Lélektár2023. március 7-e az év első tízmilliószoros napja - a gondolataid, cselekedeteid...

2023. március 7-e az év első tízmilliószoros napja – a gondolataid, cselekedeteid az egész jövődre hatással lehetnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

2023. március 7-e egyike az idei év úgynevezett tízmilliószoros napjainak, amelyekből minden évben csak négy van. Ezek a különleges dátumok a buddhista vallásban ünnepnapoknak számítanak, és a tibeti szerzetesek az ősi buddhista hagyományok szerint határozzák meg az idejüket: minden évben az első, a negyedik, a hatodik és a kilencedik holdhónapok 15. napján ünneplik azokat.

Ezek a napok lényegében a buddhizmus legszentebb ünnepei, amiket dharmacsakra napoknak, vagy a Nagy Buddha napoknak is neveznek, és a Gautama Buddha életének négy eseményére emlékeztetnek. A dharmacsakra szó szerinti jelentése a „sors kereke”, ami a buddhizmus egyik fő szimbóluma.

Ezeknek a napoknak különleges energiájuk van, és úgy tartják, hogy a gondolatok valamint a cselekedetek ereje ilyenkor tízmilliószoros erővel hat, ezért érdemes a pozitív gondolatokra, érzésekre koncentrálni, ugyanakkor rendkívül fontos az elfogadás és a lelki béke megtalálása is.

Ezzel szemben viszont kerülni kell a negatív gondolatokat, az irigységet, a bosszúvágyat, egyszóval minden olyan érzést, ami gátolhatja a teremtő erővel bíró energiák áramlását.

2023-ban a négy tízmilliószoros nap március 7-én, június 4-én, július 21-én és november 4-én lesz, és bár alapvetően közös vonásuk a hihetetlenül erős energiák áramlása, mindegyiknek egy kicsit más jelentése van.

2023. március 7-én, kedden a Chötrül Düchen, vagy más néven vajlámpa fesztivál napja van, ez minden évben a tibeti naptár első hónapjának 15. napjára esik, vagyis az első telihold idejére, és ilyenkor Buddha csodáit ünneplik apró mécsesek, gyertyák meggyújtásával.

A hagyomány ugyanis úgy tartja, hogy Gautama Buddha emberfeletti erőkkel és képességekkel rendelkezett, de csak ritkán hajtott végre csodákat, amikor az érző lények javára akart cselekedni, és intette a követőit, hogy ezek a különleges képességek nem részei az általa javasolt életútnak.

A tízmilliószoros napokat tulajdonképpen egyfajta lehetőségként lehet felfogni arra, hogy közelebb kerüljünk mindahhoz, amire vágyunk, ugyanakkor magunk mögött hagyjunk minden gyűlölködést, haragot és ellenségeskedést.

Ilyenkor minden kívánságunk, minden imánk, kérésünk fokozott erővel hathat, de nagyon fontos, hogy helyes szándék vezéreljen bennünket, és nemcsak önmagunk, de minden élőlény számára jót akarjunk, mert az ártó szándék is tízmilliószoros erővel hathat.

A buddhisták általában meditációval töltik ezt a napot, és ilyenkor a mantrák is tízmilliószoros erővel hatnak. Érdemes tehát eltölteni néhány órát csendes elmélkedéssel, és miközben megtisztítjuk a szívünket, elgondolkodhatunk az igazságon és a legfontosabb értékeken.

A három másik tízmilliószoros nap sorrendben a Saka Dawa Düchen, ezen a napon Buddha születésnapját ünneplik meg, valamit azt a jeles eseményt, amikor Sziddhárta herceg 35 évesen megvilágosodott, és megszabadult földi szenvedéseitől. A következő ünnep a Chokhör Düchen, ekkor Buddha első szent beszédére emlékeznek, a negyedik pedig a Lhabab Düchen, Buddha mennybemenetelének ünnepe.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek