Kuriózum10 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy egy mérgező emberrel vagy kapcsolatban

10 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy egy mérgező emberrel vagy kapcsolatban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyian követünk el hibákat egy párkapcsolatban, és ez természetes is. De egy következetesen mérgező kapcsolat teljesen más: lassan leépítheti az önértékelésünket, és a mentális egészségünket.

Amikor azonban benne vagyunk egy kapcsolatban, sokszor nem is tudjuk, mivel állunk szemben, mert az érzéseink elvakíthatnak. Az alábbiakban a mérgező kapcsolatok 10 figyelmeztető jelét ismerheted meg, amikre érdemes odafigyelni.

1. A párod gyakran félbeszakít beszéd közben

Úgy érzed, nehezen jutsz szóhoz a párod mellett? Hirtelen félbeszakít a mondat közepén, vagy egyáltalán nem várja meg a válaszodat?

Bár tapintatlanság félbeszakítani másokat, időnként valószínűleg mindannyian beleesünk ebbe a hibába. Ha ez azonban rendszeresen előfordul, az már komoly problémát jelent. Több oka is lehet annak, ha valaki folyton félbeszakít másokat – izgalom, mélyen gyökerező, például kulturális különbségek, de akár az irányítás iránti igény is, ami a toxikus kapcsolatok klasszikus jele.

Bármi is legyen az ok, mindenki megérdemli, hogy meghallgassák a véleményét, és ha a párod ezt nem fogadja el, toxikus személyiséggel lehet dolgod.

2. Nem kér bocsánatot, ha hibázott – vagy legalábbis nem őszintén

Mindenki követ el hibákat. De a toxikus emberek nem hajlandók vállalni a felelősséget a hibáikért, és nem kérnek bocsánatot, ha megbántottak.

Ha felhívod erre a figyelmüket, védekező álláspontra helyezkednek, ahelyett, hogy meghallgatnának téged. Még az is előfordulhat, hogy azzal próbálják igazolni a viselkedésüket, hogy felhozzák a te hiányosságaidat és múltbeli tévedéseidet.

Az őszinte bocsánatkérés empátiát, sebezhetőséget és megváltozott viselkedést, vagy legalábbis erre való hajlandóságot igényel, amire a mérgező emberek képtelenek.

3. Rendszeresen eléri, hogy kételkedj önmagadban és az észrevételeidben

Előfordul, hogy egy beszélgetés után megkérdőjelezed, mi is történt valójában? Ha ugyanis szembesíted a toxikus felet a viselkedésével, általában ragaszkodik ahhoz, hogy tévedsz, vagy rosszul emlékszel a történtekre.

Ez lényegében a pszichológiai manipuláció egyik formája, és rendkívül veszélyes lehet. A manipuláció idővel egyre összetettebbé és erősebbé válhat, így egyre nehezebben látod meg a háttérben rejlő igazságot.

Ennek a finom manipulációnak az a célja, hogy elbizonytalanítson a saját ítélőképességedben.

4. Az utolsó pillanatban mond le programokat és kötelezettségeket

Természetesen előfordulhatnak vészhelyzetek, vagy az utolsó pillanatban váratlanul közbejöhet valami halaszthatatlan. De a toxikus személyiségek rendszeresen mondanak le találkozókat az utolsó pillanatban, sokszor egyáltalán nem olyan okból, ami valóban olyan sürgős és halaszthatatlan lenne.

Ez azt jelenti, hogy egyszerűen nem tisztelik az idődet, ami pedig elfogadhatatlan.

5. Nem tartja tiszteletben a magánéletedet

Mindenkinek joga van a magánélethez, és a személyes határainkat sértő, ellenőrző vagy féltékeny viselkedés egyszerűen elfogadhatatlan.

Akár ahhoz ragaszkodik, hogy megoszd vele a jelszavaidat, akár elolvassa az üzeneteidet, ha kimész a szobából, vagy folyamatosan arról faggat, kivel beszélgetsz, vagy találkozol, ez óriási figyelmeztető jel.

Állj ki magadért, jogod van a magánélethez, és a párodnak nincs joga folyton ellenőrizni téged.

6. Ha jó híreket osztasz meg vele, rosszul reagál, vagy megpróbál felülmúlni

Ha például éppen előléptettek a munkahelyeden, valószínűleg alig várod, hogy elmondhasd a jó hírt a párodnak. Arra számítasz, hogy gratulál neked, és veled együtt örül, ehelyett azonban alig vesz tudomást a bejelentésedről, és megpróbálja túllicitálni azt. Ha megosztjuk győzelmeinket és mérföldköveinket azokkal, akiket szeretünk, az felemelő és jóleső érzés. A toxikus emberek azonban megtalálják a módját, hogy megkeserítsék a pillanatot.

Ahelyett, hogy megünnepelnék az előléptetésedet, valahogy maguk felé terelik a beszélgetést. Talán még valamilyen gúnyos megjegyzést is tesznek a sikeredre.

Lehetséges, hogy ez a saját bizonytalanságuk miatt van, de ez még nem elég ok arra, hogy így bánjanak veled.

7. Nagy gesztusokat vár tőled, de ő maga kevés erőfeszítést tesz

Minden kapcsolat egyensúlyt és kölcsönös erőfeszítést, valamint kompromisszumokat igényel. A mérgező személyiségek azonban ezt nem veszik figyelembe. Nekik maguknak nagy elvárásaik vannak másokkal szemben, de ők nem viszonozzák ugyanezt.

Például valószínűleg ragaszkodik valamilyen különleges ajándékhoz a születésnapján, ő azonban valószínűleg gyakran megfeledkezik a számodra fontos alkalmakról, és nem tesz különösebb erőfeszítéseket, hogy meglepjen.

Ha ez hosszú távon így megy, úgy fogod érezni, hogy nem értékelnek kellőképpen, ez pedig neheztelést szül. Ha úgy érzed, a párod nem fordít rád annyi figyelmet, amennyit ő maga elvár tőled, érdemes elbeszélgetned vele erről. Előfordulhat, hogy egyszerűen nem volt tudatában ennek, és ha felhívod rá a figyelmét, kész változtatni. Ha azonban védekezni kezd, és elutasítja a feltételezést, az nárcisztikus hajlamra vall, és komoly figyelmeztető jel lehet.

8. Gyakran tesz érzéketlen vagy durva megjegyzéseket, amiket viccnek állít be

A játékos ugratások teljesen természetesek egy kapcsolatban, és erősíthetik a partnerek közötti köteléket. De az, ha valaki következetesen kínos, sértő vagy lealacsonyító megjegyzéseket tesz rád, már egyáltalán nem vicces.

A toxikus egyének a zsarnoki viselkedést szarkasztikus humornak álcázzák, így nem kell felelősséget vállalniuk azért, hogy szándékosan megbántanak. Ezek a bántó „viccek” általában a legmélyebb bizonytalanságaidat célozzák meg, és ez elfogadhatatlan, különösen olyasvalaki részéről, aki állítólag szeret és törődik veled.

9. Próbál távol tartani a barátaidtól, családtagjaidtól

Az irányító vagy féltékeny személyiségek gyakran próbálják elszigetelni a partnerüket. Előfordulhat, hogy közvetett megjegyzéseket tesznek, vagy akár szó szerint megtiltják, hogy találkozz bizonyos emberekkel.

Ha a párod valóban szeret téged, meg kell értenie, hogy mások is vannak az életedben rajta kívül, és ünnepelnie kell ezeket a kapcsolatokat, nem pedig lerombolni azokat.

10. Gyakran érzed magad feszültnek, szorongónak a társaságában

Gondolkodj el azon, hogy érzed magadat a partnereddel együtt töltött idő után. Ha szorongsz, aggódsz, bizonytalan, esetleg kimerült vagy, és egyszerűen csak kevesebbnek érzed magadat, az figyelmeztető jel lehet. Az együtt töltött időnek fel kellene töltenie, nem pedig kimerítenie. Olyan embereket érdemelsz az életedben, akik mellett jól érzed magadat.

Ha felfigyelsz ezekre a figyelmeztető jelekre, az segíthet, hogy előtérbe helyezd a saját érzelmi és mentális egészségedet. A mérgező kapcsolatokból való kilépés bátorságot igényel, de rendkívül fontos, hogy megtegyük a szükséges lépéseket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek