Holotropikum10 ártalmatlannak tűnő szokás, ami idő előtt öregít

10 ártalmatlannak tűnő szokás, ami idő előtt öregít

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tisztában vagy azzal, hogy a dohányzás és az erős napsugárzás gyorsítja az öregedést, ezért gratulálunk, amiért felhagytál a dohányzással, és a megfelelő krémmel kened be az arcod, amikor nyáron a forróságba kilépsz. Ám a dohányzás és a napsugárzás mellett vannak olyan ártalmatlannak tűnő szokások, amelyek elősegítik az öregedést.

oregedes

1. Még mindig az egyetemista életritmusunk szerint fekszünk le

A késői lefekvés, az éjszakázás elengedhetetlen része volt a húszas éveink elejének, ám nem egészséges, ha ez az életritmus a későbbiek folyamán is életünk szerves részét képezi. A nem megfelelő mennyiségű alvás magas vérnyomást, cukorbetegséget, elhízást okoz, és gyorsabb öregedéssel jár. Természetesen nem mindig lehetséges, hogy megfelelő mennyiségű időt aludjunk, de figyeljünk arra, hogy amikor szükségét érezzük, pihenjünk, és lehetőségeinkhez mérten napi 7-8 órát aludjunk.

2. Nem tudsz ellenállni az édességeknek

A cukorban gazdag élelmiszer nem csak elhízáshoz vezet, hanem az öregedést is elősegíti. A cukor elfogyasztása után gyorsan a véráramba kerül. Minél tovább fennáll a magas vércukorszint, annál többet árt a szervezetnek. A kutatók szerint a magas cukortartalmú ételek meggyorsítják az öregedés folyamatát, csökkentik az immunrendszer aktivitását és fokozzák a rák kialakulásának kockázatát. Nem könnyű száműzni a cukrot az étrendünkből, különösen úgy, hogy a mustártól a ketchupon át kukoricaszirupban mindenben megtalálható, de törekedjünk arra, hogy a napi bevitt kalóriamennyiségnek csupán 10 százaléka legyen cukor.

3. Stresszes életmód

Nincs, ahogy jól érezd magad, ha folyton aggódsz valami miatt. A stressz növeli a kortizol és a noradrenalin szintet a véráramban, növeli a vérnyomást, és gyengíti az immunrendszert. A tartós stressz elhízáshoz vezethet, gátolja a gyors sebgyógyulást, rontja a memóriát és a súlyosan károsítja az agy tanulásért felelős központját. A stresszt nem lehet száműzni teljesen az életünkből, de kordában tartható. Az egyik legjobb módszer a reggel és este mélyeket lélegzünk, és a levegőt néhány másodpercig bent tartjuk. Stresszhelyzetben szintén segíthet a mélylégzés gyakorlata.

4. Kizárólag a fogyásért sportolunk

Ha csupán azért tornászunk egy-két hónapig, hogy leadjuk a plusz kilókat, ám utána semmiféle fizikai aktivitást nem végzünk, akkor a testmozgás számos jótékony hatásától elesünk. A rendszeres testmozgás nem csak hogy meghosszabbítja az életet, de számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

5. Maximumon hallgatod a zenét

Korunk utcaképének elengedhetetlen részét képezi a fülhallgatóval közlekedő ember. Semmi sem rontja nagyobb mértékben a hallást, mint a zene maximális hangerőn való hallgatása, holott az mp3 lejátszók hangerejének a fele már eléri 101 decibelt, ami meghaladja az orvosok által előírt határértéket.

6. Nem találkozol egyáltalán a barátaiddal

Család, gyerekek, a mindennapi teendők, fásultság, sosincs kedved kimenni a barátaiddal kikapcsolódni. Egy tanulmány kimutatta, hogy a barátok társaságában eltöltött idő még a szoros rokoni kapcsolatoknál is jobban hozzájárul a hosszabb élethez, csökkenti a depressziót és az elhízás esélyét. Ezért igyekezzünk időt szakítani a baráti kapcsolataink ápolására is.

7. Nem eszel mindennap zöldséget

Mindenki hallott arról, hogy a zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amik segítenek a fiatalság megőrzésében. A folyamatos antioxidáns pótlás érdekében mindennap enni kell zöldséget és gyümölcsöt.

8. Teljesen száműzted a zsírokat az étrendedből

A szívnek nagyon egészséges, ha tartózkodsz a transzsíroktól, amik eltömik a vérereket, de ha a telítetlen zsírokat is mellőzöd, mint pl. a halat, a mandulát, a diót, a mogyorót és az olívaolajat, az károsan hat az egészségre. Ne felejtsük el, hogy a zsír nem feltétlenül káros, és a napi bevitt kalóriamennyiség 20-30 százalékát telítetlen zsíroknak kell kitenniük.

9. Nem is emlékszel arra, hogy mikor szeretkeztél utoljára

A szeretkezés kiváló hatással van a mentális egészségre, de a fizikai testet is nagyszerűen karbantartja. Kutatások kimutatták, hogy az egészséges szexuális élet növeli erősíti az immunrendszert és a szívet, emeli a fájdalomküszöböt, jelentősen csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és csökkenti a stresszt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek