Lélektár2014 legnagyobb spirituális tanítóinak 100-as listája

2014 legnagyobb spirituális tanítóinak 100-as listája

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A londoni Watkins Mind Body Spirit könyvesbolt több mint 120 éve indítványozta spirituális irányultságú kutatásait, valamint az ezoterikus tudással rendelkező keresők megismertetését az olvasókkal. A bolt internetes portálja 2011-ben kezdte a százas listák összeállítását, a világon élő spirituális tanítók ünneplését tűzve ki célul. „Reméljük, hogy a listát olvasva téged is legalább annyira inspirálnak a bemutatott személyek, mint amennyire minket” – írják az oldal szerkesztői.

„Legjobb képességeinkhez mérten próbáltunk annyi személyt figyelembe venni, amennyit lehetett – spirituális adatbázisunkban több mint 600 név szerepel. Ebből állítottuk össze végül a 100-as listát, ahol igyekeztünk előtérbe helyezni a legaktívabb egyéneket, politikai- és vallási vezetőktől írókon keresztül egészen a filmkészítőkig és művészekig.”

Számos tényező van, amit minden évben figyelembe vesznek a lista összeállításánál. Ezek közül a legfőbbek:

 • A személynek életben kell lennie 2014. január 1.-ig
 • A személynek valamilyen világszintű egyedi, spirituális hozzájárulással kell rendelkeznie
 • A személyt gyakran böngészik internetes keresőmotorokon, megjelenik a Nielsen Data-ban és világszerte aktív szereplő az interneten (tekintetbe véve, hogy valaki nevére hányszor keresnek rá a Google-ban vagy hányszor nézték meg Wikipédia profilját, ez igen demokratikus paramétere a listának. Így bizonyos értelemben a Google rákeresés egyfajta digitális szavazásnak is tekinthető, ami tükrözi az illető személy népszerűségét).

Végtére, ez a lista napjaink lelki tanítóinak pozitív hatásait hivatott méltatni. Itt van most a lista első húsz helyezettje:

dalai-lama

 • Dalai Lama
  Született: Taktser, Tibet, 1935. július 6. (Rák/disznó) – Spirituális Vezető

Születési nevén Lhamo Dondrub (egyházi neve Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso – röviden Tenzin Gyatso) a 14. Dalai Lama, a tibetiek spirituális vezetője. A tibeti buddhisták, elődei reinkarnációjának és a könyörületesség Buddhájának tartják őt. A tibeti függetlenség aktív szószólója, hihetetlen mértékben járult hozzá a globális spiritualitásához. 2012-ben elnyerte a Templeton-díjat (melyet kiemelkedő vallási és spirituális eredményért adományoz a londoni Templeton Alapítvány), a kapott pénzjutalom számottevő hányadát pedig Indiában a Save The Children alapítványnak adományozta. 2014 januárjában tett indiai látogatásának első napján, Őszentsége Bangalore-ban felkereste a Bishop Cotton School-t, ahol megtartotta az Anglo-Indiai Iskolák Vezetőségének Éves Gyűlésének 92. nyitó ülését. A „Globálisan felelősségteljes polgárok nevelése” című beszéde megtekinthető weboldalán illetve a YouTube-on.

Eckhart Tolle

 • Eckhart Tolle
  Született: Lünen, Németország, 1948. február 6. (Vízöntő/Patkány) – oktató, író

Mély, mégis egyszerű tanításai számtalan embernek segítettek világszerte a belső béke és beteljesülés megtalálásában. Tanításainak magja a tudatosság megváltoztatásában rejlik, abban a szellemi ébredésben, amit egyben az emberi evolúció következő lépésének tart. A Most hatalma és a nagysikerű folytatása, az Új Föld című könyvei a Mind Body Spirit best-seller könyvei a világon. A Milton titka című gyerekkönyvének Robert Friedman-nal ( a Beszélgetések Istennel című könyv kiadójával)írt filmváltozata már készül, Peter Fonda közreműködésével – aki „Howard nagypapát” alakítja majd. A producerek és a rendező, Barnet Bain (What dreams May Come, The Celestine Prophecy) törekednek hűen visszaadni a könyv mondanivalóját, egy társprodukciós kampány finanszírozásával.

