Holotropikum11 tévhit a depresszióról, amit egyszer és mindenkorra tisztáznunk kell!

11 tévhit a depresszióról, amit egyszer és mindenkorra tisztáznunk kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A depresszió, jelenünk egyik olyan visszatérő problémáját jelenti, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni! Annak ellenére, hogy időnként mindannyian foglalkozunk a témával, mégis számtalan félreértés, rossz információ, és tévhit kering a depresszióval kapcsolatban.

A depressziót és mindazokat, akik ezzel küzdenek, egy általános, negatív megbélyegzés vesz körül, amelyet olykor a nemtörődömség, olykor pedig a puszta félreinformáltság miatt nem tisztázunk.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a depresszió akár életeket is végérvényesen tönkretehet, de most nem ezért vagyunk itt, hanem azért, hogy egyszersmind tiszta vizet öntsünk a pohárba a depresszióval kapcsolatos mítoszokat illetően:

1. Csakis az életkörülményeink és az életeseményeink idézhetnek elő depressziót

A depressziós esetek nagy része valóban valamilyen traumatikus vagy nehéz esemény következtében üti fel a fejét, de nem feltétlen szükségeltetik konkrét ok a kialakulásához. A depresszió általában olyasmi, amely a semmiből talál el minket és ellehetetleníti a körülmények megfelelő kezelését.

2. A depresszió csak fejben létezik

A legtöbben úgy tekintenek a depressziós emberekre, mint akiknek egy kicsit elmentek volna otthonról, mert azt hiszik, hogy folyamatosan a gondolataikkal küzdenek, és az egész dolgot csak beképzelik maguknak. De a depressziót ugyanúgy kell kezelni, mint bármilyen más orvosi problémát, amely a testünkkel történik.

3. Csakis gyógyszerekkel gyógyítható a depresszió

Vannak depressziós emberek, akik jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre, míg másoknál ez nem működik. Terápiával, étrendváltoztatással, testmozgással és kitartó támogatással is kezelni lehet a depressziót.

4. A genetikai állományunkba van égetve, hogy ki lehet depressziós és ki nem

Az emberek úgy vélik, hogy ha volt már a családban depressziós ember, akkor ők is hajlamot mutathatnak, és azzá is válhatnak. Habár valamilyen mértékig a genetika is befolyásolja, semmiképp sem nevezhető meg, mint elsődleges kiváltó ok.

5. Csak a nők szenvednek a depressziótól

A The National Institute of Mental Health jelentése alapján a nők kétszer intenzívebben élik át a depressziót, mint a férfiak. Ez a fokozott hormontermelésnek, társadalmi nyomásnak és a családi teendőknek tudható be. De fontos hangsúlyozni, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek a depressziótól, csak ők másképp kezelik.

6. Gyenge elme esetében jelentkezhet a depresszió

A köztudatban a gyengeség és a depresszió kéz a kézben járnak, viszont még a legerősebb, legkitartóbb és legcéltudatosabb emberek is küzdhetnek depresszióval, ám az esetek többségében mindezt csendben szenvedik el. Vegyük csak Amerika legnagyobb vezetőit: Abraham Lincoln és Winston Churchill is depressziós volt, ám egyikük sem mondható gyengeelméjűnek.

7. A depresszió ugyanaz, mint a szomorúság

A szomorúság csupán a depresszió egyik tünete, ám ez esetben sokkal többet fed le, túlmutat az egyszerű szomorúság érzésén. A depresszió szomorúságának skálája az örömteliségtől, egészen a test ingadozó fájdalmáig terjedhet.

8. A depresszió nem nagy ügy, a többi mentális betegséghez képest

Ha vennénk két embert, akik mindketten mentális problémával küzdenének, viszont ebből az egyik depresszióval volna diagnosztizálva, tuti mindenki azt mondaná, hogy a másik illető állapota a súlyosabb. A depresszió végzetes probléma, akár halálos kimenetele is lehet, ezért sosem szabad félvállról venni.

9. Egy depressziós személynek élete végéig gyógyszereken kell élnie

Van, aki esetében ez igaz lehet, mások megkönnyebbülésre lelnek a terápiák és kezelések során. Minden páciens egyedi kezelést igényel, és saját tempójához, fejlődéséhez igazítva kell a gyógyszerek szedését is beállítani.

10. A depresszión mindenki átesik

A depresszió nem normális állapot. Lehet, hogy olykor mindenki produkálhat néhány depresszív tünetet, ám ez távol áll a klinikai depresszió szintjétől.

11. Depresszió esetében, az összes diagnózis egyforma

Ahogyan már mondtuk, a depresszió tünetei, súlyossága nagyon széles skálán terül el. Van, akinél étvágytalanságban, kedvtelenségben mutatkozik meg, van, aki rendes fizikai fájdalmat érez. Nem vagyunk egyformák.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek