Lélektár28 évet töltött börtönben a férfi egy olyan gyilkosságért, amit nem is...

28 évet töltött börtönben a férfi egy olyan gyilkosságért, amit nem is ő követett el

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lamar Johnson életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy gyilkosságért, amit nem ő követett el. 28 év után nemrég végre szabadon engedték, miután egy missouri bíró hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A bíró február 14-én helyezte hatályon kívül az ítéletet, miután a férfi majdnem 3 évtizedig volt távol a családjától és a lányaitól.

Johnson az ítélethirdetés után körülbelül két órával sugárzó arccal ment oda az újságírókhoz a bíróság előcsarnokában, és mindenkinek köszönetet mondott, aki az ügyén dolgozott. „Ez hihetetlen” – mondta.

Kim Gardner, a St. Louis-i körzeti ügyész, aki augusztusban indítványt nyújtott be Johnson szabadlábra helyezése érdekében, miután az Innocence Project közreműködésével végzett vizsgálat meggyőzte őt a férfi ártatlanságáról, elégedett volt az ítélettel, és azt mondta: „Ma Valentin-nap van, és történelmet írtunk.”

Johnson ügyvédjei szerint az államügyészi hivatal végig kitartott amellett a meggyőződése mellett, hogy az ügyfelük bűnös, de amikor kénytelenek voltak megjelenni a bíróságon, semmit nem tudtak felhozni a bizonyítékok ellen, amik mind a férfi ártatlanságát igazolták.

Johnson most azt tervezi, hogy felveszi a kapcsolatot a családjával, és megpróbálja élvezni azokat a dolgokat, amiket felnőtt élete nagy részében megtagadtak tőle. „Bár a mai nap sok örömet szerzett, semmi sem adhatja vissza mindazt, amit az állam ellopott tőle. Semmi sem adja vissza neki azt a közel három évtizedet, amit elvesztett, amikor elszakadt lányaitól és családjától” – mondták a férfi ügyvédjei.

„Az ártatlanságát igazoló bizonyítékok az eredeti tárgyaláson is rendelkezésre álltak, de vagy elrejtették, vagy figyelmen kívül hagyták azokat, mert nem láttak értéket két fiatal fekete férfi életében” – tették hozzá.

Lamar Johnsont Marcus Boyd 1994 októberében történt meggyilkolása miatt ítélték el, akit két álarcos férfi lőtt agyon a saját otthona előtt. A rendőrség és az ügyészség drogpénz miatti nézeteltérésre hivatkozott a vádakban. Johnson kezdettől fogva ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, a barátnőjénél volt, több kilométerre a gyilkosság helyszínétől.

Míg Johnson életfogytiglani börtönbüntetést kapott, a második gyanúsított, Phil Campbell vádalkut kötött – bűnösnek vallotta magát, és csak 7 év börtönbüntetést kapott.

Johnson nemrég egy decemberi meghallgatáson megerősítette, hogy a gyilkosság éjszakáján a barátnőjével volt, és csak néhány percig volt távol, hogy kábítószert adjon el valakinek, néhány sarokra onnan, ahol az áldozatot megölték.

Johnson akkori barátnője, Erika Barrow tanúskodott mellette a tárgyalásokon, és megerősítette, hogy valóban egész éjszaka együtt voltak, azt a körülbelül 5 perces időszakot leszámítva, de azt is hozzátette, hogy ez alatt az idő alatt Johnson nem tehette volna meg az utat az áldozat házáig és vissza.

Johnson szabadon bocsátását végül az tette lehetővé, hogy egy koronatanú visszavonta korábbi vallomását, valamint az, hogy egy másik férfi, aki szintén börtönben ül, vallomást tett, amiben beismerte, hogy ő volt Campbell tettestársa.

A 46 éves James Howard jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti gyilkosságért és számos más bűncselekményért, amelyek három évvel Boyd meggyilkolása után történtek. A tárgyaláson azt vallotta, hogy Campbell és ő aznap este ki akarták rabolni Boydot, aki drogpénzzel tartozott az egyik barátjuknak, és azt is elmondta, hogy Johnson nem volt velük.

Howard vallomásában az is szerepelt, hogy fejen és nyakon lőtte az áldozatot, Campbell pedig oldalba lőtte Boydot. Howard és Campbell még évekkel korábban aláírtak egy nyilatkozatot, amiben elismerték a bűnösségüket, valamint azt, hogy Johnson nem vett részt a gyilkosságban. Campbell azóta elhunyt.

A koronatanú, aki azóta megváltoztatta a vallomását James Gregory Elking volt, aki éppen kokaint próbált vásárolni Boydtól, amikor a két símaszkot viselő férfi rátámadt az áldozatra. Elking, aki később szintén több évet töltött börtönben bankrablásért, először azt mondta a rendőrségnek, hogy nem tudja azonosítani a fegyvereseket.

Ennek ellenére beleegyezett, hogy bemegy a rendőrségre, és bár eleinte azt mondta, senkit nem tud megnevezni a felállított gyanúsítottak közül, állítása szerint Joseph Nickerson nyomozó nyomást gyakorolt rá, ezért végül Johnsont azonosította az egyik elkövetőként. Johnson ügyvédei szerint Elking legalább 4000 dollárt kapott, miután beleegyezett a tanúskodásba. Nemrég azonban meggondolta magát, és megváltoztatta a vallomását, arra hivatkozva, hogy Johnson börtönbejuttatása évek óta kísértette őt.

Nickerson nyomozó tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna Elkingre, és azt mondta, a férfi csak az elkövetők szemét láthatta a símaszk alatt, és erre alapozta a választását.

Elking eredeti vallomásán kívül az ügyészség egyik legfőbb bizonyítéka egy kihallgatott beszélgetés volt, egy informátor ugyanis azt mondta a rendőrségnek, hogy hallotta Campbell és Johnson beszélgetését a börtönben, amiben állítólag azt mondták, hogy le kellett volna lőniük a fehér férfit (Elkinget).

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek