Kuriózum10 remek tanács a híres Mijamoto Mushashi japán kardforgató szerzetestől filozófustól, tanítótól!

10 remek tanács a híres Mijamoto Mushashi japán kardforgató szerzetestől filozófustól, tanítótól!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mijamoto Mushashi (1584–1645) a legismertebb japán buddhista kardforgató tanító, aki valaha is élt. Tisztelték bölcsességéért, na és azért, ahogyan a karddal tudott bánni, hiszen számtalan párbajt vívott, de senki sem tudta legyőzni.

10 remek tanács a híres Mijamoto Mushashi japán kardforgató szerzetestől filozófustól, tanítótól!
Fotó: Wikimedia.org

Mikor úgy érezte, hogy élete leáldozóban van, megírta “Az öt elem könyve” című művét, amely a kétkardos vívásról és a taktika esszenciájáról szól.

Most következzen a híres kardforgató szerzetes 10 tanácsa, amit érdemes neked is megfogadnod!

1. Ne ítélkezz! Légy elfogadó!

Az elfogadás, legyen szó negatív eseményekről, nagyon fontos, mert ezzel képes vagy megerősíteni önmagadat. Ne harcolj önmagaddal, mert az káros és hiábavaló. Fogadj el mindent, főként akkor, ha abban a pillanatban képtelen vagy változtatni. Ne ítélkezz, légy elfogadó.

2. Ne engedd, hogy érzelmi függőségbe szenvedj

Az érzelmek skálája rendkívül sokszínű. Vannak bizonyos energiák, amelyek feltűnnek, majd eltűnnek. A lényeg az, hogy ne engedd, hogy függőség alakuljon ki ezen a téren az életedben.

3. Ne vedd túl komolyan magad

Gondolj kevésbé magadra, és foglalkozz többet a környezeteddel. Ha mindig magadra gondolsz, magaddal törődsz, akkor növeled az egód hatalmát és nem leszel boldog. Ne vedd túl komolyan magad, inkább segíts a rászorulóknak.

4. Annyi fegyvert szerezz be, amennyire szükséged van

Természetesen ma inkább képletesen kell értelmezni ezt a tanácsot. Ma a boldoguláshoz leginkább tudásra van szükséged, így ha képes vagy kitanulni egy szakmát, és folyamatosan fejleszted magad, akkor jobb életed lehet.

5. Ne bánj meg semmit a múltadból

A megbánás egy haszontalan érzés, amivel semmit nem tudsz jóvá tenni és megoldani. A múltban nem jó élni, ezért koncentrálj a jelenre.

6. Felejtsd el az irigységet

Az irigység egy bénító érzés, amitől nagyon nehezen tudsz megszabadulni, és arra világít rá, hogy mennyire nincs önbizalmad. Inkább fogadd el önmagad, és örülj a pozitív értékeidnek.

7. Légy lelkileg erős

A veszteség, legyen bármilyen jellegű is, nem kellemes, de ahelyett, hogy azért szomorkodnál, hogy mi, vagy ki nincs már az életedben, inkább nézd azt, hogy mi, vagy ki van ott melletted.

8. Amit szeretnél elérni, abban hinned kell

Ha szilárdan hiszel a sikeredben, akkor nem teríthet le senki és semmi arról az útról, amely elvezet a boldogsághoz.

9. Ne légy kapzsi

Az anyagiakhoz való túlzott ragaszkodás nem vezet soha jóra. Inkább törekedj a szabadságra, a józan gondolkodásra a lelki békére.

10. Tiszteld Buddhát, és három másik istenséget, de segítséget ne tőlük várj

Vállalj felelősséget magadért, a tetteidért. Ne támaszkodj az istenekre, a szerencsére, hanem a saját erődre, bölcsességedre alapozz, és így érd el a céljaidat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek