Kuriózum10 biztos jel, ami arra utal, hogy az egód irányít

10 biztos jel, ami arra utal, hogy az egód irányít

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha arra jöttél rá, hogy sok cselekedeted izgatottá, nyugtalanná tesz, akkor jobb, ha tudod, hogy mindezért az egódat hibáztathatod.

Az egó kordában tartása, irányítása nagyon nehéz lehet. Ha nem vagy elég éber, a legváratlanabb pillanatokban uralkodhat el rajtad, és mielőtt még újra tisztán láthatnál, olyan dolgokat tehetsz, amelyeket mélyen legbelül te magad is elfogadhatatlannak tartasz.

Mi az egó?

Az egó fogalmának több, meglehetősen összetett meghatározása is létezik. Mondhatjuk például azt, hogy az egó az énünk azon része, amely sürgető vágyat érez arra, hogy különlegesek legyünk. Ez az a részünk, amelyik állandóan elfogadásra törekszik, és aminek folyton hiányzik még valami. Ezért elmondhatjuk, hogy az egó az ellenségünk, nem pedig a barátunk.

A legegyszerűbb módja, hogy megállapítsd, vajon az egód vezérli a cselekedeteidet, vagy sem, ha felteszed magadnak a következő két kérdést:

Felsőbbrendűnek érzem magamat más embereknél?

Úgy érzem, hogy mások fölöttem állnak?

Ha igennel válaszoltál a két kérdés bármelyikére, akkor megtörténhet, hogy a cselekedetiedet az egód irányítja. Az egó lényege ugyanis, hogy ellentmondásokra épül.

De mit tehetsz ennek leküzdésére? Az első lépés a győzelemhez a tudatosítás – meg kell tanulnod felismerni, mikor irányít téged az egód, hogy megállíthasd, még mielőtt túl késő lenne.

10 biztos jel, ami arra utal, hogy az egód irányít téged

1. Szeretsz mások hiányosságairól beszélni.

2. Szeretsz vitatkozni, és nem nyugszol, amíg meg nem nyered a vitát.

3. Időről időre összehasonlítod magad másokkal, akik jobbnak tűnnek nálad (kinézetben, intelligenciában, jólétben vagy egyszerűen csak boldogabbak).

4. Folyamatosan összehasonlítod magadat azokkal, akiket rosszabbnak, kevesebbnek tartasz magadnál (kevésbé intelligensek, vagy alacsonyabban helyezkednek el a társadalmi ranglétrán).

5. Féltékeny vagy mások sikerére.

6. Akár 10 percig is képes vagy önmagadról beszélni, mielőtt eszedbe jutna a beszélgetőpartnered problémáiról érdeklődni.

7. A győzelem fontosabb számodra, mint a kemény munka.

8. Gyakran sértve érzed magad, ha veszítesz valamilyen sportban, vagy nem sikerül véghezvinni valamilyen tervedet a munkahelyeden, ahelyett, hogy büszke lennél arra, hogy minden tőled telhetőt megtettél.

9. Elérhetetlen célokat tűzöl ki magad elé, és aztán haragszol magadra, hogy nem sikerült teljesíteni azokat.

10. Amikor a dolgok nem a tervek szerint alakulnak, másokat hibáztatsz ezért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek