A világhírű magyar agykutató döbbenetes vallomása Istenről

A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az “anyagi” szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen “kirándulnak”, az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató, Freund Tamás professzor.

freund

Az “Istenadta” című kiváló könyvben, különböző emberekkel beszélgetnek a szerzők tehetségről, felelősségről, Istenről és az ezekkel kapcsolatos élményekről, gondolatokról és tapasztalatokról.

Freund Tamás professzor urat is megkérdezték ez ügyben. Megdöbbentő amikor a materiális világ kutatói, a racionalitás emberei mégiscsak eljutnak az anyagon túli, sokkal “finomabb szintű” dimenziók világába is, és a sejtek, idegpályák és egyéb biológiai dolgok mellett, Istenről kezdenek el beszélni. Itt olvashatsz a vele készült beszélgetésből néhány gondolatot:

Interjú részlet

“…a gyermeki hitet könnyű elveszíteni, ha nem nyer megerősítést a felnőtté vált ember agyában. Az idegtudós az anyag evolúciójának a csúcsát, az agyat vizsgálja. Azt a szervünket, amelyen keresztül a lelkünk megnyilvánul az anyagi világ számára. És olyan funkciók produkálásra is képes, amire semmi más biológiai, fizikai-kémiai anyag nem. Ha a neurobiológus megismeri az idegsejthálózatokat, nehezen tudja elképzelni, hogyan lesznek ebből új gondolatok, hogyan tehet föl az idegsejtek hálózata olyan kérdéseket, mint hogy mi az élet értelme. Akármennyire komplex terméke az agy az evolúciónak, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást – nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének – amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag evolúciójának csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára.

– A lélek tehát külső beavatkozásra került belénk az evolúció folyamán?

– Az ateista elképzelés szerint a tudat az anyagi agy működésének emergens tulajdonsága. Én úgy gondolom, az anyagnak nem lehet olyan emergens tulajdonsága, ami visszahat az őt létrehozó idegsejthálózatra. Már csak azért sem, mert ha kiveszünk egy szövetmintát az emberi agyból, és összehasonlítjuk a majom vagy a macska ugyanonnan kivett szövetmintájával, akkor közel ugyanannyi sejtet találunk, ugyanolyan típusúakat, a kapcsolódási törvényszerűségeik, a kommunikációra használt molekulák is egyformák. A fő különbség, hogy ezekből a kis agykérgi oszlopokból az emberi agyban jóval több van, mint egy majom vagy egy macska agyában. ha valaki elhiszi, hogy csak mert ezekből az egységekből jóval többet pakolok egymás mellé, a hálózat generál egy nem anyagi jellegű éntudatot, az élet értelmén lamentáló elmét, akkor azt is el kell hinnie, hogy ha chipekből kapcsolunk össze egyre többet, akkor egyszer eljutunk egy számítógéphez, ami előbb-utóbb szintén kitermel magából egy elmét, ami majd az éterből visszahat és programozza a gépet létrehozó chipek hálózatát. Ezért gondolom én, hogy az agyunk nem kitermeli, hanem befogadja az egyébként tér-idő dimenziókon kívül létező lelkünket. Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek.

– Vagyis minden további nélkül össze tudja egyeztetni istenhitét a tudománnyal.

– Érdemes belegondolni, hogy az ősrobbanás utáni első másodpercben, ha az öt fizikai állandó nem úgy van beállítva, ahogy, hanem mondjuk a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet. Az ateisták hiedelme szerint ez magától alakult így ki. Én inkább abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. a kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?”

Forrás: A Kolostor Őre

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

27 thoughts on “A világhírű magyar agykutató döbbenetes vallomása Istenről

 1. Péter

  Érdekes és értékes gondolatok, ugyanakkor az alapjukat jelentő logika a következtetések megfogalmazása előtt nem foglalkozik pár, korábban e téren már felmerült kérdéssel, jelen esetben kettőre szeretnék kitérni. Egyrészt, úgy tudom, fogalmunk sincs róla, hogy a macska vagy a majom agya generál-e hasonló “öntudat”-folyamatokat, mint az emberi agy. Ha visszagondolok a kutyámra, hajlok néha arra a gondolatra, hogy ugyanolyan érző teremtmény, mint az ember: álmodik, észlel és kommunikál velem, azaz az agya feldolgozza, (megérti, elkülöníti, hasonlítja, felismeri) és megalkotja az ehhez szükséges információkat. Egyes papagájokkal beszélgetni lehet, szegényes szókinccsel. Meglehet, a kutya vagya macska képtelen a fogalmi gondolkodásra, mert a gondolkodási evoluciója másféle irányú, nincs torka, szavakból álló nyelvet nem használhat, de azt nem zárnám ki, hogy önmaga létezésvel tisztában lévő és azt valamilyen szinten megélő teremtményekről van szó. Így tehát az az érv, hogy az agyszövet mennyisége valamilyen eredendő különbsége lenne két merőben eltérő “léleknek” ember és állat között, újragondolást igényel, amennyiben nem fogadjuk el a releváns öntudatbeli különbség létezését az aggyal rendelkező élőlények között. A másik észrevételem a világegyetem állandóival kapcsolatos, amelyek úgymond “be vannak állítva” az emberi (biológiai) élethez, mert ezt egy nagyon (elnézést) primitív érvnek tartom a szektások és fundamentalisták részéről, aminél sokkal komolyabbat és hitelesebbet is találhatnának, néhányukhoz egyenesen méltatlannak érzem ezt, ugyanis teljesen világos, hogy ha bármelyik állandó értéke is eltérne a jelenleg létezőtől, nem alakulhatott volna ki olyan univerzum, amely biológiai megfigyelőt hoz létre. És mivel az univerzum természetét még csak nagyon kis mértékben ismerjük, nem állítható bizonyosan, hogy mindössze egyetlen ősrobbanás létezik térben vagy időben, ha ugyan valóban ősrobbanással keletkezett a világegyetem. Bárhogy is, a fizikai állandók ugyanúgy lehetnek különbözőek időben, és trilliárdnyi sikertelen, biológiai életet nélkülöző univerzumot is kitermelhetett már az a kozmosz, amit még csak igen kevéssé ismerünk. Aztán létrejött a miénk, amelyik lehetővé tette olyan biológiai lények létezését is, akik efféle dolgokról filozofálhatnak. Nem véletlen lehet tehát emögött, nem is tudatos teremtési szándék, hanem valószínűleg egyszerű statisztika.

  Válasz
 2. Vanamonde

  Péter hozzászólása sokkal élvezetesebb és elgondolkodtatóbb, mint a mint a biológus filozofálása. Látszik hogy nem szakterülete, nem is megy neki. Foglalkozzon csak az agykéreggel.
  Annyit tennék csak hozzá, hogy mindig nagyon furcsállom amikor hívő emberek az ateisták hitét és és hitvilágát szapulják, mint azt teszi több helyen a professzor. Az pontosan annyira fontos részük, mint például a madaraknak a kopoltyú.
  A hívőknek van szükségük hitre, másképp nem lehet valósnak vélni logikátlan és nem létező dolgokat. Aki létező dolgokat próbál elfogadni, avagy azokon gondolkodni, az nem hihet bennük. Hihetek benne, hogy a tej narancssárga, de csak tudhatom, hogy fehér. Nincs értelme a fehérségében hinni, hiszen tény. Elfogadhatom az ősrobbanás elméletét lehetséges megoldásnak az általunk ismert világegyetem kialakulására, de ha valaki mond egy jobbat, logikusabbat, elgondolkodhatok azon is, hinni viszont egyikben sem tudok és nem is értem miért kellene.
  Az hogy a hit fontos az emberiség számára, azt általában sok ezer éves “szent” könyvekből tudjuk. Önreklám a javából…

  Válasz
  • Ferenc

   A bibliai hit szo jelentese inkabb egy szemelyben valo bizalom, mintsem egy vak hit, ami a nemtudas utan kezdodik. Az meg, hogy mi, vagy ki valos, vagy letezo, bizony nem te dontod el. (esetleg, ha mindent es mindenkit ismersz, ami szamomra valoszinutlen) Engem sem ismersz, pedig letezem es van, aki bizik, ill hisz bennem.
   A hivok ugyan olyan szemleloi a vilagnak, mint a hitetlenek, csak mivel ismernek Valakit, ezert mas kovetkezteteseket vonnak le. Ne sajnald oket.

   Válasz
 3. Palicz György

  Mint botcsinálta ………….., azért ezzel nem értek teljesen egyet, hiszen az ősrobbanást megelőzően az egész univerzumunk összes anyaga, amit csak ismerünk egy gombostűfej nagyságú pontban összpontosult (és ez szó szerint értendő), és a robbanás olyan nagy volt, hogy ettől mai napig tágul a világegyetem. Plusz még hozzátenném, hogy a fizika ma ismert törvényei akkor nem voltak érvényesek. Mihez képest lett volna gravitáció? És a gondolatmenetben itt van a legnagyobb hiba, hogy az embert célként állítjuk be és ebből akarjuk visszavezetni, hogy micsoda előre eltervezett folyamat ez, hogy mi létrejöttünk, mert ha valami másképp történik akkor más jön létre. Igen. Más jött volna létre, és akkor az a más gondolkodna el azon, hogy milyen nagyszerű is volt isten terve, hogy hozzá vezetett. Ha a dinoszauruszok megfelelő agykapacitással rendelkeznek, akkor ők is eltöprengtek volna a kérdésen, hogy milyen felsőbbrendű akarat kellett ahhoz, hogy isten a dinoszauruszokat tegye meg a teremtés koronáinak és az egész teremtés célja a dinoszaurusz volt. Úgy, ahogy a dinoszauruszok, úgy az ember sem az evolúció végcélja, bár ahogy most a földdel bánunk, lehet, hogy nem lesz ideje az evolúciónak velünk kísérletezgetni. Az egész emberi önhittség és elég káros felsőbbrendűségi tudat, ami állatfajok és népek ezreinek kipusztítását okozta az elmúlt 15 ezer évben.

  Válasz
 4. BioVulture

  Egy nagy hülyeség ez az Isten dolog, meg hívőség. Még mielőtt egy nagy követ dobnátok, elmondom, szerintem ez hogy van. Van fizika, biológia, kémia. Ebből lett az egész világ, ebből lett minden. Tapasztaltunk fizikát, biológiát, kémiát? Igen. Istenről van valami kézzel fogható bizonyítékunk? Nincs. Az egész csak egy emberi kitaláció, az ember nagyon örül, az ember fél, az ember rossz, és Istent és Ördögöt az emberek fejében az öröm, a félelem, és a gonoszság alkotta. Ha valami rossz, az biztos pokoli, oda tartozik, közben a rossz emberek lehet hogy a legjobb emberek, csak valami rossz érte őket az életben. Más bolygókon biztos van élet, az is a fizikához, biológiához, kémiához tartozik, és szerintem őrangyal is van, amit én a párhuzamos világhoz kapcsolnék, amit szintén a fizikához lehetne kapcsolni, és a tér-időhöz. De hogy egy Isten, vagy egy Ördög legyen, kizártnak tartom. Ezek mind csak az emberi érzelmek kitalációi. Túlvilág lehet, ami párhuzamos világ néven jobban helyt állna, és úgy működik, mint a rádiófrekvencia. Nem vagyunk ráhangolva, nem érezzük. Egy dologban higgyél, magadban.

  Válasz
  • Pali

   Mintha csak én írtam volna…. Gratulálok. Ha mindenki magában hinne jobb lenne a világ. Ha mindenki a csaladjaval foglalkozna es nem templomba jarna boldogabbak lennenk. Amit nem irtal: Anno a keresztes haboruk nal aki ateista volt megoltek…. tehat vagy hittel es mentel templomba vagy papa elet… ezert volt annyi vallasos ember viszont ma kar nincs ilyen. A lanyom polgari iskolaba jar es 90 emberbol 3 jar hittanra. Szerintetek ? Fele osztaly nincs megkeresztelve…. kb 600 ev es mindenki magaba fog hinni…. en nem is ertem a politikat sem. Az en adofizeto penzembol miert adnak a vallasos embereknek templomoknak…. plusz a nepszamlalason miert kerdezik meg a vallast? Nem tok mi degy? Attol olcsobb lesz a gazolaj…? En tisztelem a vallasos embereket de nem ertek veluk egyet. Miert? Mert egy olyan dolog utan menneg ami nincs bebizonyitva… mar a biblia elso tiz oldalaban van olyan mese ami fizikai keptelenseg…. de ebbe most nem mennek bele… egy keresztelot valaki vegignez velgondolkozhat hogy most el is hiszi amit mond? Vegezetul ha a szamlaimat a joisten majd kifizeti hinni fogok benne. Vagy ha a torott kezemet osszeforrasztja mert holnap olimpiat kell nyernem hinni fogok benne… en nem is ertem a hivoket a mai 20. Szazadban… 16. Szazadban meg meg lehet magyarazni dolgokat de a 21.Ben mar nem……

   Válasz
   • BioVulture

    Köszi! Pontosan. Ráadásul a hitnél talán nincs nagyobb, mocskosabb, és hamisabb üzlet se. Ezért is elítélem. “Higgyél bennem, mert megváltoztatom az országot, higgyél Istenben, mert pokolra kerülsz.” Hittel meg lehet vásárolni az embereket. És ha csak egy pont idevágó hitgyülekezet képeire gondolok, ahol az emberek mosolyogva dülöngélnek, bólogatnak, és hisznek valami be nem bizonyítottban, mindig elgondolkodom hogy néhány ember mennyire tévútra tud kerülni, és mennyire elveszti a hitét saját magában.

    Válasz
    • Bodor Mária

     A lélek létezését,mindenki el ismeri, de meg nevezni ,senki nem tudja.Aki ezt a hatalmas titkot,meg fejti valaha ,az sorozatba klónozhat,mindent amiben, a lélek benne van. Fáj a lelkem,hova kihez, forduljak?nyilván olyan emberekhez ,akiknek szintén ,fáj a lelkük.Mivel, ilyen sokan vagyunk,tereljük össze, az embereket,aztán jöhetnek az okos emberek, akik osszák az észt.Összemossák ,az agyadat a lelkeddel,a lelked ugyan, újra és újra összetörik,de legalább, lehet manipulálni.

     Válasz
 5. hegedűs jános

  Hinni a biológiai-fizikai léten túli létben,az Isteni teremtésben /programozásban/,magánügy.Van-e lélek,vagy nincs,magánügy.Úgy is minden emberi lény csak a halála pillanatában tapasztalja meg !
  Hajrá !
  Na persze mi van akkor,ha egy filozófus nem agykutató,meg ha egy agykutató nem filozófus ?
  Mi van az interdiszciplinaritással ebben az esetben.Állítólag a filozófia a tudományok tudománya,de természettudományos kérdésekbe is bele -belemerészkedett ,szerintem teljesen fölöslegesen./történetileg/
  Az emberi agy csodája,az önmaga létére rácsodálkozó-rákérdező Tudat mibenlétisége.
  A Tudat a Lélek és az Isten szövevényének titkát a létünk végéig fogjuk keresni.Mert ilyennek “teremtettünk ” !

  Válasz
 6. szabo gabor

  Van levego ami nelkul nem letezel hiszed vagy nem hiszed attol meg igy van.Vannak jo meg rossz emberek a vilagon ,hiszed nem hiszed attol meg igy van..Van aram a konektorba attol hogy nem latod meg ott van . Tortenelembol elhiszel dolgokat pedig azt se lattad csak hallottad ,olvastad, a Biblia szerint a hit hallasbol van…, hallasz valamit hogy valahol foldrenges, tszunami , tornado volt nem lattad sajat szemeddel de vakon hiszel benne. Az evoluciot lattad, az osrobbanast lattadNEM ,DE probalsz hinni masok allitasaiban ,az hogy a hold ott van ahol konnyebb lenne megmagyarazni ,hogy nincs ott ezen gondolkozz el .Magyarazzak sokan hogy mi volt elobb tyuk vagy tojas szerintem a kerdes az hogy ki altal lett a tyuk vagy a tojas. Konnyu venni valamit es arrol regelni,vagyis ami mar letezett a foldon.Az en Istenhivo jozan eszem azt diktalja ,hogy meg mindig logikusabb hinni ISTENBEN mert egy Isten eros ,hatalmas ,mindentudo,o altala es o erte van minden. Azokat pedig csak szanom akik az osrobbanasban hisznek meg az evolucioban ,vagyis a semmi akkorat robbant hogy lett belolle valami es ,hogy ebben a tobbezer fokos robbanasban valami eletbe maradt meg tovabb fejlodott rohej…….na de ettol meg en is tiszteletbe tartom azokat akik nem Istenben hisznek ,nehany hely azert van a vilagon ahol nincs hitetlen embercsak nehany ,zuhano repulo,sullyedo hajo,….ezen gondolkozz el jozanul………

  Válasz
  • jozan esz

   “nehany hely azert van a vilagon ahol nincs hitetlen embercsak nehany ,zuhano repulo,sullyedo hajo,….ezen gondolkozz el jozanul………”

   baratom ezzel csak annyit bizonyinyitottal be h a hit a bepanikolt emberek mechanizmusa, es irracionalis, nem azt h igaz. az egesz vileg egytol egyig elhiheti h letezik egy isten (vagy mikulas, vagy husveti nyuszi), attol meg nem fog hirtelen letezni is. es en ketlem h valaki a zuhano repulon hirtelen elkezdi hinni h van isten, csak mert zuhan. es ha megis, melyik isten? allah, jehova, krishna, zeus? a zuhano repulon mindig abban az istenben kezdenek el hinni, amelyiket a kornyezetukben predikaljak. ezen gondolkozz el jozanul… (harom pont eleg, annal tobb tok felesleges)

   Válasz
 7. Bordás Barna

  Mielőtt az ember elkezd istenben hinni, érdemes elolvasni az ismert amerikai neurológus/pszichiáter Antonio Damasio-tól a “Descartes error” és a “Self comes to mind. Constructing the conscious brain” című műveit. Az első említett könyv “Descartes tévedése” címmel magyarul is megjelent.

  Válasz
 8. Zorq

  Egyetertek Peterrel: ezek gyenge ervek Isten letezese mellett. A professzor valodi inditeka az lehet, hogy van egy sajat tapasztalatokon alapulo vilagkepe, vilagnezete, es ebbe a kontextusba illeszti az eletet. Ebben semmiben nem kulonbozik egy ateistatol, csak mas vilagnezetben ertelmezik az eletuket.

  Ugy gondolom, hogy akarcsak a materializmus, az Isten-hit is csak empirikus lehet, tapasztalaton alapulo, nem elmeleti felteveseken, nem vallasos vialgnezeten. Isten vagy kinyilatkoztatja magat, vagy nem. Ha nem szol, nincs az az erv, ami bizonyitana, hogy O” letezik. Az egyetlen erv amellett, hogy Isten teremtette a vilagot az, hogy Isten ma is Teremtokent van jelen. Az egyetlen mod, ahogyan emberek Isten-hivokke valnak, az a szemelyes megszolitottsagra adott szemelyes valasszal kezdodo kapcsolat, napi kommunikacioval. Ha nincs ez a tapasztalat es kommunikacio, akkor csak onaltatas van, vallas van, en-projekcio van. Sok isten volt Illes (Elias) koraban, de csak egy adott tuzet.
  Milliardnyi ember Isten-tapasztalata es vallomasa all mogottunk, konkret es naponta megismetelheto, noha mas es mas modon megnyilvanulo Isten-bizonyitekokkal. Barki, aki akarja, kiprobalhatja, hogy valoban igy van-e. Teljesen empirikus, es ez azert lehet igy, mert Isten eltokelte, hogy (meg) nem itelni, hanem megmenteni akarja a vilagot. Az ajto nyitva all, de atlepni nekem kell. Nehez, mert mielott egy talalkozas megtortenik, semmit sem tudhatunk rola. Kierkegaard sotetbe ugrasnak nevezte. Ellentetes az intuicioval, a zsigereinkkel, a reflexeinkkel.

  Utana pedig minden megvaltozik: megvaltozik a nyelvunk is, a kontextus is, masrol es mashogyan beszelunk, mint azelott. Kivulallok csak hasonlo tapasztalatok birtokaban erthetik ezt, hiszen nincsenek fogalmaik arrol, amit tapasztaltunk. Hogyan lehet atlepni hat ezeket a hatarokat? Hivokent konnyebb: emlekezve arra, hogy lehetett Isten nelkul is elni, vilagnezetet felepiteni, jot es rosszat tenni, alkotni, almodni, gyereket nevelni. Azt, ami most mas, amiben jobb Istennel, nem lehet es nem szabad ‘ateistak’ es ‘hitetlenek’ orra ala dorgolni, mert miert nem hittek – volt ido, amikor en sem hittem, es nem en vagyok a garancia arra, hogy megmaradok-e a hitben.

  A dontes szemelyes. Hiszem, hogy Isten mindenkit megszolit, legalabb egyszer, tobbnyire mas hivok es a Biblia olvasasa altal, de Isten szolitott mar meg hivoket is, ateistak altal is… ugyhogy lennebb az ervekkel: Isten nem halott, hogy vedelemre szoruljon, es hogy ne tudjon megszolitani.

  Esterhazy mondata jut eszembe, es teljes mertekben igaz ram is: Edesapam Istennel folytatott harcaban Isten mindvegig Edesapam oldalan allt.

  Válasz
 9. Vízvezeték szerelő

  Kiegészítve az egészet egy gondolattal: az univerzumunk 12Md éves a párhuzamos uneverzumok milliárdjai pedig nagy valószínűségel ennek a számnak a többszöröse is lehet. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy az információ technológia olyan tempóban fejlődik, hogy 50 éven belül a pac-man játékokban ember inteligenciájú virtuális lények eszik az epret, magyarul a kb. 150 év fejlődése alatt az ember is egyfajta istenné válhat, akkor nyugotan mondhatjuk hogy annak a valószínűsége, hogy Isten létezik igen csak pozitív. Összegezve én például nem hiszem Istent, hanem TUDOM. Azt gondolom, hogy annak a valószínűsége, hogy Isten valamelyik párhuzamos Univerzum lénye minimum 70-80% lehet. 20% erejáíg pedig azt gondolom, hogy Isten nem létezik.

  Válasz
 10. freedii

  Nagyon érdekes az eszmecsere. Csak néhány gondolatot. Ismereteink a valós történelemről minimálisnak mondhatóak, hiszen azon kívül, hogy jóformán semmi gondolat, bizonyíték nem maradt fenn. A történelem folyamán olyan sokszor változtatták meg, hogy már senki nem képes kibogozni.
  Ezen próbált segíteni a vallások sokasága, amikor egy lelki kapaszkodót adott az embereknek. Minden vallás úgy fejlődött, hogy abból általános hatalom lett, mint lelki, mint financiális téren. Nem tudjuk, mert nincs rá bizonyíték, hogy élt e Dávid és Salamon, csak sokszoros áttéttel próbálja a tudomány magyarázni, a nem hívők részére sikertelenül.
  A kereszténység, mint vallás teljesen kibicsaklott már az első 3-400 évben. Az apostolok keletre mentek téríteni, de az ő hitüket megkontrázta egy római polgár, aki soha nem látta, soha nem hallotta azt akire hivatkozva megtagadta, s átdolgozta annak eszméit.
  Az Univerzum keletkezésének története, s itt jutunk vissza a hithez, szintén abba a kategóriába tartozik amiben hinni kell, s addig áll meg, amíg mást nem gondolnak a tudósok. Viszont a Biblia szerint, s erre hivatkozik a professzor, a lélek nem magyarázható csak ha Isten létezik. “Kezdetben volt az Ige..” Nos az ige hogyan hozhatta létre a Világegyetemet? Az Ige egyenlő akkor Istennel. Akkor az igének vannak angyalai? Van másik ige is?? A alvilág Istene?? Akkor a teremtéskor két Ige volt?? Ha csak egy volt akkor az Ige tudott teremteni egy másik olyan hatalommal bíró Igét aki szembeszállt az Isten Igével?? Valahogy nekem ez nagyon zavaros. Véleményem szerint fogalmunk sincs hogyan keletkezett a Világegyetem! Nem tudjuk mi az a “lélek”. Fogalmunk sincs hány sík létezik még, ha egyáltalán van. Különben érdekes, hogy a tudósok azt mondják a megfigyelések alapján, hogy a tágulása még most is tar. Ha a Földről nézve minden irányban tágul akkor itt volt az ősrobbanás. Egészen a butaságokig jutunk ha ezeket a dolgokat próbáljuk magyarázni, vagy kicsit megérteni.

  Válasz
 11. Tóth Lászlóné

  Kedves véleménynyilvánítók!

  Érdekes volt olvasni a különböző nézeteket. Az ú.n. hitetlenek véleményén nem szabad sem csodálkozni, sem megütközni, hiszen mindannyian így kezdtük. A hitetlen állapotot nagyon is jól ismerik a hívők, hiszen abból tértek meg Teremtőjükhöz. Egyébként engem meglepett, mikor ateistaként megtudtam, hogy hívő vagyok. Abban hittem, hogy nincs Isten. Egy profán példát említenék: a buszmegállóban álló emberek elhiszik, hogy a sofőr tud vezetni, a nélkül, hogy elkérnék a jogosítványát. Hiszünk a fiatalságunkban, képességeinkben, szépségünkben, kreativitásunkban, szerelmünkben, gyermek korunkban a szüleinkben, hogy ők meg tudnak védeni bennünket minden rossztól, gyermekeinkben, stb. Tehát mindenki hisz valakiben/valamiben. Aztán Isten kegyelme által megtapasztaljuk a létét. Azt, hogy ismer, hogy nevemen szólít, meghallgat és ettől kezdve megváltozik minden. Az, hogy a kereszténység nevében mit tettek az emberek, vagy a pogányok mit tettek/tesznek a keresztényekkel ennek semmi köze nincs az Istennel való személyes kapcsolathoz. Emberi cselekedetek azok. A hívő ember nem jobb a hitetlentől, csak kegyelmet nyert bűnös. Éppen ezért nem is ítélkezhet, nem sértheti, nem bánthatja azokat, akik inkább hisznek egy nagy ősrobbanásban, mint a Teremtőben. A hívők a hitetlenekből lesznek. Tehát, aki ma tagadja Isten létezését, az bármikor meggyőződhet arról, hogy tévedett és visszamenőleg is meglátja, hányszor próbálta megállítani őt az Úr, de ő nem akarta. Igen, az ajtó előtt áll és zörget, de senkire sem töri rá az ajtót. A hívő pedig nem lehet büszke magára, hiszen, ahogy az Úr mondja: kegyelemből van üdvösségetek a hit által, nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.

  Válasz
 12. Cantor

  Nem tagadom, mindig zavart az a fajta okoskodás, amely a világ létének a problémáját úgy próbálja megoldani, hogy kitolja egy következő dimenzióba, mondván, hogy egy másik, még nagyobb rendszer része. És az a rendszer honnan van??! Az ok-okozat láncolatot csupán megtoldjuk így egy újabb szemmel. A működő és létező világegyetem törvényeinek a megismerésére és feltárására valóban alkalmasak a természettudományok. De arra, hogy mi volt az első pillanat előtt, hogyan adhatnának választ? Persze hipotézisek születhetnek, de ezek objektív okoknál fogva már kívül esnek a természettudományok illetékességi területén. Ez már az ontológia vagy metafizika területe.
  Nagyon becsülöm Stephen Hawkingot mint az egyik legnagyobb ma élő fizikust és kozmológust, de arra a kérdésre, hogy van-e Isten vagy nincs, már ő sem felelhet fizikusként, csak a magánvéleményét tolmácsolhatja: hiszen ha Isten végtelen módon különbözik a világtól fogalma szerint, ha ő nem anyagi természetű, hanem szellemi létező, akkor hogyan lehetne ezzel kapcsolatban bármit is bizonyítani az anyagi tapasztalásra épülő természettudományok segítségével?!
  Éppen ezért Isten létét vagy nem létét nem lehetséges ma tudományosnak (értsd: természettudományosnak) elfogadott érvekkel igazolni vagy cáfolni.
  A filozófia szerint a legáltalánosabb tapasztalatra épülő legáltalánosabb állítás a következő: “Valami van”. Képesek vagyunk reflektálni a létre, és valójában ez az igazi klasszikus alapkérdés: Miért van egyáltalán valami, és miért nincs inkább semmi?
  Gondolom már kiderült, hogy hívő ember vagyok, de mélyen tisztelem minden gondolkodó és az igazságot őszinte szívvel kereső embertársamat. Eddigi életem legizgalmasabb beszélgetései, vitái magukat ateistának zajló személyekkel folytak.
  Egy hívő ember, ha gondolkodik, szintén szembe találja magát újból és újból ezekkel az alapkérdésekkel, és mérlegre kell tennie a saját meggyőződését. Sajnálom azokat az embereket, akik a hívőkben buta, maradi, önálló gondolkodásra képtelen, szolgalelkű embereket látnak.
  Ha már a világ eredete szóba került: valójában 3 megoldás lehetséges elméletben (szerintem):
  1. A világ nem is létezik, vagyis semmi sem létezik egyáltalán, a léte csupán illúzió. Jó, de akkor kinek az illúziója? Annak azért csak kell léteznie, nem?
  2. A világ öröktől fogva létezik. Ezt nem könnyű cáfolni, nem is vállalkozom rá, de azért a következő szempontok eszembe jutottak: ebben az esetben az “öröktől” nem az időn kívüli valóságot jelenti, hanem a valódi változandóságot és változást (a fizikai idő a periodikus változás mértékegysége). Kérdés, hogy így, egy kezdettel nem rendelkező idő értelmezhető-e a fizika számára? Ehhez nem tudok érdembe hozzászólni. Mindenesetre úgy tudom, hogy ezt a lehetőséget a fizikusok többsége elveti. Az öröktől fogva létező világ a lét rendjében szükségszerűen önmaga oka és célja is kellene, hogy legyen. Ez esetben látszólag egybe esne a fogalma Isten fogalmával. Így viszont burkolt vagy nyílt panteizmusra jutunk. A panteizmus kérdése persze nagyságrendekkel szétfeszíti e hozzászólás kereteit, de én kétlem, hogy akik ragaszkodnak a világ merőben anyagi voltához, azok egykönnyen elfogadnák a szellemi dimenziót is. Ám ha igen, akkor meg visszajutottunk az Isten-kérdéshez.
  3. A világnak valós kezdete van (tehát volt, hogy nem létezett).
  a) “Magától” jött létre, előtte semmi és senki nem volt. Már a “lét” mint legtágabb fogalom is értelmezhetetlen anélkül, hogy bármi létezne. Ok nélkül hogyan jöhet létre bármi okozat? Hawking szerint Isten nincs, de a világ a semmi “helyén”, külső ok nélkül egyszer csak “magától” felfúvódott. Én nem nézem le azokat, akik EZT ÍGY elHISZIK, de kikérem magamnak, hogy ők engem “butának” nevezzenek!!!
  b) Volt preegzisztencia a világ léte előtt is. Szükségszerűen nem anyagi természetű ezért, hanem szellemi, nem időben van öröktől, hanem változandóságtól mentesen az időn kívül létezik. A léte szükségszerűen abszolút lét, önmagában önmagáért való lét, vagyis létének okát önmagában bírja (egyébként nem lehetne abszolút). Ha Ő a lét teljessége, akkor minden más létező az Ő létéből részesedik. Ha a belőle részesedő lét értelmes, akkor a forrásnak is szükségszerűen értelmesnek kell lennie.
  Ha értelmes és abszolút lét, akkor szabad akarattal is kell rendelkeznie.
  Persze ennek az Abszolút Létezőnek a tulajdonságairól még sokat lehetne elmélkedni, vitatkozni, de véleményem szerint nagyjából eddig a pontig minden értelmes, gondolkodni nem rest ember eljuthat. Az egy más kérdés, hogy elfogadja-e vagy vitatja egyes pontjait a fenti gondolataimnak, de Isten fogalmáig és létének elfogadásáig eljutni lehetséges pusztán az emberi elme fényénél, bármiféle egyház vagy vallás ideái, tanai nélkül is.
  Annyit azért hadd tegyek hozzá – reagálva néhány előttem szóló feltételezésére – hogy a hit nem egyenlő Isten létének elfogadásával (bár az kétségtelenül nélkülözhetetlen feltétele). A hit teológiai értelemben véve személyes kapcsolatot, elkötelezettséget, odaadást jelent. Ebben az értelemben, vallási terminus technikusként használva a kifejezést nem férnek bele az olyan világnézetek, amelyek nem vallják a Abszolút Lét személyes jellegét. Persze pl. a monista materializmusra is mondhatjuk tág értelemben, hogy valamiféle hit, de ezt csak analóg módon tehetjük. Ha pl. keresztény emberek hitéről beszélünk, akkor a fentiekre legyünk tekintettel, mert az számukra többet jelent.
  Remélem, hogy nem bántottam meg senkit!

  Válasz
 13. Vali

  Kedves Mindenki! Érdekes cikk, ez tény. Aki írta, egy gondolkodó ember, mint ahogyan a kommentelők is. 🙂
  Ami fura számomra az, hogy beszélnek univerzumról, felsőbb intelligenciáról, Istenről, Bibliáról, de hiába ez utóbbi kettőről, nem jutnak el a személyes Istenig, a Megváltóig. A Biblia szerint nincs evolúció, bár – szintén szerinte – a természeti törvényeket Isten alkotta. A legelején olvashatjuk a 6napos teremtést. Ezért aztán előbb volt a tyúk, mint a tojás, hiszen kész, kifejlett egyedeket alkotott Isten. 🙂
  S ha a Bibliát olvassuk, érdemes megfigyelni azt, hogy az egész arról szól, hogyan üdvözülhetünk – s ennek egyetlen módja az őszinte bűnbánat, és a Krisztusba, az Ő áldozatába vetett hit, bizalom. Ha ezt valljuk, akkor apránként átalakul az életünk – no nem magától, hanem a döntéseink miatt, amelyeket meghozunk nap, mint nap – a jót (Isten szerintit) vagy a rosszat választjuk-e? Még annyi e gondolatmenethez, hogy az Isten szerinti választásnál egy igét mindenképpen a fókuszban kell tartanunk: 1 János 4,8: Isten a szeretet. És e szerint cselekedjünk, beszéljünk, gondolkodjunk! Nem könnyű és milliomszor elbukik az ember, de jellemünk csak a bűnfelismerés, majd a bűnbánat révén csiszolódhat, s ha bízunk abban, aki megígérte a segítségét. Legyen ez valóság mindannyiunk életében, azt kívánom!

  Válasz
 14. Hollerbi

  Hogyan tud két olyan dolog hatni egymásra, amelyekben nincs semmi közös? Tehát ha a lélek nem anyagi, akkor hogyan tud kölcsönhatásba lépni az anyagi aggyal?

  Más: A magyar helyesírás 12. kiadása szerint is egybe kell írni az igét az igekötővel, ha az megelőzi az igét és nem ékelődik közéjük más szó.

  Válasz
 15. Moldovan Bela

  A profeszor Ur nagyon jol kozeliti meg a kerdest . Logikaja nagyon tiszta hite nagyon alazatos! Nem akarom tovabb ellemezni az elmondottakat es komenteket. Akit ez a kerdes erdekel ajanlok valamit.Eg uj foras anyagot ami egy aranylag uj letelmeleten nyugszik es megmutatja azt hogy valo es helyes az Istenhit de nem az oszovetseg egyes magyarazata alapjan hanem ujabb megkozelitesben ami nem az agyrol vitatkozik, hanem a vilagegyetemet az anyag lakasat egy utolso teremto aktusban latja mint egy hologramot mint holografikus vetuletek halmazat, Akinem fel a matematikatol olvassa el a Moldovan Bela ” Lathato lathatatlan es a hit ” c konyvet 1994-es kiadas amiben az 1975-ben kipattant uj letelmeletet taglalja es mutatja be matematika es az akkori legujabb fizika csillagaszat tan segitsegevel felhasznalva az akkori tudomanyos irodalom egyes megallapitasait. Majd a kovetkezo kiadast ugyan az a szezo tovabblepes. “A lathato lathatatlan es a hit- Einstein is tevedhetet ” 2008 -as kiadas ugyan csak a kolozsvari Msztotfalusi Miklos nyomda kiadasaban. Meg kene jelenjen a harmadik folytatas ” A teremtes es a szbad akarat- vajon jot tett az embernek a szabad akarat? ” EZ egyelore vagy soha nem jelenhet meg anyagi lehetosegek totalis hianya miatt. DE e nelkul is elore viszi az olvaso gondolkodasat. AZ agy egy radio ado-vevo keszulek, azt szolgaljak a sejtek es neuronok a 755-os tartaleka ezt nagyszeruen mukodteti es biztosija,

  Válasz
 16. moldovan bela

  Dr Prof Freund Tamasnak gratulalok es nagyon szepen koszonom hogy megerositette 1975-ben irt tezisemet a nagyszeru inteviuban.Talan megerositeskent elmondom az utoljara kapott belso hang uzenetet Jan 1-1-4 ” Kezdetben vala az Ige Iswtennel vala az Ige minden O altala lett ami lett” Leforditva tudomanyos nyelvunkre Kezdetben vala a logos (a tudomany) Istennel vala a Logos (a tudomany) Ez kezdetben vala MInden O altala lett ami lett AZ ige teste lett, A logos teste lett es megjelent elsonek mint ATYA FIU SZENTLELEK teljes SZENTHAROMSAG> Minden innen indult el az ELET is, mint a SZENTHAROMSAGNAK szerves tartozeka ! Elet a SZENTHAROMSAG nelkul nem letezik, de mi tapasztaljuk minden lepesunkben hogy az ELET letezik es mukodik.. Az en dilemam az volt hogy a LOGOS ertelmezeset megtalalom gyonyoru nyelvunkben. ON PROFESZOR UR NAGYOT TOLT ELORE A VALOSAG MEGISMERESEBEN es megvigasztalt engem hogy 1975-ben nem tevedtem AZ Istenhit mellet , megfer a Tudomany koztuk semmi ellentmondas nem talalhato, mert mind a ketto ISTENNEL VAN ES ISTENTOL SZARMAZIK. SZeretettel es tisztelettel Moldovan Bela Marosvasarhely.

  Válasz
 17. moldovan bela

  Kedves Mindenki a facebookon
  Kuldtem egy rovid kerest, hogy mutasd be az uj Istenkepedet. Nem kaptam valaszt! Tudom nagyon el vagy foglalva ezert mos megelozlek !Elkuldom en az Istenkepemet!
  Ezt nem a Bibliabol astam ki hanem a Matematikabol es a Fizikabol. A tortenet ugy kezdodik hogy 2012-ben amikor elkezdtem irni a 3-ik konyvemet a lathatatlan es lathato vilaggal kapcsolatban, megirtam azt a fejazetet. ” Ami fent az lent” ez inkabb fizika, reszecske fizika mint filozofia. Es mivel a tobbdimenzio szerelmese vagyok, elkezdtem a dimenziok novekedese iranyaba haladni. A kovetkezo fejezetben “Ut az Isten fele” ez sem valasos vonatkozasu, hanem inkabb Ut a vegtelen fele. Szinten a reszecske fizikat vettem igenybe a kulonbozo energetikai formak felhasznalasaval. A matematikai szamsor oda vezetett hogy eljussak a Jan 1,1-ben megtalalhato igehez de mar mas ertelemben. Illetve nem az Isten es az ember viszonyaba, mert ez szamomra nagyon leszukitett es nem ezt akartam kutatni hanem A LETEZEST mert szerintem innen kell kezdenem! Erdekes kovetkeztetesekhez jutottam ! Csodalatosan a Vegtelen fele.” Es ha a Zerot mint ikertestverek figyelembe vesszuk ez adja a LETEZEST. Igy kimondva hihetetlen de megis igaz szerintem! Most idezzuk egy kicsit az iget a Jan 1-bol! Szamomra azert ez a kiindulo pont mert Janos volt a legkedveltebb tanitvanya a Megvaltonak maga Isten egyszulot fianak. Igy ez a tanitvany kapta azt a megbizatast, hogy felfedje a LETEZES titkat. Tehat “Kezdetben volt az Ige az Ige Istennel volt es ISTEN VOLT AZ IGE ! Minden O altala teremtetett. Let ami let. Tehat Istennek nem az volt az inditasa hogy embert teremtsen, hanem ez csak egy kovetkezmeny volt mint sok mas teremtmeny a lathatatlan es lathato vilagban, Lathato es lathatatlan ! Pal aostol szerint a lathato a lathatatlanbol allot elo Isten parancsara.Ha az Ige szot behelyetesitjuk a tudomanyhoz kozelebb allo INFORMACIO kifejezessel akkor mindjart elobbre jutunk.El a kezdet kezdetehez es eljutunk az elcsipelt kerdeshez a megvalaszthatatlanhoz “Mi volt elobb a tyuk vagy a tojas” lehet ez vegtelen analizis mert eljutunk a kiindulashoz a VEGTELENHEZ. Tehat kezdetben vala az INFORMACIO.es tovabb folytathatjuk az iget ahol megallunk ISTEN VALA AZ INFORMACIO.Igen de hogyan tovabb. A matematikai kepletemben a dimenziok novekedese az energia novekedesebol adodik, de ez forditva is ertelmezheto. Akkor mind ketto igaz! Azonban ahoz hogy valami szulesen, az energia szukseges. Tehat elerkeztunk ahoz a megallapitashoz, hogy a kezdet kezdeten energia volt, milyen volt vagy lehetett ez VEGTELEN !. Most bibliailag Istennel vala az Ige Isten volt az ige. Tehat ISTEN A VEGTELEN, Akit annyiszor hasznalunk amikor mar megoldast nem talalunk a vegtelennel allunk meg. Ez a matematikai sorbol is adodik Tehet Isten a vegtelen es Istenbol a vegtelenbol lett minden Lathatatlan es lathato tehat ISTEN A LETEZO, a letezobol lett minden, es tovabb letezik minden! Es itt a MINDEN es a LETEZO szinten a vegtelenben torkolik. Igen de ha mind ketto vegtelen akkor egyenerteku ! Igen de Janos tobbszor mondja azt es ezt ugy kell ertelmezzzuk hogy maga Isten Fia mondja, hogy Isten a SZERETET, Igen de ha a matematikai sorba helyezzuk , es az osszes tobbi vegtelen jelzovel kapcsoljuk megtalaljuk a tovabbi meghatarozast ISTEN= VEGTELEN SZERETET, VEGTELEN LETEZO ES A VEGTELEN MINDEN. tovabb folytatva a VEGTELEN SZERETET ENERGIAJA. Csak a VEGTELEN SZERETET KEPES A TEREMTESRE . A teremtes kezdete zero volt de a vegtelenbol patant ki . Tehat a Teremtes hogyan kezdodott a LETEZO / VEGTELEN =0 EZ VOLT A KEZDET, teremtes/0=vegtelen es ez a folytatas ! Jezus azt mondotta En vagyok az alfa es az omega a KEZDET ES A VEG!!! tehat ugyan az a Foras a Vegtelen, a kezdet zero a veg zero=vegtelen Tehat a kezdet es a veg ugyanaz! Tehat matematikailag a zero a vegtelenek a forditottja, de ugyan ez az ertelmezes filozofialig is. VEGTELEN & ZERO. A teremtes folyamatos VEGTELEN es ZERO valtjak egymast, es igy szuletett meg a PULZALO VILAGMINDENSEG. allandoan a KEZDET es a VEG. Es a pulzalo vilagmindensegben megtalalhato egyarant a LATHATATLAN es a LATHATO. Mivel Isten azt mondotta teremtsunk embert a mi hasonlosagunkra bennunk is meg van a lathato es a lathatatlan, mi is ugy teremtettunk hogy a lathato a lathatatlanbol allott elo. Ep mint a pulzalo vilagmindenseg. Tehat Isten vegeredmenyben mi ? a PULZALO VILAGMINDENSEG es mi ennek tartozekai vagyunk. Az osszes tobbi mind ebbol adodik. Ez az en Istenkepem, ebbol van az en kitiltasom! De ebbol szarmazik az en megtartasom is, mert MINDEN A VEGTELEN SZERETET ENERGIAJABOL KELETKEZETT, es minden a pulzalo tulajdonsagot magaval hordozza. Ezert ismetlodunk meg mi az oseinkben, es csak igy tudom elfogadni Isten teremtmenyeit beleertve az embert is. Ember Isten kapcsolattal nem kivanok foglalkozni mert ez ha lehetseges lenne tudomanyosan nem letezne tobb mint 200 kereszteny –keresztyen gyulekezet mint vallas, amelyek maguk modjan ertelmezik es magyarazzak ezt a kapcsolatot kulonbozo osszefuggesekben. En ami szamomra megfoghato, tortenelmi teny. Jezus Krisztus megvalto munkaja, emberi esszel felfoghatatlan, aldozata. Ami tortenelmi teny nem legenda vagy kitalacio.Az a teny hogy a Megvalto Mesias Menybe menetele elott e kepen bucsuzott a tanitvanyaitol “ Nekem adatott minden hatalom Mennyen es Foldon, Elmenven azert tegyetek tanitvanyokka minden nepeket, megkersztelven oket az Atyanak, Fiunak, Szentlelek Istennek neveben, Tanitvan oket hogy mind az amit en parancsoltam nektek megtartsatok. Es ime En tiveletek vagyok minden napon, a vilag vegezeteig. Nem akartam belemaszni, de megis megtettem, mert ez alapja az en hitemnek. Miert ozdkodom melyebben elmerulni Isten ember viszonyaba, mert ez nem az anyagi hanem a lathatatlan vilaghoz, esetleg vilagokhoz tartozik. Ahova nekem betekintesem nem adodik. A lathato vilaghoz tartozo ha nem csak mi Univerzumunkat vesszuk figyelembe, hat a lehetseges parhuzamos univerzumok, miket meg nem ismerunk. A mi Univerzumunkat a kovetkezo parameterekkel jellemezhetnenk. Atmeroje 2×16 milliard fenyev, kora legalabb 16 miliard ev. Allapota meg mindig kitagulasban talalhato, Galaxisai, naprendszerei megszamlalhatatlanok. Mind ezek melle meg jonnek a lehetseges parhuzamos univerzumok. Na mind ezekhez az ember fizikai merete 0.0000001 mikron. Mit mondhat ere meg az ember, ? “ a zsoltaros hitevel es bolcsessegevel : nem sokkal kisebbnek teremtetted mint Istent, hogy gondod van rea.” Hogy mennyire kisebb az ember azt az elozoben bemutattam. “Hogy gondod van rea ” nem kommentalom mert szerintem emberi esszel felfoghatatlan, foleg akkor mikor latjuk hogy az emberi agy meg mindig csak 15%-at tudja ma hasznalni. Azt hiszem jobb ha ezt a reszt az egyhazak asztalan hagyom. Eleg nekem az amit itt a mai tudomany tukreben, bemutattam es leirtam. Ez is meghaladja az en elkepzelo kepessegemet, de ezek a megallapitasok sok evnek es sok tudosnak, kutatonak a munkajaba kerultek, es meg mindig ott tartunk, hogy nem tudunk a teremtesbol majdnem semmit.
  Az elkovetkezokben azzal igyekszem foglalkozni hogy miert van es miben nyilvanul meg a szabadakarat kerdese. Allando jellemvonasa az Isten teremtmenyeinek vagy csak reank emberekre vonatkozik.??? Istennek alap tulajdonsaga a szabad akarat is. Mikor azt mondotta hogy teremtsunk embert a mi hasonlatossagunkra ez a hasonlosag is reank vagy nekunk adatott, a SZABAD AKARAT. Szerintem ez hozta be az ember eletebe a ROSZAT es a BUNT. Szabad akarat nelkul nem letezne a rosz a bun.
  Kedves olvaso most megismerhetted az en Istenkepemet, de ha akarod megismerhetem en is a TE ISTENKEPEDET!
  Szeretettel es udvozlettel, Moldovan Bela.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top