ferenc-papa

 • Ferenc pápa
  Született: Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17. (Nyilas/Patkány) – a Római Katolikus Egyház aktuális vezetője

Jorge Mario Bergoglio, Ferenc pápa a 266. a katolikus egyház vezetőinek sorában. Rövid ideig vegyésztechnikusként és kidobóként is dolgozott, mielőtt belépett volna a papneveldébe. 1969-ben szentelték pappá, 1998-ban Buenos Aires érseke, 2001-ben pedig bíboros lett. Benedek pápa 2013 februárjában való lemondását követően Bergogliot választják utódjának, márciusban. A Ferenc nevet Assisi Szent Ferenc tiszteletére vette fel. Ő az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről (és egyben a déli félgömbről), valamint ő az leső nem európai pápa III. Gergely óta (731). Kevesebb, mint egy év alatt majdhogy megtriplázta a Vatikánba látogató emberek számát. Ellenzi az abortuszt, a fogamzásgátlást és a homoszexualitást, de állítja, hogy a Katolikus Egyház nagyobb figyelmet fordít ez előbbiekre, miközben elhanyagolja a gyengédséget, a könyörületességet és irgalmasságot. Könyörületességének példájaként szolgálnak olyan tettei, mint mikor tavaly Húsvétkor több bűnözőnek megmosta lábát (többek között egy muszlim nőnek), vagy mikor egy súlyos betegségtől eltorzult arcú férfit ösztönszerűen átölelt.

„A találkozások kultúrája megkívánja, hogy ne csak adni, de kapni is képesek legyünk. […] Főleg az internet az, ami nagyobb lehetőséget kínál fel a találkozásokra és az emberek közti szolidaritás kifejezésére. Ez pedig valami igazán jó dolog, ez Isten ajándéka.” – Ferenc pápa.

 • Thich Nhat Hanh
  Született: Thua Thien, Vietnám, 1926. október 11. (Mérleg/Tigris) – spirituális vezető

Thitch Nhat Hahn vietnami buddhista Zen mester, költő, tudós és békeaktivista. A vietnami háború alatt fáradhatatlanul dolgozott Észak- és Dél-Vietnam megbékélésén, ezen bátor törekvéseiért Martin Luther King 1967-ben Nobel-békedíjjal jutalmazta meg. Megalapította a Kapcsolatok Törvényét és az Egységes Buddhista Egyházat, továbbá kolostorokat és spirituális központokat Vietnamban, az USA-ban és Franciaországban. Plum Village-ben él, meditációs központja Franciaországban van. Gyakorta utazik, különböző helyeken tart lelkigyakorlatokat a humánus, segítőkész élet művészetéről. Legutóbbi könyve A kommunikáció művészete címet viseli.

Rhonda-Byrne

 • Rhonda Byrne
  Született: Melbourne, Ausztrália, 1951. március 12. (Halak/Nyúl) – író, TV-film producer

A titok című könyve által közismertté vált Byrne hitbeli meggyőződése, hogy mindannyian túl tudunk lépni szenvedéseinken, ha nem esünk a negatív gondolatok áldozatává. Felkerült a Time Magazin által összeállított, világformáló személyek 100-as listájára és televíziós műsorokat is készített. Legutóbbi könyve Hős címen jelent meg.

deepak-chopra

 • Deepak Chopra
  Született: New Delhi, India, 1946. október 22. (Mérleg/Kutya) – fizikus, író és szónok

Ájurvédikus könyvek írójaként (Ayurveda: „az élet tudománya”, „A hosszú élet gyakorlata” India több ezer éves orvostudományi rendszere, melyet látnokok, szent emberek és természettudósok hoztak létre megfigyelések, kísérletek és meditáció által), a testi-lelki gyógyítás és spiritualitás kapcsán Chopra olyan címek által vált híressé, mint az „Kortalan test, időtlen tudat” vagy „A siker hét spirituális törvénye”. Utóbb megjelent könyvei a „What Are You Hungry For?: The Chopra Solution to Permanent Weight Loss”, „Well-Being and Lightness of Soul”, „Self Power: Spiritual Solutions to Life’s Greatest Challenges” és a „Super Brain: Unleashing the Explosive Power of Your Mind”, melyet Rudolph E. Tanzi neurológussal közreműködve írt.

 • Oprah Winfrey
  Született: Kosciusko, Mississippi, USA, 1954. január 29. (Vízöntő/Kígyó) – műsorvezető, színésznő, producer és filantróp

Talán Oprah az egyik legbefolyásosabb személy a világon. Számos olyan spirituális gondolkodót fedezett fel és vett pártfogásába, mint Obama vagy Eckhart Tolle. Több rendbeli díjnyertes valóságműsora minden idők legnézettebb adása lett a maga nemében. 2013-ban Obama az Elnöki Szabadság Érdemrendjével tüntette ki, valamint tiszteletbeli doktori fokozattal illette a Harvard. Több díjra is jelölték „A komornyik” című filmben alakított Gloria Gaines szerepéért, többek között a legjobb női mellékszereplőért járó BAFTA-díj jelöltje.

Wayne-Dyer

 • Dr. Wayne W Dyer
  Született: Detroit, Michigan, USA, 1940. május 10. (Bika/Sárkány) – író és szónok

Rajongói által előszeretettel a „motiváció atyjának” nevezett Dyer az egyik legismertebb és legtekintélyesebb alakja az önfejlesztés és önerősítés területének. Gyermekkorát árvaházakban és nevelőszülőknél töltötte, sok nehézségen ment keresztül, hogy álmát valóra válthassa. Ma pedig azzal tölti ideje nagy részét, hogy másoknak is megmutassa, hogyan csinálják ezt utána. Első emlékirata, a „Most már tisztán látok” nem rég lett publikálva.

 • Desmond Tutu
  Született: Klerksdorp, Nyugat-Transvaal, Dél-Afrika, 1931. október 7. (Mérleg/Kecske) – lelkész, aktivista

A mára már visszavonult Tutu volt az első fekete dél-afrikai anglikán érsek Cape Townban. 1984-ben Nobel békedíjat kapott, kampányolt az AIDS, tuberkulózis, homofóbia, transzfóbia, a nyomor és rasszizmus ellen. 2013 júliusában kijelentette, hogy inkább menne a pokolba, mint egy homofób mennyországba:

„Sosem mennék egy homofób mennyországba. Nem, köszönöm, de inkább máshová mennék. Sosem imádnék egy homofób Istent, ez a szilárd meggyőződésem. Legalább annyira vagyok elszánt ebben a kampányban, mint amennyire a fajgyűlölés elleni mozgalomban. Számomra mindkettő ugyanakkora jelentőséggel bír.” – Desmond Tutu.

Paulo Coelho

 • Paulo Coelho
  Született: Rio de Janeiro, Brazília, 1947 augusztus 24. (Szűz/Disznó) – regényíró

Az alkimista minden idők egyik legtöbbször eladott könyveinek egyike, több mint 65 millió példányát adták el 150 országban világszerte. Coelho eddig több mint 150 millió (!) könyvet adott el 150 országban, írásait pedig 71 nyelvre fordították le. Nemrég jelent meg legutóbbi könyve, „Az accrai kézirat”.

 • Byron Katie
  Született: Breckenridg, Texas, USA, 1942. december 6. (Nyilas/Ló) – író és szónok

Katie, önvizsgáló módszerét „A munka”-ként emlegeti és azt a nézetet osztja, miszerint megszabadulhatunk a szenvedésektől, ha nem hallgatunk és nem hiszünk a negatív gondolatoknak. Módszereit önnön tapasztalataival példázza, ugyanis legyőzte a paranoiáját, túllépett öngyilkos gondolatain és egy súlyos depresszión. Bestseller könyvei mellett, módszereit ingyenes nyilvános rendezvényeken, börtönökben, kórházakban, templomokban, vállalatoknál, erőszak áldozatainak menedékhelyein, egyetemeken és iskolákban tanítja. Legújabb könyve, „A Friendly Universe: Sayings to Inspire and Challenge You” decemberben jelent meg.

 • Sri Sri Ravi Shankar
  Született: Papanasam, Tamil Nadu, India, 1956. május 13. (Bika/Majom) – spirituális vezető

Sri Sri humanitárius vezető, lelki oktató és békenagykövet. A stressz- és erőszakmentes társadalomról alkotott nézetei emberek millióit egyesítette világszerte, a The Art of Living alapítvány közösségi szolgáltatásai és előadásai révén, melyet 1981-ben alapított. 2013. márciusában Shankar alapítványa egy NONVIO nevű mozgalmat kezdeményezett, melynek célkitűzése az erőszak visszaszorítása volt. A mozgalom a közösségi- és online médiában való erőszak elleni állásfoglalásra ösztönzi az embereket, valamint erőszak ellenes elvek elfogadását a kormány, közegészségügy és média részéről.

 • Richard Bach
  Született: Oak Park, Illinois, USA, 1936. június 23. (Rák/Patkány) – író, pilóta

A „Jonathan Livingston, a sirály” és „Illúziók – Egy vonakodó messiás története” című könyvei folyamatos best-sellerek 1970 óta (előbbi mindössze 70 oldalas és megdöntötte az Elfújta a szél eladási rekordját). A 17 éves korától megszállott pilóta 2012-ben súlyosan megsérült, mikor repülőjével lezuhant egy elszakadt üzemanyag vezeték miatt. Utolsó könyvében, az „Utazások Puffal: Az élet és halál gyengéd játéká”-ban Amerika átrepülését írja le a Puff becenevű géppel. A könyvet a baleset előtti napon adták át a kiadónak.

Alejandro-Jodorowsky

 • Alejandro Jodorowsky
  Született: Tocopilla, Chile, 1929. február 17. (Vízöntő, Kígyó) – filmkészítő, író

Jodorowsky hozzájárulása fölülmúlja bármely médiumét, munkássága ugyanis lefedi a filozófia, a filmek és képregények területét is. Híressé filmjei tették, melyekben a misztika szürreális képekkel keveredik (El Topo, Santa Sangre, stb.) Kifejlesztette saját, egyéni spirituális rendszerét, a „pszichosámánizmust” és bőséggel írt rejtelmes, okkult témákról. A tarot kártya szakértője, kutatta és rekonstruálta a Tarot de Marseille eredeti változatát. 2013-ban jött ki újabb filmje, a gyerekkorát ábrázoló mágikus-realista memoár, a The Dance of Reality (La Dana de la Realidad).

 • Alex Gray
  Született: Columbus, Ohio, USA, 1953. november 29. (Nyilas/Kígyó) – művész

Gray a spirituális és pszichedelikus művészetben specializálta magát, amit gyakran társítanak a New Age mozgalommal. Munkássága a poszt-modern művészet és a szent, látomásos művészet egyvelege. Számos vallásos feldolgozást készített, többek között a Nirvana, a TOOL és a Beastie Boys albumait dolgozta fel. Feleségével, Allysonnal, megalapították a CoSM (The Chapel of Sacred Mirrors, www.cosm.org ) templomokat támogató nonprofit szervezetet Wappingerben, New Yorkban.

 • Doreen Virtue
  Született: California, USA, 1958. április 29. (Bika/Kutya) – író és angyal szakértő

Virtue best-seller író és látnok, főleg az angyali szférára fókuszál. Ő írta a „Gyógyítás angyalokkal”, „Hogyan halld meg angyalod”, „Üzenetek az angyalaidtól”, „Arkangyalok és felemelkedett mesterek”, „Angyaltarot” . Legújabb könyve, az „Angyaldetox: emeld magasabb szintre életed, az érzelmi, fizikai és energetikai toxinok felszabadításával” januárban jelent meg.

GreggBranden

 • Gregg Braden
  Született: 1954. június 28. – író

Braden karrierjét számítógépekkel kezdte, olyan cégeknél, mint a Cisco; az utóbbi húsz évben mégis a spiritualitás és a tudomány felé vette az irányt. A New Age irodalom szereplője, de ismertté vált a Föld mágneses mezejének megváltozása és emberi DNS-re gyakorolt hatása közti összefüggés kifejtése kapcsán is, valamint az érzelmek DNS-változtató hatásait is széles körben argumentálta. Könyvei közül megemlítendőek „Az Ézsajás-effektus”, „A Teremtő kódja”, „Az isteni mátrix”,és „A mély igazság”. Legújabb könyve, a „Fordulópont: A rugalmasság megteremtése az extremitások világában” januárban jelent meg.

 • Neale Donald Walsch
  Született: Milwaukee, Wisconsin, USA, 1943. szeptember 10. (Szűz/Kecske) – író

Walsch Párbeszédek Istennel sorozata 450 ezer példányban kelt el világszerte. Legutóbbi kötete, az „Amit Isten mondott: A párbeszédek Istennel 25 alap üzenete, ami megváltoztatja életed és a világot” 2013 októberében jelent meg.

 • Ram Dass
  Született: Newton, Massachusetts, USA, 1931. április 6. (Kos/Kecske) – spirituális oktató, író

Születési nevén Richard Alpert, Timothy Leary harvardi professzorhoz fűződő személyes és szakmai kapcsolatáról vált híressé az 1960-as években. Mindketten intenzív kutatásokat végeztek a hallucinogén drogok potenciális terápiás hatásairól. Nevét indiai gurujától, Neem Karoli Baba-tól kapta. 1971-ben adta ki spiritualitásról, jógáról és meditációról szóló eredményes könyvét, a „Légy itt most!” címűt. Legutóbbi könyvét, a „Polishing the Mirror: How to Live from Your Spiritual Heart”-ot szeptemberben publikálták, valamint a „Grist for the Mill” teljes átdolgozása is nem rég jött ki, az „Awakening to Oneness”.

Louise-L-Hay

 • Louise L. Hay
  Született: Los Angeles, California, USA, 1926. október 6. (Mérleg/Tigris) – író, szónok és könyvkiadó

Louise Hay motivációs író és a Hay House alapítója. Legismertebb munkája az „Éld az életed” című könyve. 2014-ben pedig David Kesslerrel karöltve megalkották a folytatást, a „Éld az életed: Megtalálni a reményt és fényt a veszteség után” című könyvüket is.

A további lista:

21. Amma
22. Alice Walker
23. Esther Hicks
24. Francis Chan
25. Brian Weiss
26. Matthew Fox
27. Elizabeth Gilbert
28. Vadim Zeland
29. Marianne Williamson
30. Graham Hancock
31. Steve Taylor
32. Mantak Chia
33. Karen Armstrong
34. Ken Wilber
35. Peter Russell
36. Z’ev ben Shimon Halevi
37. Starhawk
38. Andrew Weil
39. James Redfi eld
40. Iyanla Vanzant
41. Robin Sharma
42. Jack Canfield
43. Lisa Williams
44. Mooji
45. Diana Cooper
46. Lynne McTaggart
47. Drunvalo Melchizedek
48. Seyyed Hossein Nasr
49. Dan Millman
50. Adyashanti
51. Richard Rohr
52. Erich von Däniken
53. Caroline Myss
54. John Gray
55. Jack Kornfi eld
56. Masaru Emoto
57. Dolores Cannon
58. Daniel Gilbert
59. Jeff Foster
60. Bob Proctor
61. Pema Chödrön
62. Bruce Lipton
63. Julia Cameron
64. Judy Hall
65. Rupert Sheldrake
66. Vladimir Megre
67. Krishna Das
68. John Bradshaw
69. Liz Greene
70. Michael Newton
71. Don Miguel Ruiz
72. Daisaku Ikeda
73. Rupert Spira
74. Richard Bandler
75. Gary Snyder
76. Lars Muhl
77. David Deida
78. Satish Kumar
79. Larry Harvey
80. Russell Brand
81. Bernie S. Siegel
82. Michael Beckwith
83. Prem Rawat
84. Colette Baron-Reid
85. Thomas Moore
86. Lorna Byrne
87. Clarissa Pinkola Estés
88. David J. Wolpe
89. Anita Moorjani
90. Larry Dossey
91. David Steindl-Rast
92. John C. Parkin
93. Jon Kabat-Zinn
94. Sharon Kleinbaum
95. Marshall Rosenberg
96. Huston Smith
97. Stanislav Grof
98. Kathy Jones
99. B. K. S. Iyengar
100. Sonia Choquette

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek