Otthon14 érdekesség Finnországról, amit eddig biztosan nem tudtál!

14 érdekesség Finnországról, amit eddig biztosan nem tudtál!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ezer tó országaként emlegetik, itt lakik a Mikulás, és annyi szauna működik, hogy minden második finnre jutna egy. Nos, ezek a leggyakoribb “tudnivalók” a skandináv országgal kapcsolatban. De Finnországra ennél jóval több jellemző. Íme, 14 különlegesség, amiről valószínűleg nem hallottál.

Fotó: TatianaB/Flickr.com
Fotó: TatianaB/Flickr.com

1. Azt gondolod, hogy az életed egy csődtömeg? Finnországban még így is híres lehetsz!

A finnek minden év október 13-án megszervezik a Balszerencsések Napját. Ezt először 2010-ben rendezték meg, amelynek célja, hogy az emberek tanulhassanak hibáikból, és következőkor sikerüljön megvalósítaniuk azokat a céljaikat, elképzeléseiket, amiket korábban saját hibájuk következtében elbuktak.

2. A természeti értékek csúcstartója

Finnország az ezer tó hazája, habár ennél jóval több tó van az országban, mégpedig pontosan 187 888 kisebb-nagyobb tavat tartanak nyilván. A szigetekben sem szűkölködik az ország, hiszen csónakkal, hajóval pontosan 179 888 kisebb-nagyobb szigetet lehet meglátogatni.

3. Nem létezik utcai telefon

Ez nem is csoda a Nokia hazájában. Tudjuk: Connecting people. Nincs is szükség vezetékes, utcai telefon fülkékre, ott van a mobilhálózat.

4. A finnek imádják az örült, fura sportágakat

A leghíresebb ilyen sportág a feleségcipelő verseny, amelyet júliusban Sonkajärvi-ban szerveznek meg. A megmérettetésre ma már a világ szinte minden országából érkeznek versenyzők. Emellett még sor kerül olyan versenyekre, mint a szúnyogvadászat, a mobiltelefondobálás, az iszapfoci, a gumicsizmadobó bajnokság, vagy a Léggitár Világbajnokság.

5. Bárhol alhatsz, úszhatsz, horgászhatsz, málnát, gombát, erdei mogyorót szedhetsz

A finneknél, de a többi skandináv országban is, a legjobb túralehetőségek várják a természetjárókat.

6. Ők fejlesztették ki az első webkeresőt

1994-ben az Erwise volt az első böngésző program, amelyet 3 finn, mérnöki egyetemen tanuló hallgató indított útjára, de mivel anyagi támogatást senkitől sem kaptak, így feledésbe merült a program, mivel pár hónapra rá már megjelent a Mosaic és az Internet Explorer.

Fotó: Timo Newton Syms/Flickr.com
Fotó: Timo Newton Syms/Flickr.com

7. Sok a finn felfedező

Az 5 milliós lakossághoz képest a finnek közül nagyon sok világhírű felfedező került ki. Ők találták fel a hegyimentés során használt szánt, a szívpulzust mérő órát, a korcsolyát, a Linux OS-t, az Angry Birds játékot, az SMS-t, és nem utolsósorban a szaunát.

8. Éjszakai napsütés

Az nem titok, hogy az északi országban bizony kemények a telek, és sokszor még maguk a finnek is úgy érzik, hogy sosem múlik el a fagyos évszak. Nyáron viszont eljön a napsütés ideje, sőt június-júliusban még éjfélkor sem megy le a nap.

9. Úgy tartják, hogy itt kapni a legfinomabb pizzát

Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke finnországi látogatása során szuperlatívuszokban beszélt a rénszarvas húsából készült füstölt sonkáról, amelyből három év múlva egy olasz jellegű pizzát is sütöttek, mellyel a finnek elsők lettek a Világ Legfinomabb Pizzája nevű versenyben. Az étek megnevezése is mosolytfakasztó: a nyertes pizzát Berlusconi-pizzának nevezték el.

10. A finnek imádják a kávét

A finnek az igazi kávéfőzés mesterei, és imádják is szürcsölni a feketét. Átlagosan egy finn évente 12 kg kávét iszik meg.

Fotó: Visit Finland/Flickr.com
Fotó: Visit Finland/Flickr.com

11. A tejet sem vetik meg

A lakosság számarányához viszonyítva a finnek isszák a legtöbb tejet, fejenként napi 1 litert, még úgy is, hogy felmérések szerint a lakosság 17 százaléka laktózérzékeny.

12. Borsos bírság gyorshajtásért

A finneknél a gyorshajtásért kiszabott bírságot a szabályszegő éves jövedelme alapján állapítják meg. Tehát minél gazdagabb valaki, annál magasabb összeget kell kifizessen. Történt már olyan, hogy egy száguldozó milliomost 200 ezer euróra büntettek meg.

13. Finnország a heavy metál hazája

Szintén a lakosság számarányához viszonyítva, Finnországban van az legtöbb egy főre eső rockzenekar. Olyan világhírű zenekarok indultak innen, mint a The Children of Bodom, a Nightwish, vagy éppen a 2006-os eurovíziós fesztivált megnyerő Lordi.

14. Megőrülnek a tangóért

Nem kell a tengerentúlra, Buenos Airesbe repülni, ha szeretnénk érezni az igazi tangóritmust, e tánc szenvedélyét. A finnekhez még 1913-ban tört be a tangóláz, és amelynek fénykora az 1960-as években volt. Még múzeuma is van ennek a világhírű társastáncnak, zenei stílusnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek