Kuriózum10 dolog, ami ténylegesen emberré tesz bennünket

10 dolog, ami ténylegesen emberré tesz bennünket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ember egy szokatlan faj a Földön, bár erre a meghatározásra, és az öntudatra is csak ő, vagyis mi vagyunk képesek, mégsem ez tesz minket feltétlenül emberré. Valójában nem tudhatjuk, hogy a bálnák, delfinek, avagy más intelligensnek mondható állatok mit tudhatnak magukról, így egy teljesen más listát kell felállítanunk arról, hogy mi tesz minket emberré.

gyerek
Fotó: Flickr.com

A beszéd

A hangszálunk torkunkban található, és millió + 1 dologra használható (persze mind mind a hangképzés keretein belül). A hangszálunk segítségével beszélünk, énekelünk, kiabálunk, üvöltünk, és nagyjából 350 ezer évvel fejlődhetett ki.

Függőleges testtartás

Az ember egyedinek mondható függőleges testtartásával a Földön élő élőlények körében, bár néhány főemlős még képes rá ideig-óráig, de mégsem így tengetik életük nagyrészét. Ennek köszönhetjük, és a hatalmas agyunknak, hogy a szülés az emberek esetében rendkívül nagy kockázattal jár, jóval nagyobbal, mint az állatok birodalmában. Egy évszázaddal ezelőtt a nők elhalálozási rátáját még a szülés közbeni halál vezette.

Csupaszság

Nem minden állat szőrös, de a hozzánk (állítólag) legközelebb álló főemlős kuzinunk, a csimpánz, jóval szőrösebbnek mondható. Emellett nemcsak jelentősen kevesebb szőr borítja testünket, de jóval “minőségibb”, puhább, lágyabb szőrszálak is ezek, mint majom kuzinjaink esetében.

Karok

Ugyan a csimpánzok is gyakran használják karokként mellső lábaikat, ugyan így az is megfigyelhető náluk, hogy a lábaikat használják karokként. Így elég nehéz lenne rájuk fogni, hogy két ép kezük van. Ebben az esetben vagy 4 karjuk van, és egy lábuk se, vagy 4 lábuk, amelyeket ügyesen használnak minden félére, de szigorú értelemben vett karjuk nincs. Az eszközhasználat mindenképpen erős, pontos mozgásra képes karokat feltételez, és egyelőre a legügyesebb csimpánz sem érhet a nyomunkba.

Ámulatos agy

Egyértelműen nekünk van a legelképesztőbb agyunk az egész élővilágból. Méretre nem a legnagyobb, de a legtöbb és legösszetettebb műveletek végrehajtására képes az agyunk, amitől egyelőre mi állunk a tápláléklánc csúcsán.

A ruházat

Az embereket gyakran hívják csupasz majmoknak is, de legtöbbünk a hétköznapokban visel valamilyen formában ruhadarabokat – értem itt főleg az elmaradottabb, törzsi társadalmakat, ahol egyetlen péniszkötővel befejezik a férfiak az öltözködést, de még így is ruházatnak mondható mindez.

A tűz

Valószínűleg a tűz feletti uralmunk indított be valamilyen féle-fajta evolúciós robbanást a történelem előtti időkben bennünk, emberekben. Ezáltal tudtunk meleg ételeket készíteni, jobb életkörülményeket biztosítani a barlangokban vagy kezdetleges menedékhelyeken. Természetesen ebből indult el a főzés, mint folyamat is.

Az arcpír

Talán hihetetlennek hangzik, de az arc elpirulására csakis az ember képes, és mint ilyen, Darwin is a “legsajátságosabb emberi vonás”-nak nevezte el. Akarva-akaratlanul, de pirulás esetén az ember elárulja belső lelki folyamatait, és ez a nem-szándékolt őszinteség jó hatással van az emberi csoport egészére is. Ha már elpirultál, elvárják, hogy bökd ki az igazságot.

Hosszú gyerekkor

Az emberek ragaszkodnak és támaszkodnak leghosszabb ideig szüleik oltalmára az egész élővilágban. A “miért?” kérdésre a válasz: komplex agyunk sokáig fejlődik, és sokáig kell tanulnunk. Ehhez hozzáadódik az információ hatalmas mennyisége, amit elvárnak, hogy tudjunk felnőtt korunkra, de ezt támogatás nélkül nem vagyunk képesek idő előtt elsajátítani.

A gyerekek utáni élet

Igen, a nyugdíjas kor! Rengeteg élőlény van, amelyek utódaik világra hozását követően elpusztulnak, mivel ennyiben merül ki életük biológiai értelme: reprodukció. Ez lehet az oka, hogy az emberi közösségekben sokkal szorosabb a társadalmi kötődés. Főleg a múltban voltak megfigyelhetőek a többgenerációs családok, ahol dédapa, nagyapa, apa, anya, gyerek és unoka közel egy térben élte a mindennapjait.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek