Idézet Abraham Lincolntól: „A legtöbb ember épp annyira boldog, amennyire az akar lenni.”
Idézet Marcus Aureliustól: „Az, hogy milyen a boldog ember élete, gondolatai milyenségén múlik: így hát ügyelj erre! Ne fogadj be sötét, negatív gondolatokat.”

boldogsag

Mikor valamire nemet mondunk, akkor a nehezebb utat választjuk. Mikor visszautasítunk valamit, akkor elsősorban azért tesszük, hogy védjük magunkat, maradjunk a komfortzónánkban, óvjuk magunkat a csalódástól, mert félünk az ismeretlentől.

Mikor igent mondunk, akkor mindig kicsit új életet kezdünk, új helyzetben találjuk magunkat. Ha azt válaszoljuk, hogy igen, akkor nyitunk a világ és a boldogság fele. Itt van tíz dolog, amire ha igent mondunk, boldogabb életet élhetünk.

1. Nem vagy tökéletes, vannak hibáid!

Ha tökéletességre törekszünk, olyan magasra emeljük magunkkal, és másokkal szemben is mércét, hogy egy idő után kifordulunk önmagunkból, semmi sem lesz elég jó többet. A perfekcionizmus egyszerűen meggátolja az agyat abban, hogy észrevegye a jó dolgokat, így nem tapasztalhatjuk meg a boldogságot sem. Ne dőljünk be a médiában megjelenő tökéletes emberektől, hiszen az nem más, csupán illúzió, a valóság teljesen más. Koncentráljunk inkább arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amiben jók vagyunk, és ami örömet okoz. Ez a legfontosabb, hiszen mindenben nem lehetünk tökéletesek.

2. Légy önmagad!

Nem egészséges, ha állandóan mindennek és mindenkinek meg szeretnénk felelni. Magunkhoz őszintének kell lenni, a személyiségünket nem szabad korlátok közé szorítani. Ebben segíthet az, hogy olyan emberekkel tartsuk a kapcsolatot, akik támogatnak, bátorítanak, hogy megvalósítsuk álmainkat. Az olyan emberek társaságát kerülni kell, akik állandóan csak kritizálnak, lehúznak. Küzdeni kell az álmainkért, mert csak így valósíthatjuk meg azokat, keresni kell a lehetőségeket, beszélgessünk emberekkel, legyünk nyitottak.

3. Érezd azt, hogy élsz!

Fontos, hogy szakítsunk arra is időt, amitől azt érezzük, hogy élünk, hogy létezünk. Akár minden héten kipróbálhatunk valami újat, nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha veszünk egy új társasjátékot és meghívjuk barátainkat egy játszmára. Hallgassunk például olyan zenéket, amelyet korábban nem, vagy egyszerűen élesszük fel régi hobbijainkat.

4. Légy optimista!

Ha mindig csak a rossz dolgokra összpontosítunk, akkor egyszerűen megfosztjuk magunkat a boldogságtól. A pesszimizmus blokkolja a pozitív meglátásokat. Ha rossz helyzetben is vagyunk, igyekezzünk a jó oldalát nézni a dolgoknak, legalább egy-kettő biztosan kerül. Lehet, hogy új lehetőségeket is találunk valami rossz dologban. Kelljünk jobb lábbal, indítsuk optimistán a napot.

5. Ne ostorozod önmagad!

Ha állandóan hibáztatjuk magunkat, nem vagyunk megelégedve az életünkkel, akkor teljesen kizárjuk életünkből a boldogság lehetőségét. Nem szabad arra a belső hangra hallgatni, amely azt súgja, hogy lusták, semmirekellők, értéktelenek vagyunk. Mondjuk ki határozottan: stop. Többé nem fogom ostorozni magam, hanem élvezem az életemet, azt hogy élek, vagy, hogy körülöttem vannak szép dolgok is.

6. Néha nemet is kell mondani!

Az életben adódnak olyan helyzetek, amiket vissza kell utasítani. Nem árt megtanulni, hogy miként kell diplomatikusan nemet mondani, hiszen így sok energiát, idegsejtet is megspórolhatunk. Mondjuk azt, hogy köszönjük a lehetőséget, de az ajánlat nem egyeztethető össze az életvitelünkkel.

7. Megbocsátás

Nem érdemes rágódni a múlton, próbáljunk meg idővel túllépni az egészen. Amíg nem bocsátunk meg a másiknak, addig mindig kötődni fogunk hozzá és ez csak szenvedéshez fog vezetni. Magunknak is meg kell bocsátanunk, ha ez megtörténik, akkor másokkal szemben is könnyebben fog menni.

8. Okozz boldogságot másnak is!

Ha örömet, kellemes meglepetést okozunk valakinek, akkor az elégedettséggel tölt el. Belül jóérzés fog el, és magunkat is jobban fogjuk szeretni. Sokféleképpen segíthetünk: ha elvisszük autóval a szomszédunkat, aki nem ért volna be időbe a munkahelyére, bevásárolunk egy idős néninek, vagy csak meghallgatjuk a barátunkat, aki épp egy nehéz élethelyzetben van.

9. Légy nyitott érzelmileg!

A jó dolgokra befogadónak kell lenni, érezzük azt, hogy szép az élet, még akkor is, ha a körülmények nem olyanok. A boldogság tanulható, ezért érdemes elkezdeni még ma. Ajánlott kis lépésekben kezdeni, és előbb érdemes tervet is készíteni, hogy mit szeretnénk ezután másképp csinálni az életünkben. A fejlődés csak így valósítható meg.

10. Élj meg minden egyes pillanatot!

Valóban elég rövid a földi létünk, nem is tudjuk azt, hogy mennyi van még hátra. Éppen ezért kezdjünk el élni, minden pillanatot ragadjunk meg, mert csak így lesz teljes az életünk. Rengeteg inspiráló könyv, film található meg ebben a témában, bátran nyúljuk hozzájuk és éljünk úgy, ahogy szeretnénk. Sosem késő elkezdeni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.