Holotropikum10 veszély, amit a fogamzásgátlók rejtegetnek - Minden nőnek kötelezően tudnia kell...

10 veszély, amit a fogamzásgátlók rejtegetnek – Minden nőnek kötelezően tudnia kell róla

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fogamzásgátlás egyik gyakori módja a fogantatás kémiai úton történő megakadályozása. A megfelelő módszer kiválasztása nőgyógyász szakember feladata, amely nagy körültekintést igényel és több szempont figyelme vétele által történik. Azonban még mindig van számos olyan nő, aki nem szakember javaslatára, hanem saját választás vagy egy barátnő ajánlása alapján kezdi el a hormonális kezelést.

A hormonális fogamzásgátlásnak azonban vannak abszolút (érelzáródás, szívkoszorú és agyérbetegség, emlő és májdaganat) és jól megalapozott ellenjavallatai (migrén, magas vérnyomás, 35 évnél idősebb dohányzó nők), amelyek figyelmen kívül hagyása esetén a kezelés számos veszélyt rejteget.

A hormonális kezelést nemcsak a nem kívánt terhesség megakadályozás érdekében írhatják elő, hanem olyan esetekben is, amikor menstruációs zavarok jelentkeznek. Ilyen esetekben a tabletták előnyös hatást fejtenek ki, mivel gyógyítják a permenstruációs szindrómát, csökkentik a vérzés mennyiségét, szüntetik a fájdalmas havi vérzést.

A tabletták egyre biztonságosabbak és a kezdeti készítményekhez képest jelentősen kevesebb hatóanyagot tartalmaznak. (Régen egy tabletta tartalmazott annyi hormon dózist, mint napjainkban egy egész csomag). Azonban, mivel a hormonok az egész szervezetre kifejtik hatásukat ezért számos hátrányos hatással illetve veszéllyel is számolni kell.

 Az ösztrogénekkel kapcsolatba hozható veszélyek

1. Érelzáródásos betegségek, mint a vérrögképződés és embólia;
2. Jóindulatú májdaganatok előfordulása;
3. Az epehólyag működésének zavara és gyakoribb epekőroham;
4. Kellemetlen tünetek, mint fejfájás, migrén, hányinger;

A progeszteronszármazékok mellékhatásai közé sorolhatók

1. A zsírok anyagcseréjének a zavara, vérzsír eltérések;
2. Hangulatingadozás, depresszió;
3. Libidócsökkenés és gyakoribb hüvelyi gyulladás;

A kombinált fogamzásgátlók, amelyek mindkét hormont tartalmazzák

1. Metabolikus betegségek (cukorbetegség, elhízás);
2. Magas vérnyomás;
3. Vérzéses zavarok: áttörő vagy pecsételő vérzés, vérzéskimaradás;

Fontos megjegyezni, hogy az egészség megóvása érdekében, illetve a kellő fogamzásgátló hatás elérése céljából az első tabletta kiválasztása szigorúan szakorvosi feladat! Ezt követően legalább évente szükséges egy nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek