Holotropikum10 jel, hogy keveset alszunk

10 jel, hogy keveset alszunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az alvás a legtöbb gerinces természetes pihenőállapota. Az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást. Ennek ellenére sokan mellőzik a rendszeres, pihentető alvást, nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget, ez pedig rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a tartós alvásmegvonás halálhoz is vezethet. Sőt, nem csak a mennyiségi, de a minőségi alvásmegvonás is súlyos következményekkel jár.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az alábbiakban testünknek tíz olyan jelzéséről olvashatnak, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy nem alszunk eleget:

1. Azonnal elalszunk: azt is jelenthetné, hogy nincsenek alvásproblémáink, pedig valójában igen. Ha öt perccel lefekvés után mély álomba merülünk azt jelenti, hogy súlyos alváshiánnyal, vagy alvászavarral küzdünk.

2. A szokásosnál is impulzívabbak vagyunk: bekaptunk gyorsan egy nagy adag péksüteményt reggelre, pedig máskor nem nagyon szoktunk bűnözni? Hirtelen felindulásból megrendeltünk az internetről egy méregdrága ruhát, pedig kétszer is meggondoljuk máskor, hogy mire adunk ki pénzt? A hiányos alvás lehet az oka, ugyanis a prefrontális agykérget nagymértékben befolyásolja az alváshiány. Az agynak ezt a részét a magasabb rendű funkciók, például a nyelv, az intelligencia és a tudat központjának tekintik. A rossz, vagy nem elegendő mennyiségű alvás pedig a prefrontális kéregre hatva impulzív magatartásformát eredményez.

3. Klisékre támaszkodunk: ha kommunikációs kliséket alkalmazunk, lehet itt az ideje aludni térni. A homloklebeny egészsége ugyanis meghatározza jellemünket és életminőségünket, felelős a viselkedésért, és ott található a beszéd központja is. Az alváshiány különösen rossz hatással van rá, képtelenné tesz egy egy érdekes, spontán beszéd megtartására, ezért folyamodunk elcsépelt frázisok ismételgetésére.

4. Gyorsan felejtünk: ha gyakran kihagy az emlékezetünk, vagy sokadjára sem sikerül megjegyeznünk újonnan érkezett kollégánk nevét, annak ellenére, hogy számos alkalommal hallottuk, az alváshiány lehet a felelős. Az alvásnak jelentős szerepe van az emlékek rögzítésében és az érzelmek feldolgozásában.

5. Farkaséhesek vagyunk: az alváshiány növeli az étvágyat, mivel destabilizálja a leptin és grelin hormonok közötti egyensúlyt. Az alváshiány ugyanis megnöveli az éhségérzetért felelős grelin hormon szintjét. A kevés alvás a jóllakottságot jelző leptin szintjét is csökkenti. Éjszaka a leptin szintje megemelkedik, és alvás közben azt jelzi a szervezetünknek, hogy nem kell ennie. Napközben viszont a szint csökken, amikor az energiához táplálékra van szükségünk.

6. Kétszer olvasunk el egy mondatot: a koncentrálásra való képtelenség nyilvánvaló jele annak, hogy nem töltöttünk el megfelelő időt lehunyt szemekkel.

7. Ügyetlenebbek vagyunk: az alváshiány a motorikus képességekre is negatívan hat. Azaz kiejtünk dolgokat a kezünkből, megbotlunk olyan tárgyakban, amelyeket máskor automatikusan kikerülünk.

8. Veszekedünk a partnerünkkel: egy 2013-as kutatás igazolta, hogy azokban a kapcsolatokban gyakoribbak és hevesebbek a viták, ahol a felek keveset alszanak. Az alváshiány nem segíti a konfliktuskezelést.

9. Emlékezetkiesés: olyan dolgokat csinálunk napközben, amikre később nem emlékszünk, vagy nem vagyunk teljesen tudatában napi cselekedeteinknek.

10. Elalszunk a moziban, a színházban: ha nyugodt, pihentető alvásban volt részünk, nem szabad azonnal elaludnunk, ha sötétség vesz körül.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek