Holotropikum3 adalékanyag, ami nem előnyös gyerekeink számára

3 adalékanyag, ami nem előnyös gyerekeink számára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

1. Aszpartám

Egy mesterséges édesítőszerről van szó. Előszeretettel adagolják különböző ételekhez. Egy dipeptidről van szó, aminek legfontosabb összetevője az L-aszparaginsav és az L-fenilalanin. A vegyület egyik fő bomlásterméke a fenil-alanin, ami a fenilkatonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvedőknél végzetes mérgezést okoz.

Felhasználják: cukormentes italok, édességek, konzervek, gabonából vagy diófélékből készült snackek készítésére. Egy Amerikában készült ötéves felmérés alapján nincs rákkeltő hatása.

Semmilyen összefüggést nem találtak arra vonatkozóan, hogy bármely rákos elváltozás kialakulásában szerepet játszana. Azért nem árt ha mérsékeljük a bevitelét, főleg gyerekeink esetében.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

2. Fruktóz – glükóz szirup

Különösen az üdítők gyártásában használják a kukoricakeményítőből készült szirupot. Az alapvető gond ezzel a mesterségesen előállított édesítővel, hogy a szervezetben zsírként bomlik le, ezért összefüggésbe hozható bizonyos anyagcsere betegségekkel.

3. Nátrium – glutamát

A glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik leggyakrabban használt élelmiszer adalékanyag. Számos helyen lehet olvasni arról, hogy mellékhatásokat okoz, mint például nyaki és hátfájás, fejfájás, szapora szívverés, sőt egyesek a legveszélyesebb adalékanyagnak tartják. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy eddig még nem sikerült egy ilyen hatást sem bizonyítani. Azonban 12 hetesnél fiatalabb csecsemők esetén adása nem ajánlott.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek