Amikor egy 96 éves háborús veterán felfedezte, hol helyezték végső nyugalomra egykori katonabajtársát, úgy érezte, mindenképpen fel kell keresnie a sírját, hiszen 76 évvel ezelőtt a másik férfi az ő védelmében vesztette életét.

Anthony Grasso közlegény Frank DuBose hadnagy mellett harcolt a hurtgenforesti csatában, 1944-ben a belga-német határ mentén.

De amikor egy lövedék célba vette őket, DuBose hadnagy védelmezően Grasso közlegény elé vetette magát. Hősies és önzetlen cselekedet volt, amiért az életével kellett fizetnie.

DuBose posztumusz Ezüstcsillagot kapott bátor cselekedetéért.

Grasso 30 métert repült a levegőben, fej- és nyaksérüléseket szenvedett, de életben maradt. Szolgálata során kétszer is kitüntették a Purple Heart érdemrenddel.

Több mint 70 évvel később a massachusettsi veterán megtudta, hol van DuBose végső nyughelye, és megtette a több, mint 1400 kilométeres utat Dél-Karolinába, hogy lerója a tiszteletét.

Frank DuBose 24 éves volt, amikor életét adta barátjáért.

Grasso több családtag kíséretében látogatta meg bajtársa sírját a camdeni kvéker temetőben. Egy szál fehér rózsát helyezett a sírra, majd tisztelgésre emelte a kezét. „Még egy utolsó tisztelgés. Köszönöm. Isten áldjon, Frank. Nemsokára találkozunk.” – mondta Grasso a CBS szerint, annak a férfinak címezve szavait, aki hosszú évekkel ezelőtt megmentette az életét.

A helyi lakosokat annyira meghatotta Grasso gesztusa, hogy amerikai zászlókat lengettek a tiszteletére, dudaszóval tisztelegtek előtte, és rendőri kíséretet is kapott a bostoni Logan repülőtérre.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmiben lesz részem, és mindenkinek köszönöm.” – mondta az NBC-nek, hozzátéve, mennyit jelentett DuBose áldozata.

Grasso történetét az „All Souls Day” című könyv is elmeséli, amit a Pulitzer-díjas újságíró, Joseph Pereira írt, és ő volt az, aki segített megtalálni Grassónak bajtársa sírját.

„Az ő története egy 76 éves történet két dologról.” – mondta Pereira a Fox Newsnak. „Az egyik a PTSD elleni küzdelem. A másik pedig a túlélők bűntudata. Ez a két dolog rávetette az árnyékát az egész életére.”

„Számára ez katartikus pillanat volt. Egy életen át tartó gyász és keserűség terhétől szabadult most meg.” – tette hozzá.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.