A plusz kilókkal való küzdelem sok ember számára kínszenvedést jelent. A táplálkozási tanácsadók legtöbbször azt tanácsolják, hogy csak akkor együnk, amikor valóban éhesnek érezzük magunkat, ám sokan nem tudnak ellenállni a nassolásnak, és sokan vannak, akik nem is akarnak.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az állandó éhezés sem jelent megoldást, de szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek alkalmazásával semmit nem kell száműznünk az étrendünkből, sőt, követve az alábbi lépéseket, új ételeket is kipróbálhatunk. A titok az étkezés módjának megváltoztatása:

1. Étkezés előtt 20 perccel egyél meg egy fél marok diót vagy mandulát: az agynak 20 percbe kerül, hogy tudatosítsa, élelem jutott a szervezetbe. Így, amikor leülünk enni, sikeresen elkerülhetjük, hogy túlegyük magunkat, hisz már tápanyagok vannak a szervezetünkben.

2. Egyél meg egy fél grépfrútot étkezés előtt: egy hét alatt 500 grammtól is megszabadulhatunk, ezzel a módszerrel.

3. Szagold meg az ételt: különös javaslatnak tűnhet, de a szaglással átverhető az agy, mert azt hiszi, hogy már ettél is. Kutatások szerint azok a személyek, akik két óránként mentát szagoltak, 2700 kalóriával kevesebbet ettek hetente.

4. Moss fogat: amikor szükségét éreznéd az evésnek, pedig nem is vagy éhes, moss fogat. A mentolos íz semlegesíti az éhségérzetet, ráadásul a mentától íztelenné válnak az ételek.

5. Ne egyél a tévé előtt: kutatások szerint ez a szokás 40 százalékkal megnöveli a bevitt kalóriamennyiséget.

6. Fűszerezd meg az ételeket: a fűszerek csökkentik az éhségérzetet. Pl. a csípős paprika kapszaicint tartalmaz, amit zsírégető hatású. A kapszaicin serkenti az endorfintermelést is, ami segít semlegesíteni a stresszt.

7. Cseréld az evőeszközöket kínai pálcikákra: sokak számára a kínai pálcikák kiváló eszköznek bizonyulnak a fogyáshoz, hisz eleve képtelenség sokat enni velük. Hisz használatuk során az ember főleg az étel bevitelére koncentrál és nem a mennyiségre.

8. 10 perc alatt fogyaszd el a kedvenc desszerted: tanuld meg uralni az étvágyadat. Szagold meg az ételt, gondolkodj el róla. Falj be egy kis szeletet, rágd meg lassan, élvezd az ízeket, majd nyeld le. Mielőtt újabb szeletért nyúlnál, gondold meg, hogy valóban van-e rá szükséged.

9. Pihenj rendesen: az emberek elhíznak, ha rendszertelenül alszanak. Akár néhány átalvatlan éjszakának is hatása lehet a szervezetünkre.

10. Koncentrálj a tápértékre a kalóriák helyett: egyél teljes kiőrlésű élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket. Bizonyosodj meg a felől, hogy az élelmiszer, amit eszel, biztosítja számodra a szükséges szénhidrátot, fehérjét és egészséges zsírokat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.