Holotropikum3 dolog, amit tudnod kell az antibiotikumokról

3 dolog, amit tudnod kell az antibiotikumokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az antibiotikumok természetes vagy szintetikus vegyületek, amelyek elpusztítják a szervezetben megtelepedett baktériumokat, vagy gátolják szaporodásukat. Mindezek ellenére az antibiotikumokat túlságosan is sok esetben írják fel a pácienseknek.

antibiotikum

Lássuk, mikor van szükségünk valóban antibiotikumra, és mikor ajánlatos elkerülni?

Minden típusú fertőzés gyógyítható antibiotikummal?

Az antibiotikum kizárólag a bakteriális fertőzések ellen hatásos, ezért ne használjuk vírusos fertőzésekre, mivel a szervezet hozzászokik ezekhez a készítményekhez, így a későbbi használat során kevésbé bizonyul hatékonynak. Egy amerikai felmérés szerint 10 kezelésből mindössze egy alkalommal volt indokolt az antibiotikum szedése, és az esetek többségében vírusos fertőzésre írták fel.

Milyen mellékhatásai vannak az antibiotikumnak?

Minél több antibiotikumot szedünk, a szervezettünk annál inkább ellenállóbb lesz vele szemben. Soha ne szedjünk antibiotikumot a saját fejünk után, mivel előfordulhat, hogy olyan készítményt veszünk be, amelyik jóval erősebb, mint amire szükségünk lenne, így ez csak növeli a baktériumok ellenálló képességét.

A leggyakoribb mellékhatások az allergiák, láz, a bélflóra károsodása, gombás fertőzés, hasmenés, néha bélgyulladás. A sok baktérium ellen hatékony antibiotikumok akár teljesen tönkre is tehetik a bélflórát, ami életveszélyes fertőződéshez vezethet a Clostridium difficile nevű bacilussal. A hüvelyflóra pusztulása miatt a candida gombák vehetik át az uralmat a hüvelyben és a hozzá kapcsolódó szervekben.

Miért kell végigvinni az antibiotikum kúrát?

Ha az orvos felírta az antibiotikumot fontos, hogy azt végigvigyük, akkor is, ha a betegség tünetei már nem mutatkoznak, hisz az idő előtti leállás a baktériumok ellenálló képességét fokozhatja.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek