Holotropikum10 tipp, hogy horkolás nélkül szundizz

10 tipp, hogy horkolás nélkül szundizz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Általában viccelődve szoktunk a horkolásról beszélni, de a valóságban a rendszeres horkolás megfosztja a horkoló személyt (és hálótársát, extrém esetben a szomszéd szobában alvókat is) egy jó, kiadós alvástól. A horkolást a szájpad, nyelv és torok izmainak ellazulása okozza. Ezek annyira ellazulhatnak, hogy részlegesen meggátolva a levegő keringését, rezgésbe jönnek, ahogy a levegő áramlik. Minél jobban beszűkítik a légutakat, annál intenzívebb a keletkezett rezgés és hangosabb a horkolás. Számos tényező befolyásolja a horkolást, a szájüreg anatómiájától kezdve az alkoholfogyasztásig, de a jó hír az, hogy jó számban az otthoni gyógymódok is segítségünkre válhatnak, nyomásos maszk vagy egyéb szerkentyűk használatát mellőzve.

Man sleeping and snoring, overhead view  Original Filename: 91531328.jpg

 • Használj teniszlabdát!

Nem, nem a szádba! Ha azok közé tartozol, akik nagyrészt háton fekve alszanak, próbálj meg egy teniszlabdát varrni egy régi póló vagy pizsamád hátsó közepére, így, amikor hátrafordulsz a kellemetlen nyomásérzés, amit a teniszlabda okoz, arra késztet, hogy oldalra fordulj, anélkül, hogy felébrednél. Egy kicsit furcsán hangzik, de ha tudsz úgy aludni, hogy a partnered folyton beléd könyököl alvás közben, ez se fog zavarni. Ne feled, ha van egy kutyád, amelyik nagyon, de nagyon szereti a teniszlabdákat… figyelmeztetve voltál!

 • Párásíts, párásíts, párásíts!

Ha olyan szobában alszol, amelyben száraz a levegő, valószínű, hogy ez járul hozzá vagy ez okozza a horkolást. A száraz levegő kiszárítja a torkot és az orrnyálkahártyát és vérbőséget idéz elő benne. Ez viszont megint leszűkíti a levegő áramlását és rezgésbe hozza a szöveteket. Két lehetőséged van, hogy ezt megold: vásárolj egy szoba párásító berendezést (vagy tálakba tegyél vizet és hagyd a szobádban őket), vagy költözz el egy trópusi övezetre. Párásító berendezésedbe csepegtethetsz lefekvés előtt egy fél órával 3-5 csepp menta olajt vagy eukaliptusz olajt, ez is felfrissíti a levegőt

 • Rendezd a testsúlyodat, ha túlsúlyos vagy!

A túlsúlyos embereknél gyakori a horkolás. A túlsúly lehet a horkolás oka vagy súlyosbíthatja azt, ezért ajánlatos ezt a problémát minél hamarabb rendezni.

 • Emeld meg az ágyfejet vagy igazítsd meg a párnád!

Megemelheted az ágyfejet, így megakadályozva azt, hogy az ellazult nyelv alvás közben ne essen hátra és ne zárja el a légutakat, és abban is segíthet, hogy enyhén megnyitja a légutakat. Könyveket vagy fadarabokat tehetsz az ágy lábai alá, de vigyázz arra, hogy az ágy stabil tartása megmaradjon.

Ha megemeled a fejed megnyílnak a légutak, de ha túl megemeled, beszűkülnek, és ez horkoláshoz vezet. Ha túl vékony párnán alszol vagy éppen több párnán szeretsz aludni, próbáld meg rendezni a párnák magasságát. Ne legyen túl puha, de se túl lapos. Egy olyan párna beszerzése, amely helyes tartásban tartja a fejed és nyakad, minden pénzt megér, hogy a továbbiakban jól tudj lélegezni.

 • Tartsd meg a tisztaságot a lakásban!

Mindenki szereti, amikor takarítás után csillog-villog a lakása, de ezt a rendet és tisztaságot megtartani nem mindig könnyű, viszont hosszútávon meghálálja önmagát. Allergének, mint a por, pollen, állati szőr és egyéb számunkra nem látható, apró irritáló anyag, a légutakban vérbőséget és irritációt válthat ki, ami hozzájárul a horkoláshoz.  Fontos a rendszeres szellőztetés, beltéri levegő tisztántartása is.

horkolas2

 • Próbáld meg felfedezni, hogy miért horkolsz!

Ha már rájöttél, hogy mi a horkolásod oka, sokkal célzottabban és több sikerrel tudod kezelni. Vizsgáld meg az életmódod és az étrendedet. Lefekvés előtt iszol alkoholt? Megvizsgálta orvos a szájüregedet?

Segíthet az ok felfedésében az is, ahogyan alszol:

horkolás csukott szájjal: nagy valószínűséggel a nyelv hátraesése vagy orrüregi problémák okozzák a horkolást.
horkolás nyitott szájjal: a torok szintjén kell keresni az okot. Ha a torok szintjén a légjáratok részlegesen elzárultak, kénytelen vagy valahogy nagyobb mennyiségű levegőhöz hozzájutni.
horkolás háton fekve: legtöbbször, amikor háton fekszünk, a szájunkon lélegzünk, ami súlyosbítja a horkolást
horkolás az alvás pozíciójától függetlenül: egy súlyosabb probléma tünete, olyané, mint az alvási apnoe. Fordulj orvoshoz, ha horkolásod annyira hangos, hogy partnered ébren marad vagy te is megébredsz tőle.

 • Horkolás ellen tabletták

Persze természetes alapú tablettákról van szó, amik csökkentik a horkolást. Természetes enzimekből készülnek, amik az orrnyálkahártya vérbőségét célozzák meg, ezt csökkentve.

 • Tanulj meg tudatosan lélegezni

Sok jóga vagy meditációs gyakorlat használ különböző légzéstechnikákat. Ezeken belül megtanulhatsz mély, lassú lélegzeteket venni, hogy minél jobban tudd hasznosítani a körülötted lévő oxigént. Ez a légzésmód segít az agyi vérkeringésnek is, növelve azt. Persze, egy csodálatos ellazulási mód is. Például, a Prayama jógában használt légzésgyakorlatokat az alvási apnoe kezelésére is használják. Keresd ezeket a gyakorlatokat, válaszd ki a számodra megfelelőt és pihenten, energiával telve fogsz ébredni, a horkolást csökkentve vagy megszüntetve.

 • Nyelv- és toroktorna

Megerősítve a nyelv és torkod izmait, lecsökkented a horkolás kialakulásának valószínűségét, mivel így megelőződ, hogy ezek az izmok hátraessenek pihenés közben. Ahogy telnek az évek, egyre jobban horkolunk, mert a szöveteink elvesztik rugalmasságukat és erősségüket, ami annyit jelent, hogy jobban betöltik a légutakat, mint azelőtt. Több gyakorlatot kipróbálhatsz. Ezeket a gyakorlatokat logopédusok és orvosok fejlesztették ki, akik valamilyen nyelési problémával küszködő betegekkel dolgoztak.

– próbáld meg az alsó állkapcsodat a felső felé előrenyújtani, úgy hogy az alsó fogsorod jól látható legyen, miközben lassan 10-ig számolsz. Ezt a gyakorlatot naponta 5-10-szer ismételd.

– tornásztasd a nyelved nyelvtörőkkel mielőtt aludni térnél.

– nyújtsd kis a nyelved egyenesen, amennyire csak tudod. Majd mozgasd jobbra és balra, megérintve az ajkad sarkát, de vigyázz, hogy a nyelved egyenes maradjon. Ezt naponta kétszer ismételd a tükör előtt.

 • Kerüld az alkoholt és a nyugtatókat!

Lefekvés előtt legalább két órával ne igyál alkoholos italt és nyugtatókat se használj. Az alkohol és a nyugtatók ellazítják a légutak szöveteit, így előidézik a horkolást.

A horkolás egy furfangos állapot, mert valójában nagyon nehéz kezelni. Hogy természetes úton karbantartsuk a horkolást, életmód változtatás szükséges. Mozgás, fogyás, allergiák kezelése, alvási szokások megváltoztatása lehet ennek a kulcsa. De ezek a lehetőségek egyeseknél jó eredménnyel működnek, másoknál pedig nem váltak be. Ezért próbáld meg megtudni a horkolásod okát, így sokkal célzottabban és sikeresebben kezelheted.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek