Holotropikum3 élelmiszer, ami meglepő módon megfőzve egészségesebb, mint nyersen!

3 élelmiszer, ami meglepő módon megfőzve egészségesebb, mint nyersen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egészség megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen táplálékot fogyasztunk. A táplálkozásszakértők szerint sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsök kellene megenni, mivel ezek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, nem úgy mint a feldolgozott, többnyire húsból készült termékek, péksütemények, kenyerek.

paradicsom
paradicsom

Vannak azonban olyan, elsősorban zöldségek, amelyek megfőzve, párolva valamivel egészségesebbek, mint nyers formában. Lássuk, melyek ezek.

Gomba

Ezen különleges élőlényt szinte sehol sem szokták nyersen fogyasztani. Ennek az az oka, hogy eléggé nehezen tudja megemészteni a gyomor. De ha megfőzzük, az összetétele radikálisan megváltozik, és finom étek lesz belőle, amelyet szendvicsekbe, köretekbe is felhasználhatunk.

Sárgarépa

A gombához hasonlóan a nyers sárgarépa is nehézkesen emészthető, de ha egy-két darabot berágcsálunk, még nem történik baj. Mindenesetre ha megfőzzük, egészségesebbé válik, nemcsak azért mert könnyebben emészthető lesz, hanem a hő hatására több bétakarotin szabadul fel, ami jót tesz az egészségnek, mivel egy erős antioxidáns, nem mellesleg így az A-vitamin is jobban felszívódik, ami a látásnak tesz jót.

Paradicsom

Ez meglepő lehet, de a paradicsom igenis jobb elkészítve, mint nyersen, hiszen ebben a formában olyan hatóanyagok szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a rákos betegségekkel szemben. Ha megfőzzük a paradicsomokat, a hő hatására 30 százalékkal megemelkedik a lycopén antiangiogén szint, ami azért jó, mert ezáltal a daganatos sejtek vérellátása mérséklődik, így ha nem tudnak táplálékhoz jutni ezek a rákos sejtek, nem lesznek képesek fejlődni, terjeszkedni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek