10 alapvető tünet, ami nálad is gluténérzékenységre utalhat

Mindenek előtt tisztáznunk kell, hogy ezt nem egy hagyományos értelemben vett betegségként kell felfogjuk, hanem egy állapotként. Egy olyan állapotként, amelyben a szervezet nem képes megbirkózni az ételek gluténtartalmával. Ez egy autoimmun betegség, köznapi nyelven lisztérzékenységnek is hívják, de hivatalos megnevezése a cöliákia. A Föld lakosságának mindegy 10%-a küzd glutén intoleranciával, de lássuk csak miről is szól pontosan a gluténérzékenység?

10 alapvető tünet, ami nálad is gluténérzékenységre utalhat

Röviden egy olyan betegségről van szó, melynek gyógymódja egyelőre ismeretlen, de diétával jól kezelhető. Leginkább a vékony- és patkóbeleket érinti a probléma, melynek következtében a szervezet képtelen feldolgozni a glutént, mert az gyulladásos reakciót okoz, ami hosszútávon a bélnyálkahártyájának károsodásához és a bélbolyhok eltűnéséhez vezet. Ezen kívül a test nem tudja teljes mértékben felszívni és felhasználni a tápanyagokat, ami leépüléshez is vezethet.

Mi is az a glutén? – Röviden összefoglalva a glutén tulajdonképpen a kalászos gabonafélékben megtalálható sikér nevezetű fehérje.

A betegség pontos diagnosztizálásáig elég hosszú és rögös út vezethet, mert számos olyan tünettel rendelkezik, amelyek más betegségekre is hajaznak, ám mégis a gluténérzékenységből fakad. Nem kell megijedni, manapság már sokkal könnyebben tartható a gluténmentes diéta, mint régen, hiszen mára már szinte minden üzletben kaphatóak a gluténmentes termékek. Én lassacskán 21 év tapasztalatából merem kijelenteni, hogy nem olyan súlyos dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Rengeteg lemondással és kreativitással jár, hiszen gluténérzékenyként az egész élet egy hatalmas piknikké változik, mert mindig van valami, amit magaddal kell cipelj (kenyér, száraztészta, liszt stb.) de idővel szépen bele lehet jönni a dologba és rá lehet jönni, hogy mit mivel érdemes helyettesíteni.

És most következzék a lisztérzékenység 10 legalapvetőbb tünete:

1. Emésztési rendellenességek: ez az egyik legmeghatározóbb tünet, ide tartózik a puffadás, felfúvódás, székrekedés és a hasmenés.

2. Gyakori hangulatingadozás: ez is szerves velejárója a gluténérzékenységnek, ha gyakran kapod magad azon, hogy depresszív hangulatodból egyszer csak túlságosan aktívvá változol a háttérben ez is közrejátszódhat.

3. Ízületi problémák: néhány embernél a glutén gyulladást okozhat a szervezetben, ami leggyakrabban az ízületeknél mutatkozik meg.

4. Keratosis pilaris („libabőrként” ismert bőrelváltozás): a bőrfelszín apró dudoros elváltozását a zsírsavak és A vitamin nem megfelelő felszívódása okozza, amit a glutén „szabotál”.

5. Súlyos és hosszantartó kimerültség: megfelelő tápanyagok hiányában lép fel, hiszen a hiába eszünk glutén tartalmú ételeket, a szervezet nem tudja hasznosítani.

6. Migrén, intenzív fejfájás: a migrénnek számtalan oka lehet, de köztük van a glutén intolerancia okozta is, ha lisztérzékenyként mégis nagy dózisú glutént viszünk be a szervezetbe, az nem csak migrént, hanem idegrendszeri problémákat is okozhat.

7. Hormonális zavarok: a glutén által okozott gyulladások nagyban befolyásolják a hormonháztartásunkat is, a mellékvesénél keletkezett zavarok, az adrenalin szintet is kibillenthetik egyensúlyából, így stresszhelyzetben nem tud kellőképpen funkcionálni.

8. Autóimmun betegség lévén, ha nem tartjuk be a diétát, számos más autóimmun betegség kialakulását is okozhatjuk: lupus, pikkelysömör, szklerózis multiplex.

9. Idegrendszeri tünetek: ez is szintén a test különböző területein kialakuló gyulladásokból eredeztethető, megnyilvánulhat szédülés formájában vagy a végtagok zsibbadása által.

10. Fogyás: mivel a szervezet nem tudja teljes mértékben hasznosítani a tápanyagokat, mert a glutén meggátolja a felszívódási folyamatokat, ezért a szervezet folyamatos gluténbevitellel lassacskán leépül.

Természetesen, ha tapasztaltad már valamelyik tünetet nem jelenti egyből azt, hogy gluténérzékeny lennél, mert számos más oka is lehet a tünetnek, de nem árt szakemberhez fordulni, mert a legtöbb esetben hónapok is eltelnek, mire felállítják a helyes diagnózist.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top