyomorégést, a refluxot a fűszeres ételek váltják ki

Meglepő módon kevés a bizonyíték arra, hogy a fűszeres ételek okoznának refluxot. Természetesen ez esetben is figyelembe kell venni azt, hogy ha valaki túl nagy mennyiségű fűszeres ételt eszik, akkor könnyebben kialakulhat nála gyomorégés, reflux.

Igazság: a reflux miatt romlik az alvásminőség

Ez annak tudható be, hogy ha lefekszel, akkor a gravitáció hatására a gyomorsav visszaszivároghat a nyelőcsőbe. Az orvosok ezért azt ajánlják, hogy a fejet egy párna segítségével magasabbra kell emelni, így akadályozva meg a refluxot. És lefekvés előtt 2-3 órával nem szabad semmilyen ételt elfogyasztani.

Mítosz: a menta és a tej enyhíti a refluxos tüneteket

A mentalevél gyakran felélénkít, a belőle készült tea megnyugtatja a gyomorműködést, de serkenti az epetermelést, így viszont felerősíthet a refluxos tüneteket. A tejjel kapcsolatban meg azt kell tudni, hogy a kalcium hatására több gyomorsav termelődik, így ezzel is növekedhet a gyomorsav szintje, ami könnyen refluxot idéz elő.

Igaz: a reflux és az irritábilis bélszindróma között kapcsolat van

Mindkettő egy eléggé súlyos emésztési probléma, így akinek refluxa van, annak nagyobb lesz az esélye, hogy az irritábilis bélszindrómával is szembe kell néznie. Erről ma már a legtöbb belgyógyász hasonlóan gondolkodik.

Mítosz: a refluxért a túlzott gyomorsav-termelés felel

Ez azért nem igaz, mert a reflux akkor is kialakulhat, ha kevés gyomorsav termelődik, ami viszont koncentráltabb, így könnyebben idéz elő gyomorégést. Ahogy egy személy öregszik, úgy csökken a gyomorsav-termelése is.

Igazság: a reflux akár daganatos betegséget is okozhat

Statisztikai adatok szerint a refluxban szenvedők emberek 10 százalékánál nyelőcsőrákot diagnosztizálnak. Egyelőre még a konkrét kapcsolat a daganatos betegség és a reflux között nem kimutatható, de a tapasztalatok azt igazolják, hogy van esély arra, hogy a refluxban szenvedő nyelőcsöve idővel súlyosan megbetegedjen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek