Kuriózum10 hasznos tanács a teljesítmény és a belső nyugalom növelésének érdekében

10 hasznos tanács a teljesítmény és a belső nyugalom növelésének érdekében

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudsz valakiről, aki sosem elfoglalt, és nincs egy zsúfolt napja sem? Kötve hiszem. A legtöbb ember reggel kel, és egy sor “dolgot” igyekszik napközben elintézni. Irigylésre méltó az, aki sosem siet, mindig nyugodt, nem szorítja az idő, és sosem ég ki a nap végére, de ez a cikk nem számukra készült.

Fotó: OpenDemocracy
Fotó: OpenDemocracy

1. Írj le mindent, ha lehet papírra

Ősrégi menedzsment módszer, ha a feladatokat papírra rögzítjük. Rengeteg elektronikus segédeszközt toltak mostmár a fenekünk alá, de az öreg rókák mai napig a kis cetlikre esküsznek, szemben a telefonnal, táblagéppel, elektronikus kalendáriummal meg egyebekkel. Ne legyünk katolikusabbak a pápánál… Az általános feladatokat rögzítsük papírra.

2. Head Start

Végeztünk a munkával, elvégeztük minden napi teendőnket. Mit tegyünk ilyenkor? Revizionáljuk, hogy mit-hogyan intéztünk, mire nem jutott idő, és mit csinálhattunk volna jobban, hatékonyabban. A lefekvés előtti számadás remek elmegyakorlat annak érdekében, hogy mindig képben legyünk a célravezető megoldásokkal. Pörgessük le újra, hogy mit is csináltunk aznap, aztán aludjunk egy jót.

3. Kezd mindig a legkényesebb feladattal

Egész biztosan felkerülnek a napi teendők közé borzalmasan unalmas, idegtépő problémák is, és az emberek 90% hajlamos épp ezeket hanyagolni, ameddig csak lehet. Változtassunk ezen! A reggeli frissesség és energia ne vesszen kárba, rögtön fogjunk neki a legnagyobb odafigyelést és türelmet igénylő feladatnak, így a nap végére már csak könnyed tennivalók maradnak, és akár barátainkra, kedvesünkre is szánhatunk időt.

4. Szórakozás – kikapcs

A technológia alapjában véve könnyebbé hivatott tenni az életünket, de akár meg is keserítheti azt, vagy értékes időt rabolhat tőlünk. Legnagyobb probléma a Facebook, Messenger, mobiltelefon hármas kombóval az, hogy folyamatos odafigyelést igényelnek. Érdeklődést vált ki belőlünk az, ha baráti meghívót kapunk, ha felvesz valaki csevegő listájára, vagy ha ismeretlen szám hív bennünket, így pedig megtörik a figyelmünk. A XXI. századi emberrel az a legnagyobb probléma, hogy képtelen egyetlen adott dologra koncentrálni. Éljünk luxus életet! Halkítsuk le telefonunkat, kapcsoljuk ki a Facebookot, Messengert. Egész biztosan később is megkap az, aki keres bennünket ezeken a csatornákon, legtöbbször ugyanis nem életbevágó az érdeklődés.

5. Tartsunk szünetet

Mindenkinek van egy felső határa, ameddig képes a feladataira koncentrálni. Emberek vagyunk, energiánk véges, ezt meg se próbáljuk másképp látni. Tartunk 10 perc szünetet, nyújtózkodjunk egyet, igyunk 1-2 pohár vizet, sétáljunk egyet. Ha rendszeresen tesszük, gyakorlati hatását is érezni fogjuk. Mind fizikálisan, mind mentálisan felfrissülünk, és újult erővel koncentrálhatunk feladatunkra.

6. Rendszerezzünk!

Mihelyst felróttuk listánkra a napi teendőket – vagy nagyrészét – rendezzük őket kis csoportba fontosság, vagy egyéb szempont szerint (pl: földrajzi elhelyezkedés). Értékes időt spórolhatunk meg, ha ilyen kategóriák szerint próbálunk haladni.

7. A reggeli

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli – főleg egészségügyi szempontból. Az egészséges emberek pedig jóval termékenyebbek. Mi ebből a következtetés? Nem számít, mennyire elfoglalt vagy, minden reggel áldozz a reggelinek!

8. Végezz gyakorlatokat

…mármint tornagyakorlatokat. Ahogy fentebb is említettük, az egészséges ember fittebb, jobban képes koncentrálni, és termékenyebb (szellemileg főleg). A rendszeres testedzés épp ezen a téren energizál bennünket. Nincs szükséged arra, hogy napi 2-3 órát tölts edzőteremben, szó sincs erről. Egyszerű sétáról, könnyed esti kocogásról és reggeli bemelegítő gyakorlatokról van szó, amik nem Rambo-bicepszű személlyé gyúrnak minket, hanem csupán a napi frissességet biztosítják. Egyszerűség nagyszerűség!

9. Kérj segítséget

Súlyos téveszme, hogy minden problémára te vagy a legmegfelelőbb ember. A mindentudó polihisztorok ideje rég lejárt. Gondold át jól a tennivalók listáját, ami pedig “olyan”, próbáld meg átruházni olyasvalakire, akinek épp ideje van rá (és persze legyél ezért hálás). Sokszor hasznát veszed a felszabadult időnek, ha ilyen módon faragsz le tennivalóidból.

10. Tanulj meg nemet mondani!

NEM. Egyszerű, mégis sokan nem látják a hasznosságát. Prioritás szerint érdemes napon belül újra és újra átértékelni a listát, mert gyakran megesik, hogy bizonyos kevésbé fontos dolgok keresztezik a fontos tennivalók útját. Az is megtörténhet, hogy valaki “bekopog” hozzád egy nyájas kéréssel. Az ilyen esetekre érdemes betanulni a NEM szót, hogy tudja mindenki, hogy nem vagy ide-oda rángatható rongy, igen is vannak prioritásaid, és amikor dolgozol valamin, akkor nincs se Isten se ember, se szívesség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek