Holotropikum10 tünet, ami azt jelzi, hogy a szervezetedben cinkhiány van!

10 tünet, ami azt jelzi, hogy a szervezetedben cinkhiány van!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Testünk jelzései, melyek a cink hiányra utalhatnak!

Szervezetünk cinkhiánya komoly problémákat okozhat számunkra. Hiába táplálkozunk egészségesen, előfordulhat, hogy testünk nem képes a kellő mennyiségű cink felszívására.

De mi is a cink? Fontos tápanyag, amelyet a szervezet nem képes önmagában előállítani és tárolni. A cink szerepe az emberi szervezetben, a csecsemők és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődésétől az immunrendszer megfelelő működéséig terjed.

Nézzük akkor melyek testünk cink hiányra utaló jelei!

1. Megmagyarázhatatlan súlyvesztés

Ha minden diéta, betegség és fizikai edzés nélkül hirtelen sokat veszítünk testsúlyunkból, akkor érdemes elmenni laborvizsgálatra, akár cinkhiány is állhat a hátterében.

2. Gyenge immunrendszer

Az immunrendszer gyengülése is erre utaló jel lehet, és ilyen esetben a leggyengébb fertőzéseknek sem vagyunk képes ellenállni.

3. Nehezen gyógyuló sebek

A nehezen gyógyuló sebek is a cinkhiányra utalhatnak. Ilyen esetben egy banális vágás vagy horzsolás is több időbe telik, míg begyógyul.

4. Elmaradás a növekvésben

Cink hiányában a növekedésért felelős hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és ez különösen a gyerekek és serdülők esetében jelenthet veszélyt.

5. Alvászavar

A cinknek fontos szerepe van a melatonin szintézisében és szabályozásában, a hormonéban, amely szabályozza az alvás és ébrenléti ciklusokat.

6. Tartós hasmenés

A gyakori széklet a cinkhiány oka is lehet. Nem meglepő, tehát, hogy a cinktartalmú étrendkiegészítők használata vagy cinktartalmú ételek fogyasztása segíthet a hasmenés megelőzésében.

7. Változó ízlelés és szaglás

Megváltozik az ízlelés és a szaglás, ugyanis a cink a felelős mindkét érzékelésért. Azok az enzimek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük az ízlelésünket és szaglásunkat csak a megfelelő mennyiségű cink mellett működnek.

8. Hajhullás

Indiai kutatók úgy vélik, hogy a cinkhiány és a pajzsmirigy túlműködés szorosan összefügg. A cink fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, ami azt jelenti, hogy ha nem kap elegendő mennyiséget, az befolyásolja a pajzsmirigy működését, vagy akár a mellékvesékét, melynek következménye a krónikus fáradtság. Mindkét esetben előfordul, a haj elvékonyodása és hullása, úgy a férfiak, mint a nők esetében. A cink szintjének visszatérése a normál tartományon belül teljesen megszünteti ezeket a tüneteket.

9. Allergia

A cinkhiány megnövekedett hisztamin szinthez vezet, ami allergiás tüneteket, tüsszentést, csalánkiütést vagy orr-folyást okoz. Ezek a tünetek egyértelműen a test cinkhiányára utalnak.

10. Figyelem és koncentráció zavarai

Ez is az egyik olyan tünet, amely akkor jelentkezik, amikor a test cinkhiányban szenved. Ezen túlmenően ez a hiány befolyásolhatja az idegrendszert, és így figyelem és koncentrációs zavarokat okozhat a csecsemők esetében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek